skanesport_desktop-panorama-1

FotbollMalmö FFNyheter

Bekir om Lugano: Rikt och vackert utan något större fotbollsintresse

Förre MFF-spelaren och Malmöitiske fotbollsprofilen Erol Bekir spelade under slutet av 90-talet en kort sejour i morgondagens Europa League-motståndare FC Lugano. Han tycker att MFF bör ha goda chanser att vinna både hemma och borta.

– Sex poäng hade varit perfekt och går att uppnå. Å andra sidan vet vi ju vad som hände mot FC Thun 2005.

– Eftersom Luganos hemmamatch spelas i St Gallen kommer där dock att vara ännu mindre publik än på deras vanliga matcher och FC Lugano är inget publiklag. Lugano är fantastiskt vackert, det finns inte många vackrare platser, och det är en stad med många rika människor. Men det är absolut ingen fotbollsstad, intresset är lågt och MFF kommer att dominera och ha övertal på läktaren inte bara hemma utan även i Schweiz. På sätt och vis blir det två hemmamatcher, säger Erol Bekir.

Han betonar att det är Young Boys som är hans lag i Schweiz och egentligen var det inte alls meningen att han skulle hamnat i FC Lugano.

– Jag var i princip klar för FC Nürnberg i Bundesliga och ville verkligen dit, inte minst för att det skulle ökat mina chanser att komma med i landslaget. Men Schweiz var inte med i EU och det innebar krångel i förhandlingarna mellan Young Boys och Nürnberg. Diskussionerna mellan klubbarna och de som investerat i mig drog ut på tiden. Jag hade bud från FC Lugano och Japan och när tiden gick blev det FC Lugano som då hade fått italienska ägare. Det var också därför tiden i Lugano blev så pass kort eftersom de ville ha mig vidare till Italien och Reggina.

Efter Reggina blev det Schweiz igen i FC Thun och äntligen Tyskland, fast i Waldhof Mannheim. Envisa skador och krav från styrelsen och tränaren att han skulle spela ändå förstörde dock mycket och i princip tappade han två säsonger. Därför beslöt han sig för att återvända till Malmö.

– MFF fanns i tankarna, men jag var inte ordentligt tränad efter skadorna. Därför bestämde jag mig för att gå till Bunkeflo IF för att bygga upp mig under ett halvår, berättar Erol Bekir.

I Bunkeflo blev han snabbt en extremt viktig spelare och var med om att först kvala till Superettan 2005 och sedan även ta klivet upp 2006 efter ett lyckat kvalspel mot Assyriska. Han fortsatte sedan att spela i laget, var med om sammanslagningen med Limhamns IF till LB07 och inledde också sin tränarkarriär i den klubben.

Erol Bekir i Bern 1996

Någon stenkoll på FC Lugano av idag har han inte.

– Jag mötte deras tränare Fabio Celestini på planen när han spelade i Lausanne. Vad jag hört vill han ha en passningsorienterad och snabb fotboll. Om de sedan är bra nog att genomföra det spelet i Europa League återstår att se. Det kan bli mer defensivt och omställningar. I Ligan har det ju heller inte gått så bra.

– Om MFF saknar Anders Christiansen imorgon är det inte bra. Som MFF spelar i 3-5-2 hade man egentligen behövt två spelare som honom för att bli mer effektiva än man är nu. Om två av de centrala mittfältarna hade kunnat attackera mer offensivt i mitten och komma till avslut hade man inte blivit så beroende av Markus Rosenberg och att komma fram på kanterna. Nu blir det lätt lite för mycket inläggsspel och effektiviteten måste bli bättre. Ytterligare en spelare som AC hade löst rätt mycket, säger Erol Bekir.

Och betonar hur viktig insatsen mot FC Lugano är för måndagens match mot AIK.

– Efter en match som den mot Hammarby måste man studsa tillbaka och det går inte att vänta på att få den boosten till nästa match i Allsvenskan. Insatsen mot FC Lugano måste bli så bra att man kan ta med sig den och använda sig av den mot AIK.

Ole Törner

Foto: Bildbyrån

 

Läs mer

Erol Bekir förde upp Ariana FC till division 4 i år, men kommer inte att träna laget 2020.

Erol Bekir slutar som tränare i succélaget Ariana FC

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close