FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Det händer alltid konstiga saker i en slutomgång

Att guldhoppet finns kvar in i den sista omgången kan Malmö FF tacka den fina insatsen mot AIK senast för. Spelar MFF lika bra mot Örebro SK blir det seger och då har man i alla fall själva gjort vad man kunnat för att hålla liv i guldstriden.

Givetvis är det fördel Djurgården. Det går att snacka nerver och press hit och dit, men det är alltid bättre att ligga etta än tvåa när striden ska avgöras. Allt annat är skitprat.

Min känsla är också att det är lättare för Hammarby att göra många mål hemma mot BK Häcken än för MFF att göra det borta mot Örebro.

Så det ska mycket till för att gå hela vägen.

För MFF talar:

Att det alltid händer konstiga saker i slutomgången i en jämn serie. Någonstans kommer saker att inträffa som vi idag inte har en aning om. Det kan vara allt från att MFF trots allt kniper guldet till att GIF Sundsvall mot alla odds klarar sig kvar eller att en helt oväntad målskytt kliver fram och avgör. Ta bara guldkampen 2004. I 70 minuter hade Halmstads BK guldet, innan MFF smet förbi när först Magnus “Ölme” Johansson kvitterade för IFK Göteborg på straff mot HBK och sedan Jon Inge Höiland älgade fram med en 50-meterslöpning på ren intuition och slog in returen på Niklas Skoogs missade straff till en 1-0-seger för MFF. HBK hade bättre utgångsläge och var favorit, men att MFF skulle smita förbi var det nog trots allt rätt många som trodde. Men kombinationen guld, Höiland matchhjälte och på det sättet? Garanterat ingen.

Att IFK Norrköping mycket väl kan besegra Djurgården. Peking har åtta raka segrar i Allsvenskan på hemmaplan. I de sju senaste har man hållit nollan (målskillnad 22-1 på de åtta matcherna). Dessutom kan IFK Norrköping passera AIK och ta fjärdeplatsen om ett GIF Sundsvall som måste vinna över AIK gör det.

Att MFF hittat en fin höstform. Ett tag spelade MFF alldeles för många oavgjorda matcher. Av de senaste tio i Allsvenskan har MFF vunnit åtta och förlorat två. Flera spelare har dessutom lyft sig. Eric Larsson är det mest uppenbara exemplet, men kolla också hur Jo Inge Berget och Guillermo Molins vässat anfallskonkurrensen, Rasmus Bengtsson radat upp stormatcherna, Behrang Safari avfärdat konkurrensen från Jonas Knudsen på ett sätt få hade anat och Johan Dahlin fortsatt att vara seriens stabilaste målvakt.

Det kommer att vara nånstans mellan 2 200 och 2 500 MFF-supportrar på plats. Totalt har ÖSK sålt strax över 7 000 biljetter.

Erfarenheten. Den samlade rutinen från avgörande matcher i MFF-truppen skojar man inte bort. Viktigt normalt sett, mer än så i en slutomgång.

Mot MFF talar:

Utgångsläget. Behöver egentligen inte förklaras.

Att Djurgården mycket väl kan ha den där säsongen med seriesegrar-flytet. Ni vet när ett lag får det mesta med sig i marginaler, spelmässigt, i domsluten och i de avgörande momenten. Bra lag har ofta det. Bra lag som har “den där säsongen” har det alltid.

Att Anders Christiansen saknas. Hans betydelse för ett vinnande MFF ska aldrig underskattas. Bär det iväg i en målskillnadskamp mot Hammarby kommer saknaden att bli ännu tyngre att bära.

Traditionellt är det där med målskillnad och guld inte en bra MFF-kombination. Två gånger – 1964 och 1968 – har MFF tappat ett guld med bara ett enda måls marginal.

Ingen allsvenska kommer någonsin att bli jämnare än 1968. Öster vann guldet med ett måls bättre målskillnad än MFF. Två lag till (IFK Norrköping och Djurgården) slutade på samma poäng. Öster ledde inte serien en enda gång förutom i sluttabellen. I botten var fem lag inom en poängs marginal.

För MFF kommer ingen allsvensk guldstrid att bli bittrare än 1964. Med tre omgångar kvar ledde MFF med fem poäng (två poäng för seger). Inför den sista omgången hade marginalen till tvåan Djurgården krympt till två poäng, men ingen trodde att MFF skulle tappa även det försprånget. Förutom de två poängen hade man nämligen 28 plusmål mot Djurgårdens 23. Då fick MFF stryk borta mot IFK Norrköping med 3-0 samtidigt som Djurgården besegrade IFK Göteborg med 4-1.Det sista avgörande 4-1-målet kom till på en feldömd straff där alla TV-bilder visade att fällningen skedde en bra bit utanför straffområdet.

1968 var det en fenomenal insats av Elfsborgs målvakt John Hedin som gjorde att MFF bara fick 0-0 hemma mot Boråslaget. Öster slog Örgryte med 2-0 och smet förbi och över 18 000 på Malmö stadion deppade och förbannade ödet. Numera avlidne John Hedin höll dock aldrig med om att han gjorde sin livs match i Malmö. Fotbollsmässigt ja, men den stora matchen kom när han efter fotbollen besegrade sin alkoholism. Han var även känd för sin extremt stora samling av klubbnålar. Han hade långt över 15 000, alla minutiöst katalogiserade.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close