FotbollMalmö FFNyheter

Janne Möller satsar på specialanpassad fysträning för målvakter

Med sin långa erfarenhet, först som legendarisk målvakt i MFF och sedan som målvaktstränare har Janne Möller saknat en viktig bit ute i klubbarna.

– Möjligheten till specialanpassad fysträning för målvakter, konstaterar han.

– Resurserna finns givetvis numera i de stora klubbarna och ibland går det att få hjälp även för de övriga målvakterna. Men det finns ändå många killar och tjejer där ute som saknar ett program för fysträningen som är anpassat just efter utvecklingen av kvalitéerna som en målvakt behöver.

Därför är Janne Möller engagerad i en satsning för att ge fler den möjligheten. Med start i november ska de som anmäler sig i tre månader träna 2-3 gånger i veckan på Nordic Wellness-gymmet i Fair Play-Stadion i Malmö.

Det blir även hemuppgifter där man samlas var 14:e dag för att utvärdera och eventuellt en Facebook-grupp där deltagarna kan hjälpa varandra och se framstegen.

– Rörlighet, spänst och balans är viktiga för en målvakt!

– När man går ut i straffområdet och ska komma åt en boll i tuff kamp med anstormande utespelare på ett inlägg och en hörna krävs det dessutom fysisk styrka för att hålla emot. När man känner att man har den styrkan ger det ett helt annat självförtroende och det blir lättare att utföra uppgiften, säger Janne Möller.

Under sin aktiva tid hade Janne Möller verkligen den styrkan; i att stå upp i duellerna, i spänsten, rörligheten och balansen. Men han kunde även dra iväg ett utkast en bit över mittlinjen.

Under sin egen aktiva karriär var det först när han blev uppflyttad i A-laget han fick en riktig målvaktstränare i Tore Svensson. Han hade dock turen att få den nödvändiga fysiska styrkan i ett helt annat sammanhang.

– Efter karriären har jag insett vilken stor nytta jag hade av att i ungdomsåren även spela handboll i Malmö FF. Det var där jag utvecklade fysiken.

– Till exempel var jag snabb på kort distans. Bob Houghton körde ofta en övning där man från målområdeslinjen från sittande eller liggande skulle ta sig upp och sprinta iväg mot straffområdeslinjen, eller längre. Där hängde jag med mycket bra. Till straffområdeslinjen vann jag över nästan alla och kunde konkurrera med Tore Cervin och Tommy Larsson, som var snabbast i laget. På längre sträckor kom jag efter. Men jag hade explosiviteten. Och den kom från handbollen.

Ole Törner

Foto: Ole Törner

 

Målvaktscoachen hittar du här:

https://www.malvaktscoachen.se/

 

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close