FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

MFF:s tur att hamna på rätt sida i en målskillnadsstrid

Tänk om fotbollen varit enkel och logisk.

MFF vann med 2-1 mot FC Lugano utan Markus Rosenberg, Anders Christiansen, Rasmus Bengtsson och Behrang Safari. Då borde man väl kunna besegra AIK nu när alla fyra åter är tillgängliga?

Inte minst när AIK har en svit av matcher utan seger i Malmö som är längre än än långfredag från 50-talet. 1996 vann AIK mot MFF i Malmö. Efter det har laget spelat 20 raka matcher utan att vinna.

Sådana sviter sitter djupt och är svåra att skaka av sig.

Men i en match i den 29:e omgången som kan avgöra hela kampen om de fyra första platserna – eller mer realistiskt striden om plats 2-4 – är ingen match där vanlig logik gäller. Ju närmare man kommer sista omgången desto mer spelar nerver och tillfälligheter in.

Titta bara på dagens match mellan Östersund och Hammarby.

Hammarby hade exakt det flyt som ett topplag har och precis den styrka att kunna vinna även när spelet inte stämmer som ett riktigt bra lag har. Östersunds FK var ett gott bevis på motsatsen. Men 1-2-reduceringen som Simon Kroon fick in kan visa sig vara extremt betydelsefull för MFF. Med två matcher kvar ser det plötsligt i alla fall lite ljusare ut för MFF att vinna målskillnadskampen mot Hammarby. Vilket lär behövas.

Om saker jämnar ut sig är det dessutom MFF:s tur att hamna på rätt sida i en målskillnadskamp.

Två gånger har MFF tappat guldet med bara ett enda måls marginal i målskillnaden: 1964 och 1968.

Efter den sista träningen pratade Uwe Rösler om att matcherna han varit med om mot AIK alltid blivit intensiva och täta och att de individuella duellerna var en av sakerna som skulle avgöra. Plus rörlighet och tempo. Intensiv satsning när det blir man-man och smartness och fart för att inte fastna i det spelet.

Då blir givetvis AC en nyckel.

Att han kan spela igen var dagens i särklass bästa MFF-besked.

Kul blir det i alla fall. Stadion är utsåld och planen perfekt. Grant gräs, elljus och en begynnande vinterkyla som biter i kinden för att påminna om att det är nu saker och ting avgörs. Kan det bli så mycket bättre?

………………….

Nås för övrigt av viskningar att när det blir dags att rösta om samgåendet med LB07 är det inte alls säkert att frågan blir så infekterad och dramatisk som det sett ut.

Om jag förstått det rätt försöker MFF övertala LB07 att bryta ut damlaget ur ekvationen och placera det bredvid fusionen tillsammans med herrlaget i division 2, P19 och P17. Då kan MFF starta ett eget damlag i division 4 och när/om det laget passerar LB07-laget kan det fasas ut eller bli ett “farmarlag” till MFF.

Hastigt och lustigt skulle hela den viktiga principfrågan om att inte ta över en annan klubbs plats i seriesystemet lösas.

Det här är dock än så länge bara envisa rykten. Och även om det skulle vara sant återstår massvis med jobb eftersom ryktena även säger att LB07 absolut inte vill gå med på kompromissen. Men så är det ju i förhandlingar; dödläge, dödläge, dödläge och så händer saker. Och hemligt, hemligt…

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close