FotbollNyheterOles MFF-blogg

Mittfältsbrist i MFF vid helt fel tidpunkt

Anders Christiansen definitivt borta från truppen på grund av skada.

Oscar Lewicki osäker startande på grund av skada.

Bonke Innocent avstängd.

Det är givetvis ingen bra situation att ha när det med bara tre omgångar kvar att spela väntar en glödhet toppmatch mot Hammarby i Stockholm.

Lägg till att Sören Rieks visserligen är med, men är det efter att nyligen ha haft skadebekymmer.

Men jag tycker ändå att man ska tagga ner lite med paniken.

Det här är inte en ovan situation i slutet av en säsong, med massvis med matcher i bagaget och slitna spelare balanserande på gränsen fysiskt och på randen till avstängningar. MFF – och många andra lag – har hanterat det här förr. Hammarby får ju till exempel avstå trion Johan Wiland, Muamer Tankovic och Jeppe Andersen.

MFF har dessutom kunnat skaffa sig en bred trupp som ska klara av de här problemen. På ett bättre vis än de övriga lagen.

Men visst är det ett problem – och frågan vem som ska spela på mitten förutom Fouad Bachirou och Arnor Traustason är fullt berättigad och självklar att ställa. Att välja rätt kan vara nyckeln till en seger.

Ska jag gå på min magkänsla och intuition tror jag dock att Oscar Lewicki trots allt kommer att vara med i startelvan.

MFF har blivit allt mer slutet när det gäller att berätta om läget för skadade spelare. Det finns helt enkelt ingen anledning att bjuda motståndarlagen på den informationen. Därför kan beskedet att Oscar Lewicki är med i matchtruppen, men osäker, betyda allt från att han nästan säkert inte kan spela, till att han ska testas matchdagen eller nästan säkert kan spela. Min känsla är som sagt att han spelar.

Varför?

Jo, med bara tre omgångar kvar och med andra spelare på väg tillbaka till torsdagens match mot FC Lugano – Bonke som senast gjorde sin bästa insats hittills i MFF-tröjan är ju definitivt tillbaka – kan man minska marginalerna och chansa lite mer än för ett par månader sedan. Behövs smärtlindring kan man ge den. Oscar är heller ingen spelare som viker ner sig.

Om jag förstått det rätt tränade Oscar Lewicki dessutom igår. Att han inte gjorde det idag låter inte bra, men kan lika gärna tolkas som att beskeden man behövde kom redan på fredagen. Känner han sig okej även på matchdagen är det “bara” att köra.

En säsong där Oscar Lewicki spelat nästan överallt och ersatt nästan alla överallt och gjort det bra kan han väl lika gärna ersätta sig själv också…

Det innebär inte att frågan vem som ska spela om Oscar Lewicki inte kan är onödig. Vi som tror att han startar kan ha fel och om han inleder kan han behöva lämna planen och då måste man ändå ha en plan.

Då hamnar man i ett hav av alternativ.

MFF kan gå på spelarna som redan spelat mycket i en centralare position: Romain Gall, Erdal Rakip eller Amel Mujanic.

MFF kan göra en rockad och flytta in eller ner en spelare och här är alternativen, om man hårdrar det, väldigt många: Guillermo Molins och Jo Inge Berget känns självklara, Eric Larsson och Felix Beijmo är två jokrar och Markus Rosenberg en rysare som säkert skulle fungera.

MFF kan flytta in Sören Rieks och köra till exempel Jo Inge Berget på kanten.

MFF kan gå över till 3-4-3.

Naturligtvis finns flera av de här alternativen bara i teorin, inte i praktiken.

Men sammantaget är de ett utmärkt exempel på varför det är en bra idé att inte berätta att Oscar Lewicki startar, om han nu ska det.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close