skanesport_desktop-panorama-1

Eslövs IKHandbollKristianstad HandbollNyheterOV HelsingborgSporter

Skånskorna tar täten i allsvenskan

Tre skånska lag huserar i handbollens damallsvenska.
Allihopa återfinns i nuläget i topp fyra.
– Det finns mycket bra spelare och bra förutsättningar i Skåne, säger Joakim Forsberg, tränare i andraplacerade OV Helsingborg.

Handbollssäsongen är än så länge ung, men i damallsvenskan har de skånska representanterna fått en fin start. Efter fem omgångar ståtar Eslövs IK i topp med åtta poäng medan OV Helsingborg är tvåa på lika många poäng. Småländska IF Hallby är förvisso trea men på fjärdeplatsen, vilken även den innebär kval, huserar Kristianstad HK.

Tre skånska lag bland de fyra bästa alltså.

– De var väl tippade där uppe – både Eslöv och OV – och vi var också tippade uppe i toppen. Eslöv gick ju bet mot Hallby hemma och OV slog vi. Det blir nog tajt hela vägen in tror jag. Det gäller att vara på hugget under de fyra-fem sista matcherna. Går man fullt då kan man nog reda ut det men man får inte tappa för mycket i början, säger Ulf Schefvert, tränare i Kristianstad HK.

Att Eslövs IK, OV Helsingborg och Kristianstad HK alla återfinns i toppstriden är knappast någon skräll. Förra säsongen åkte Kristianstad som bekant ur SHE medan Eslöv slutade på en andraplats i damallsvenskan. OV Helsingborg missade i sin tur precis kvalplats – men har i år haft de marginaler de saknade i fjol.

– Det finns inte så mycket att klaga på. Jag tycker vi fått en bra start, förutom bottennappet mot Kristianstad har vi varit bra i alla matcherna, säger Joakim Forsberg, tränare i OV Helsingborg.

Vad är det som gjort att det gått så bra?
– Det är lite olika bitar men framförallt att vi fått ihop ett lag på ett bra sätt. Vi kämpar hela vägen och ger inte upp, trots att vi varit i underläge i nån match. Sen är det klart att vi haft marginalerna på vår sida i nån match som vi vunnit med en boll men på det stora hela så kämpar alla för varandra. Stundtals spelar vi riktigt bra handboll, sen är det klart att det finns förbättringspotential.

Joakim Forsberg har från bänken fått se sitt lag ta fyra segrar på de fem första. FOTO: Niclas Jönsson/Bildbyrån.

Medan det råder glädje i västra Skåne är det mer tudelat i östra Skåne.

– Det har väl varit ömsom vin och ömsom vatten. Det har varit för mycket vatten i vinet för att det ska vara tillräckligt bra, summerar Ulf Schefvert säsongsinledningen.

Kristianstad HK förlorade förvisso i Skånederbyt mot Eslöv men det är främst den senaste förlusten, borta mot Kärra HF, som grämer tränaren. Då tappade Kristianstad en sexmålsledning och åkte hem med noll poäng.

– Vi har haft lite problem med att vi bränt lite för mycket, gör lite för många tekniska fel och sist hade vi för många felpass. Vi vill avgöra på en gång istället för att ha tålamod. Man behöver inte avgöra efter tio minuter. Vi är rätt starka bakåt och behöver inte stressa egentligen. Det kan vara att vi har en lite påtagen favoritroll även från andra, även om inte alla tippade oss i toppen, så blir det lätt lite stress istället för att låta det flyta när man spelar matchen, säger Schefvert.

En tunn spelartrupp och en förvåning över ett mer utbrett och långvarigt 7-6-spel har ställt till det för Kristianstad inledningsvis. Att klara av att hänga med under hösten är dock av största vikt.

– Vi vill vara med och slåss om direktplatsen först och främst. Går inte det så får vi försöka kvala oss upp. Det är väl vad vi pratat om och so far, so good. Vi ligger ju på kvalplats men det är så många matcher att det kan hända mycket. När de flesta lagen går in i lite skador kan det rasa. Sen kommer säkert en del lag som börjat lite sämre. GUIF hade ju en del som favoriter och de har börjat svagt, men de kommer säkert bli bättre och ta poäng. Det är svårt för serien har inte satt sig riktigt men jag tror det blir tajt hela vägen in.

Ulf Schefvert erkänner att 7-6-spelet tagit dem på sängen. FOTO: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån.

Även i Helsingborg är siktet tydligt. De vill knipa en topp fyra-placering, efter att ha gått miste om SHE-kvalet med knapp marginal de senaste åren.

– Vi har som målsättning att hamna i topp fyra. Vi har blivit femma-sexa i två år nu och vill komma upp på en kvalplats, minst i alla fall, säger Forsberg.

Att de skånska lagen lyckats leva upp till det allsvenska favoritskapet och i allra högsta grad finns med i kampen om en SHE-plats redan från start ser OV-tränaren bara som sunt.

– Det är väl positivt. Vi har ju tappat några skånska lag i elitserien, så då är det positivt att lag underifrån vill upp igen. Att fler vill till elitserien visar också på bredden i Skåne. Det finns mycket bra spelare och bra förutsättningar i Skåne, både vad gäller pengar och annat. En förutsättning för att spela i elitserien, eller SHE, är det finns en bra ekonomi med.

Skånesport har utan framgång försökt nå Lasse Eklöv, tränare i Eslövs IK.

Artikelbild: Niclas Jönsson/Bildbyrån.

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close