FotbollNyheter

Förre MFF-talangen har tagit ny väg till toppen

Ljungskile SK är klart för Superettan. I laget finns en skånsk bekanting – som funnit en ny väg till svensk toppfotboll.
– Detta skulle bli ett mindre glamoröst år för flera glamorösa framöver, säger Johan Brannefalk. 

Inför årets säsong tog Johan Brannefalk beslutet att lämna Trelleborgs FF för spel i Division Ett Södra och Ljungskile SK. En säsong som varit nyttig, menar den 21-årige mittfältaren – som stått för tio poäng under året i ett hårdsatsande LSK.

– Det har känts fantastiskt bra från start här i Ljungskile. Det har väl gått enligt mina förväntningar. Mycket speltid, och mina och klubbens förhoppningar om att vi skulle gå upp har infriats. Jag har fått spela i princip varje match, där jag vill vara; som innermittfältare, säger han.

Johan Brannefalk var länge en aktad talang inom Malmö FF:s ungdomssektion. En lånesejour hos Trelleborgs FF – dit han senare anslöt permanent – gav honom meriter i såväl Allsvenskan som Superettan. Men situationen var inte optimal.

– Det var därför jag valde ta steget ner till Division Ett; för att få spela central mittfältare, istället för högerback, som jag gjorde i Trelleborg.

– Jag hade absolut andra alternativ att väja mellan när jag skulle lämna TFF, men då var det för mig som högerback, och det ville inte jag. Att spela innermittfältare är både roligare och det är där jag ser mina spetsegenskaper, tillägger mittfältaren, som vill stanna i Ljungskile och fortsätta sin utveckling där.

Högerback i Allsvenskan eller mittfältare i Superettan?

– Då väljer jag mittfältare varje dag i veckan. Det är mycket roligare att spela. Så helt klart det. Det är klart att jag spelar där jag blir tillsagd av tränaren. Jag vet att jag behärskar ytterbackspositionen väl. Och jag tror att det – att jag behärskar båda positionerna – har gjort att jag fått chansen i Allsvenskan och Superettan tidigare. Det har nog gynnat mig ändå.

Johan Brannefalk i TFF-tröjan – mot tidigare klubbadressen Malmö FF. Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Johan Brannefalk ser tillbaka på tiden i Malmö FF med blandade känslor. Dels var det en lärorik period – där han sågs som ett stort löfte – men samtidigt uteblev förtroendet från klubben, i hans mening.

– När jag var i Malmö så trodde jag väl att jag skulle få chansen mer än vad jag fick. Sen kom utlåningen till Trelleborg – jag var väl 18 år då i Allsvenskan – och det gick väl sisådär. Lite mindre speltid när konkurrensen hårdnade, och det var tufft.

Vad fick du för indikationer från MFF:s håll?

– Jag kom tillbaka efter lånet i TFF och trodde väl att jag skulle få chansen. Men så blev det inte. Jag tyckte att jag hade bevisat en hel del under året i Trelleborg, och att jag då skulle få förnyat i Malmö, men så blev det inte.

Har du haft någon ytterligare kontakt med MFF efter det?

– Jag har inte haft mer kontakt med dem än att jag rådfrågade några i föreningen om olika saker inför den här säsongen.

Som vadå?

– Ja, men inför den här säsongen hade jag ett snack med [Andreas] Georgson om vart han tyckte jag skulle gå. Han har även hjälpt mig mycket under ungdomsåren. Jag vet att jag också snackade med min agent angående att gå till Ljungskile. Just att ta ett mindre glamoröst år i Division Ett för att bädda för flera glamorösa framöver.

Johan Brannefalk ser fram emot kommande säsong i Superettan med Ljungskile SK. Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

 

Joel Ask

Artikelbild: Christoffer Borg Mattisson

Relaterade artiklar

Back to top button
Close