FC RosengårdFotbollNyheter

Anvegårds kvittering förde FC Rosengård ännu närmare guldet

Med mindre än tio minuter kvar att spela var FC Rosengård under med 1-3 mot Linköping. Matchen som skulle säkrat SM-guldet höll på att förloras och jagande Kopparbergs/Göteborg få nytt hopp. Då ändrades förutsättningarna helt. Sanne Trolsgaard reducerade och inhoppande anfallsstjärnan Anna Anvegård kvitterade till slutresultatet 3-3.

Visserligen fick guldfirandet skjutas upp, men Anna Anvegårds mål i den 87:e minuten gav FC Rosengård ett läge som inte ska gå att missa. Med två omgångar kvar att spela har FCR nu sex poängs försprång och elva måls bättre målskillnad.

Anna Anvegård kom in i den 70:e minuten. Alldeles för sent tyckte många på läktaren. Men FC Rosengård-tränaren Jonas Eidevall höll inte med.

– Anna kom hem från landslagssamlingen skadad och med den träning och de tester vi gjort visste vi att hon skulle klara cirka 30 minuter, inte mer. Med tilläggstiden balanserade vi därför rätt nära gränsen, konstaterade han.

Bytet gav dessutom rätt bra utdelning ändå. Trycket blev hårt i FC Rosengårds kvitteringsjakt och med Anna Anvegård på planen blev det farligt hela tiden i Linköpings straffområde. Men det krävdes lite flyt. Vid Sanne Troelsgaards 2-3 gjorde Linköpings annars mycket duktiga målvakt Emma Holmgren ett grovt misstag och 3-3 kom efter ett hopslag.

Fast FC Rosengård hade motflyt också. Strax efter 3-3 fick Sanne Troelsgaard helt öppet mål där det bara var att lägga in bollen. Istället sköt hon utanför och sköt därmed definitivt upp guldfesten.

Med bättre utdelning i den första halvleken och med Anna Anvegård och Caroline Seger – som aldrig kom in – på planen i 90 minuter hade FC Rosengård förmodligen vunnit. Men det var ändå bakåt det brast mest. FCR fick aldrig koll på Mimmi Larsson (två mål och en assist) och framförallt Lina Hurtig, som var matchens i särklass bästa spelare.

– När Lina har sina toppar håller hon hög internationell klass. Tyvärr hade vi för dålig rörelse i sidled i försvaret. Därför blev det alldeles för stora ytor runt henne, som hon och Linköping kunde utnyttja, sa Jonas Eidevall.

– Anfallsmässigt var vi tillräckligt bra och skapade nog med chanser för att motivera våra tre mål och även fyra. Men försvarsmässigt var vi utan tvivel inte bra nog. Vi var inte kompakta och satte inte vår organisation och då får vi problem med ett offensivt så skickligt lag som Linköping. Men att ta upp 1-3 till 3-3 visade på vår väldigt goda moral.

När Anna Anvegård kom in stod det 1-2 och hon fick nästan direkt ett läge att sätta dit 2-2. Det brände hon.

– Jag fick ingen träff, jag får väl skylla på att jag inte var uppvärmd nog eller på den dåliga touchen. Vid 3-3 blev det ett hopslag där Jelena (Cankovic) fick bollen och vi har alltid en bra kommunikation och hittar varandra riktigt bra. Det var skönt att sätta dit den och det var starkt att komma tillbaka som vi gjorde i matchen.

Linköpings tränare Olof Unogård tyckte att hans lag uppfyllde två målsättningar.

– Vi visade vår rätta kvalitet. Sedan är det en utmaning att hitta den även mot motståndare som inte är lika eggande som FC Rosengård. Vi hade också bestämt oss för att inte låta FC Rosengård få fira sitt SM-guld framför våra ögon.

– Men även om vi satte stopp för det måste jag säga att det är helt rätt att FC Rosengård kommer att vinna SM-guldet. De har varit det både bästa och mest konsekventa laget och är verkligen en värdig mästare.

FC Rosengård har kvar att möta Vittsjö GIK (hemma) och Kristianstads DFF (borta).

Troligen tar man poängen som behövs redan mot Vittsjö. För att lugga FCR i guldstriden måste nämligen Vittsjö göra det hittills inget motståndarlag klarat i år; vinna på Malmö IP. Senaste förlusten för Malmölaget kom mot Sparta Prag 2018, senaste nollpoängaren hemma i OBOS Damallsvenskan kom också förra året, mot just Linköpings FC.

Så kvitteringen räddade även lagets svit utan förlust på Malmö IP 2019.

Ole Törner

Foto: Bildbyrån

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close