skanesport_desktop-panorama-1

FotbollNyheter

Skåning dömde Champions League-vinnaren – nu väntar VM

Andreas Ekbergs domarsaga blir bara bättre och bättre. Efter att ha fått chansen att döma u-21 EM i somras dömde domaren från Lund Champions League-vinnaren Liverpool i mötet mot Salzburg. Nu väntar u-17 VM i Brasilien för den skånske domaren.

Många reagerade säkert när de slog på Champions League-matchen mellan Liverpool och Salzburg förra veckan. Rättskiparen var nämligen en svensk, skåningen Andreas Ekberg. Domaren som är uppväxt i Lund är som enda svenske domare utbildad VAR-domare. Champions League-matchen var den första skarpa klubblagsmatchen som Ekberg haft tillgång till VAR, en teknik som Ekberg är väldigt positiv till. 

– VAR är en försäkring för oss domare, om vi gör ett fel så kan vi få lov att rätta till det vilket i slutändan gör fotbollen mer rättvis. VAR är främst skapat för fotbollens skull men det är också skönt för oss domare. Jag strävar efter att få VAR till allsvenskan också. Poängen är lika viktiga i allsvenskan för de lagen som är där som för lagen i Champions League även om det inte är lika stora pengar involverade så klart, säger Ekberg.

När fick ni reda på att ni skulle döma Champions League-vinnaren?

– Att det var Champions League fick vi reda på i ett tidigt skede men själva matchen får man inte förrän fyra till fem dagar innan matchstart.

Hur var känslan inför matchen, det var trots allt CL-vinnaren ni skulle döma…

– Ja, det var dessutom Liverpools första hemmamatch sedan vinsten så det var så klart lite spänt, inte nervöst men väldigt förväntansfullt och sen vet man ju att det är flera miljoner tv-tittare som ser på och så 53 000 på läktaren dessutom. Nu har vi som team upplevt sådana publiksiffror tidigare men att det var CL-vinnarna gör det så klart lite extra speciellt.

Många berättar om en elektrisk stämning inne på Anfield. Nu har du fått uppleva detta från innerplan, beskriv känslan…

– Det är en elektrisk stämning där inne helt klart. Först You´ll Never Walk Alone och sedan Champions League-hymnen på det. Som domare är man inne i en bubbla under matchens 90 minuter men just de trettio sekunderna under hymnen kan man verkligen njuta av stunden. Annars är det jobbet som ska färas och då kvittar det egentligen var man är någonstans. Sen kan man kanske njuta lite dieket efter matchen också såvida man känner sig nöjd med prestationen. 

Hur rankar du den här matchen i din karriär som domare?

– Den rankas ju helt klart uppe där i toppen, det går inte att komma högre än Champions League när det gäller klubblagsfotboll så det var helt klart en milstolpe för man säga.

Förbereder sig med analysunderlag

Andreas Ekberg berättar att han och teamet förbereder sig för alla sina matcher på ungefär samma sätt. Skillnaden med Uefa-matcher är att de får ett analysunderlag i samband med att de får reda på vilken match de tilldelats.

– Anledningen till att man får det är att vi inte dömer dessa lagen varje vecka som man gör med lagen i allsvenskan. Inför Liverpool-Salzburg kollade jag på Salzburgs senaste CL-match och detsamma gällde Liverpools. Därutöver får man ett hopklipp med alltifrån hur lagen ställer upp på hörnor till frisparkar, om de spelar med zonförsvar eller man-man etc. Allt handlar om att vi ska vara så förbereda som möjligt när matchen startar.

Under matcherna ser man er domare med hörsnäckor i öronen. Kan ni höra varandra trots den höga ljudnivån?

– Ja, det gör vi. Den hörsnäckan vi har på oss pluggas dessutom runt örat vilket gör att allt annat ljud stängs ute så vi hör varandra väldigt bra. Sen hör man lite av arenaljudet med det andra örat men det påverkar inte kommunikationen mellan oss domare. 

Är det svårt att ställa från tempot i allsvenskan till att döma Champions League?

– Man kan säga som så att det är stor skillnad mot allsvenskan så klart. Det är även stor skillnad bara mellan Europa League och Champions League. Det går fort, bollar når allt som oftast rätt destination och spelarna har bättre kontroll. Nu under Liverpool-matchen tog det mig nog fem minuter innan jag kom in i tempot. Efter det var det inga problem att hänga med, man får bara ställa om lite i huvudet och starta lite tidigare i sina löpningar och tänka på hur man positionerar sig. 

Engelska fotbollsspelare är inte direkt kända för att använda vackra ord mot domare, det är ofta man på tv-bilderna reagerar över antalet fula ord som sägs till domaren. Hur var det när du dömde Liverpool?

– Jag kan faktiskt inte påminna mig om att det skedde vid ett enda tillfälle den här gången. Det har säkert hänt ändå men det var rätt bra ljudvolym på Anfield och matchen i sig var inte så mycket avblåsningar utan det var spel fram och tillbaka. Bägge lagen hade dessutom mycket respekt för varandra och mot oss som domare så det var snarare än snabb och trevlig fotbollsmatch med sju mål än en match med gnäll och stök.

Hur ser du på det annars, tolererar du ett tufft språkbruk?

– Idag handlar det mycket om gester och hur spelarna agerar mot oss domare. Nu ska jag inte säga att spelare får säga vad som helst men det är framför allt gester och s k rusningar mot domare som vi reagerar skarpt på. Vi måste varna spelare som gör så, det har vi klara direktiv på. Däremot om spelare springer förbi och säger något dumt mot oss så är det inte alltid man varnar. Ibland förstår man ju inte ens vad spelaren säger om de pratar ett annat språk än engelska. 

Många världsstjärnor där ute. Hur är stämningen mellan spelare och domare inför en match som den i veckan. Extra intressant att veta hur världsspelare som Mané, Salah och Firmino är på planen. Hur var dessa herrar att döma?

– Helt professionella skulle jag säga, inget extra och inget annat heller utan de var på planen och gjorde sitt jobb och jag gjorde mitt. Numera vet dessutom spelarna om att VAR existerar och om det skulle vara något tveksamt domslut så kommer det att granskas vilket underlättar. 

Mycket talar för fler Champions League-matcher

Alla matcher som Andreas Ekberg och hans team dömer bedöms av en domarobservatör som granskar insatsen i minsta detalj. Insatsen i Champions League nu senast öppnar upp för fler matcher på högsta nivå för teamet

– Vi fick ett bra betyg efter insatsen i Champions League, så mycket kan jag säga men nu väntar andra utmaningar. Vi är uttagna av FIFA att döma u-17 VM i Brasilien vilket stoppar mig från att döma Champions League-fotboll nu på ett tag. Vi åker 18 oktober och blir borta en dryg månad. 

Mycket talar alltså för att vi får se teamet med Anderas Ekberg, Mehmet Culum och Stefan Hallberg fler gånger under året i Champions League. Frågan är vilken skådeplats som väntar nästa gång för domarteamet, en sak är säker. Domarsagan om Andreas Ekberg fortsätter att skrivas och blir bara bättre och bättre.  

Foto:Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close