FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Festen är inte alltid viktigast för MFF

Ska MFF gå vidare i Europa League måste det bli minst fyra poäng när gruppspelet nu vänder med två matcher mot FC Lugano.

På dagens presskonferens sa dessutom Uwe Rösler att målet var att ta fler poäng på hemmaplan i årets gruppspel än i förra årets. Då blev det fem. Då kan man inte tappa poäng hemma mot Lugano.

Visst är matchen het och viktig. För MFF är ett lag som alltid ska sträva efter att komma ut i och lyckas i Europa och när man väl spelar där är det fest. Men festen är inte alltid viktigast för MFF.

Det är inte på torsdagskvällen MFF kan rädda säsongen. Det är på måndag mot AIK. Allsvenskan är just nu i sitt slutskede betydligt viktigare än Europaspelet. Egentligen behövs det bara ett enkelt räkneexempel för att bevisa den saken.

Vad händer om MFF förlorar mot AIK? Och Djurgården slår Örebro och Hammarby piskar Östersund?

Då ser tabelltoppen inför den allra sista omgången i Allsvenskan ut så här: 1) Djurgården 65 poäng, 2) Hammarby, 62 poäng, 3) AIK, 62 poäng, 4) MFF, 59 poäng. Då är fjärdeplatsen och fiaskot så nära att man nästan kan ta på den.

Det är i det ljuset man ska se matchen mot FC Lugano.

Som en härlig match att vinna, tjäna pengar, plocka hem mer internationell prestige och få en självförtroendeboost till avslutningen av Allsvenskan i. Men inte som en match att chansa med halvskadade eller tröttkörda spelare i. Snarare att satsa på spelare i form som tidigare inte fått vara med så mycket i Europa.

Eric Larsson spelade varken mot Dynamo Kiev eller FCK, men har hittat både klassen och formen den senaste tiden, eller faktiskt rätt länge nu. Rösler gjorde ju också det ovanliga att redan idag bekräfta att Larsson är i startelvan.

Bonke Innocent är ett annat namn. Inte med mot Kiev eller FCK, men han var avstängd mot Hammarby efter att ha gjort sin bästa match hittills i MFF-tröjan mot IFK Göteborg. Efter det har han inte spelat, så han borde både vara laddad, i form och utvilad.

Om man räknar med att Lugano försvarar lågt och att det blir mycket spel i eller strax utanför deras straffområde ska kanske Guillermo Molins starta?

I vilket fall som helst är det ett svårt avbräck att Anders Christiansen inte kan vara med.

MFF blir ett sämre lag utan AC. I de här matcherna, hemma, på gräs, i Europaspelet, är Markus Rosenberg alltid den som kan göra skillnad för MFF. Viktigast helt enkelt. Men näst viktigast i offensiven är AC.

………………………

Många har redan uppmärksammat att det idag den 23 oktober är exakt 20 år sedan MFF åkte ur Allsvenskan. Det näst bittraste ögonblicket i MFF:s historia. Värre är bara diskningen och tvångsdegraderingen 1934.

Många av de många har även lagt till att det sätter perspektiv och att man kanske inte ska gnälla för mycket på missade guld och eventuella förluster i Europa.

Men det finns en kontext också. MFF 1999 var slutpunkten på ett sluttande plan med allt sämre ekonomi, handlingsförlamad styrelse och en oförmåga att se att truppen inte var bra nog. Sett till förutsättningarna var på sätt och vis degraderingen logisk och ledde till självrannsakan och ett lyft. Sett till förutsättningarna idag är INTE en fjärdeplats logisk – och på sätt och vis sämre än 1999.

I en tävlan i bitterhet vinner 1999 i utklassningsstil.

I en tävlan i att få ut minst av materialet och resurserna kan visst 2018 och 2019 konkurrera.

Jag har gnällt på gnällrövarna. Nu är jag själv en. Och måste hålla tummarna för att de närmaste matchernas resultat ska rädda mig från det ödet…

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close