HandbollLUGINyheter

LUGI-ledningen om HK Farmens upplösning: “Oerhört tråkigt”

Det var för ett par veckor sedan som LUGI deklarerade att damernas HK Farmen drar sig ur Damernas Division 1 Södra. Ett kännbart beslut för föreningen.
– Vi är många som är ledsna över det här. Vi har gjort allt vi kunnat, hoppats in i det sista, men tyvärr gick det inte att få ihop, säger vice styrelseordförande samt Elitkommitténs ordförande, Karl Löfmark. 

Förklaringen är först och främst en brist på spelare att fylla laget med.

– Det är spelare som vi trott skulle vara med i år, som senare visat sig inte kunna. Dels det, men även andra faktorer ligger bakom. Jättetungt, såklart. Detta är emot allt vad vi tror på och hur våra principer ser ut. Det har varit en tuff tid, oerhört tråkigt, säger Karl Löfmark.

– I vissa fall har det varit spelare som haft en större ambitionsnivå än vad vi har kunna erbjuda. Sen finns det andra som valt att prioritera andra saker, vilket är förståeligt när man kliver in i den åldern som de befinner sig i, tillägger han.

Upplösningen av HK Farmen är kännbar för LUGI. Karl Löfmark beskriver laget som ett viktigt steg för klubbens tjejer som befinner sig i kvalitativ omnejd av seniorlaget.

– Det är ett bra steg för de spelare som inte får så mycket speltid. En viktig möjlighet till matcher i bra miljö som försvinner. Sen även för de som kommer under ifrån, för de försvinner också ett steg.

Hur länge har ni vetat om att detta kunnat bli verklighet?

– Det är en hotbild som blivit tydligare och tydligare. De sista veckorna innan vi drog ur laget har det varit ett skarpt läge.

Tydligt är det att LUGI har som ambition att återställa HK Farmen på benen igen. Det är ett viktigt och aktat verktyg i klubbens modell att slussa egna spelare uppåt.
Men “hur” och “när” är två bestående frågor.

– I det riktigt långa perspektivet kan man ställa sig frågan om det finns utrymme för farmarlag, när det finns en spelarbrist och när många spelare är mogna att ta klivet till seniorlaget direkt. För oss är detta farmarlag ett naturligt och bra utvecklingssteg att ha. Men man måste också vara ödmjuk inför verkligheten. Men på kort och mellanlång sikt så ingår det ett farmarlag i vår satsning – ja, säger Karl Löfmark.

Han fortsätter:

– Grunden i vår kärna är ju ungdomsverksamheten. Att vi bedriver elitverksamhet är i första hand för att skapa förebilder för de yngre. Om vi inte klarar av att ha få fram egna spelare från klubben och från närmiljön till A-laget, då ska vi lägga resurserna på att stärka vår ungdomsverksamhet, inte vår elitverksamhet. Vi kommer aldrig ha ett elitlag som består av endast invärvade spelare, det ingår inte i vår modell.

– Klubben gör nu en nystart för att skapa bättre förutsättningar för ungdomarna att utvecklas. Det pågår ett strukturerat arbete med att stödja bredd och elitförberedande verksamheten och det synligaste beviset på detta är inrättandet av en Sportchefstjänst och anställningen av Kenneth Andersson, skriver LUGI på sin hemsida. 

 

Joel Ask

Artikelbild: Christoffer Borg Mattisson

Relaterade artiklar

Back to top button
Close