FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

Oscar Lewicki kan bli en av de stora i MFF-historien

Man ska inte ta saker för givet.

Det har pratats länge om en förlängning av Oscar Lewickis kontrakt. MFF ville, Oscar ville och med sin genuina Malmö- och MFF-bakgrund kändes det på något sätt självklart att det skulle hända. Men så är det just det där med risken att förutsätta att saker är så givna att de liksom faller på plats utan att man behöver anstränga sig. Och att medan man prioriterar annat mer akut händer grejer som krånglar till allt.

Nu kan man blåsa faran över.

Tror heller inte att det var någon rejäl fara. Alla parter hade koll.

Extra glädjande är dock att det blev ett så långt kontrakt. Till och med 2024.

Vilket innebär att 27-årige Oscar Lewicki om han stannar kvar avtalstiden ut som 32-åring tar klivet upp bland de stora ikonerna i MFF.

I år kommer han att passera 200 matcher i A-laget i MFF.

För att hamna bland de tio mesta spelarna i MFF genom tiderna ska man spela cirka 500 matcher eller mer.

För att nå topp 20 är det 400 som gäller.

Just nu är Oscar skadad. Men normalt sett är han det ju aldrig och spelar alltid, överallt.

Känns det i alla fall som.

Säg att han gör ett 40-tal matcher om året de närmaste fem säsongerna. Då når han över 400.

Han har dessutom kroppstypen som gör att han borde hålla klassen en bra bit efter 32. Då snackar vi ett kontrakt till och att han börjar utmana 500-klubben – något jag faktiskt trodde var snudd på omöjligt i den moderna fotbollen.

Att det är rätt av Malmö FF att fortsätta satsa på honom behöver inte ens diskuteras. Inte minst efter årets säsong. Han är 100 procent lojal, bra på att anpassa sig och användbar på fler positioner än någon annan spelare i truppen. En klubb som satsar på att vara bra både i Allsvenskan och Europa måste ha den typen av spelare. När andra spelare bli slitna och trötta tuffar Oscar dessutom på som en evighetsmaskin.

Han kommer aldrig att bli den spektakuläre spelaren. Som AC. Men hans spelsinne är underskattat och eftersom han gör en bättre säsong 2019 än 2018 är det ju inte fel att spekulera i att det finns en växel till 2020.

Tror också att det är viktigt med trygga, lugna och stabila personer som Oscar Lewicki i truppen.

När supportrarna kallar honom för farbror Lewicki är det träffsäkert, men inte ett dugg respektlöst. Tvärtom är det med en väldigt stor dos av kärlek. En kärlek som även är besvarad. Oscar är MFF. I fem år till.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close