HandbollIFK KristianstadNyheter

Jättetalangen valde Kristianstad: “Sverige känns som perfekta steget”

Han har skjutit Slovenien till guld i U20-EM och representerat storklubben Vardar.
Numera återfinns jättetalangen Gregor Ocvirk, 20, i IFK Kristianstad.
“När jag tittar på var jag är i min karriär och i min utveckling så känns Sverige som det perfekta steget från den slovenska ligan”, skriver 20-åringen till Skånesport.

För tio dagar sedan presenterade IFK Kristianstad den slovenske stortalangen Gregor Ocvirk, 20. Ocvirk, som kan spela både som M9 och V9, hade då varit klubblös sedan i somras när hans kontrakt med Jeruzalem Ormoz löpt ut.

I mästerskapssammanhang har 20-åringen utmärkt sig flera gånger om. Han gjorde succé i U20-EM 2018 och vann både skytteligan och tog plats i turneringens All Star-team när Slovenien vann guld. I sommarens U21-VM slutade Ocvirk dessutom på andraplats i skytteligan.

Numera är det Skåne och Kristianstad som är hemvist för slovenen.

“Den svenska ligan är stark och alla känner till det svenska landslaget och den skandinaviska handbollsskolan. Jag tror att chansen att få spela i den här snabba och tekniska omgivningen kommer hjälpa mig att utvecklas ytterligare. När jag tittar på var jag är i min karriär och i min utveckling så känns Sverige som det perfekta steget från den slovenska ligan”, skriver Gregor Ocvirk i ett mejl till Skånesport.

Vad var det som lockade dig med Kristianstad?
“Kristianstad är en välkänd klubb och jag har sett många av deras Champions League-matcher de senaste åren. Det är en välorganiserad klubb med en fantastisk publik och atmosfär som omringar matcherna. Jag ser chanserna till att utvecklas både som spelare och person under Ljubomir (Vranjes) och jag hoppas att jag ska kunna hjälpa klubben att uppnå sina mål,”
Vad är ditt intryck av Kristianstad så här långt?
“Det är en trevlig stad med väldigt vänliga och hjälpsamma personer. Jag kände mig välkommen från första stund.”
Efter succén i U20-EM flyttade Gregor Ocvirk till makedonska Champions League-mästarna Vardar. Väl där lyckades han dock inte alls. Förhoppningen är att det andra utlandsäventyret blir mer lyckat. När det gäller sitt nya hemland är inte heller allt helt nytt.
“Självklart så kände jag till handbollsdelen men också de saker som vem som helst skulle svara. Volvo, Ibrahimovic och Ikea. En av killarna som arbetar på min agentfirma är svensk och vi pratade om vad jag kunde förvänta mig innan jag kom hit. Mitt första intryck är väldigt bra.”
Vad tycker du om Sverige? Har du några favoritsaker i Sverige än?
“Senare i år hoppas jag få tid till att upptäcka omgivningen här men just nu vill jag fokusera på handbollen. Folk är vänliga och välorganiserade och det är lätt att känna sig välkommen både i laget och i staden.”
Debuten i IFK Kristianstad-tröjan får ännu låta vänta på sig. Sin första match på svensk mark har 20-åringen dock redan klarat av. I fredags intog Gregor Ocvirk tillsammans med sina kollegor Furutorpshallen. Där vankades det derby i division 1 södra. Trots åtta mål från 20-åringen föll IF Kristianstad dock med 26-28 mot Vinslövs HK.
“Jag vill verkligen gå på planen så fort som möjligt och att få chansen att spela med Ulfs (Larsson) lag var fantastiskt. Jag har fortfarande en del arbete att göra men det kändes väldigt bra att vara tillbaka på planen.”
När får vi se dig i Handbollsligan?
“Så fort Ljubomir tycker att jag är redo kommer jag vara där.”
Du har varit klubblös ett tag. Hur långt är du ifrån att vara i full form?
“Fysiskt är det inte långt dit, men sen tar det såklart ibland lite tid att hitta tajmingen i matcher med nya lagkamrater och i ett nytt taktiskt system.”
För IFK Kristianstad har säsongsinledningen varit långtifrån vad supportrarna vant sig vid. I Champions League står skåningarna enbart noterade för ett poäng på de fyra första matcherna och efter fyra raka segrar i Handbollsligan har det kommit grus i maskineriet på sistone. Två förluster på de tre senaste matcherna innebär att IFK Kristianstad återfinns först på femte plats i tabellen – förvisso med en match mindre spelad än de bägge Ystadslagen som ligger före i kraft av bättre målskillnad.
“Jag vill hjälpa IFK att uppnå alla sina mål. Det är en lång väg och vi har mycket hårt arbete framför oss men i slutändan så vill alla vinna”, skriver Gregor Ocvirk.
Vad har du för mål med din karriär?
“Jag vill spela på högsta möjliga nivå men jag tror att du måste ta en sak i taget. Nu är jag här och det är här jag vill vara. Förhoppningsvis kan jag uppnå mina personliga mål tillsammans med IFK.”
Foto: IFK Kristianstad.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close