FotbollMalmö FFNyheter

Zlatan Ibrahimovic: Jag är superstolt

Nu står den där mellan gamla och nya Stadion, statyn i brons av Zlatan Ibrahimovic. Och det märktes att huvudpersonen själv var både glad och stolt över hyllningen.

– Jag är superstolt. Det finns spelare som får troféer, det finns spelare som får statyer och så finns det spelare som får både troféer och statyer, konstaterade han på presskonferensen innan det var dags att gå ut och ta emot jublet från de cirka 5 000 som var på plats på Stadiontorget.

Konstnären och skulptören Peter Linde berättade om nattliga hemliga besök av Zlatan för att stämma av arbetet och att Zlatan tidigt hade ett tydligt önskemål.

– Gör den så stor som möjligt. Ju större desto bättre. Men jag har bara tre meter upp till taket i min ateljé så där fick jag dra gränsen. Sedan tillkommer ju en ganska stor sockel.

Zlatan Ibrahimovic log brett och bekräftade det Linde berättat.

– Visst stämmer det att jag sa så. Jag vill att inte bara Sverige utan hela världen ska se den. Jag åt Sverige till frukost, jag åt Europa till lunch och jag tog världen till middag. Malmö är annorlunda än när jag lämnade, men jag gillar hur stan har utvecklats. Här finns allt mer att se och göra och nu har man fått en stor sak till att besöka.

– Statyn blir också en symbol för att de som inte passar in och kanske inte känner sig välkomna också kan nå sina drömmar. Om jag kan, kan alla. Jag är inte mer speciell än någon annan, jag är bara bäst på det jag gör. Det kan alla andra också vara. Hårt arbete, vilja och en tro på sina drömmar lönar sig. När mina föräldrar kom till Sverige trodde de nog aldrig att deras barn en dag skulle stå staty. Men nu står den där. Efter 20 år som professionell fotbollsspelare känner jag att det är det här allt mynnar ut i.

Några avslöjanden om framtiden kom han inte med.

– Det stämmer att mitt kontrakt går ut i december, men just nu har jag fullt fokus på det som händer i USA. Idag ska jag njuta av den här stunden. Sedan är det bara fokus på slutspelet.

– Vad som händer efter det vet jag inte.

Men på frågan vilket lag som kommer att ta SM-guld tvekade han inte.

– Erfarenheten avgör. MFF har mest erfarenhet av alla och vinner.

Kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh, för den internationella pressen från bland annat Italien och Frankrike presenterad som Mayor of Malmö, berättade att det var självklart att tacka ja när Svenska Fotbollförbundet erbjöd Malmö stad statyn.

– Vi tvekade aldrig och jag tror att Malmöborna backar upp beslutet. Det vanligaste medborgarförslaget under lång tid har varit just en staty av Zlatan. Sedan är det ju speciellt och ovanligt att resa en staty över en levande person och något som vi normalt sett inte gör i Malmö. Men Zlatan Ibrahimovic är en sådan person, en person att göra undantag för.

– Jag blir varm i hjärtat varenda gång han pratar väl om Malmö. Han håller sig uppdaterad och ser stadens förändring och fördelarna med att vara en internationell stad.

Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand var också på plats och poängterade Zlatans enorma betydelse för svensk fotboll.

– Han är Sveriges bästa fotbollsspelare genom alla tider och en av de bästa i hela världen. Det var odiskutabelt att hedra honom med en staty och det blev bra att den hamnade i Malmö. Det känns verkligen som att Zlatan kommer hem. Han har visat vägen för många andra med annan bakgrund och bevisat att allt är möjligt.

Malmö stad tog emot donationen, med villkoret att Svenska Fotbollförbundet svarade för samtliga kostnader kopplade till själva verket, det vill säga produktionskostnad, eventuella kompletterande kostnader för skulptur, sockel, inskriptioner med mera, konstnärens kostnader samt transporten till Malmö.

Malmö stad åtog sig i sin tur kostnaderna för uppförandet och framtida driftkostnader. Kostnaden för uppförandet av statyn beräknas till 550 000 kronor. Den löpande driften beräknas till ungefär 15 000 kronor per år. Skulpturen står på kommunal mark och kommer att förvaltas av fritidsförvaltningen och serviceförvaltningen.

Ole Törner

Foto: Bildbyrån

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close