FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Två raka säsonger utan guld är inte godkänt för MFF

Det MFF kunde påverka gjorde man perfekt. Om utdelningen kommit redan i den första halvleken kunde MFF vunnit mycket större än 5-0 mot ÖSK.

Dessutom fick den ännu spelande legendaren Markus Rosenberg avsluta sin allsvenska karriär med ytterligare två mål. Om vi summerar hans prestationer alla säsongerna efter hemkomsten är det ingen annan spelare i Allsvenskan som ens är nära att kunna utmana. Inte i MFF och inte i någon annan klubb heller.

Men det gav inget SM-guld!

Därmed uppfyllde MFF inte målsättningen med säsongen.

Det var bättre förr är nästan alltid tokfel, mycket av det som hände förr är idag helt irrelevant och massor som sades förr är numera mossigt. Men Eric Perssons klassiska konstaterande “Guld tar man, silver får man” står sig.

I MFF det vill säga. Många retar sig på det, ännu fler förstår det inte.

Men fråga valfri MFF-supporter på Stadions läktare hur många SM-guld laget har. Alla vet.

Ställ sedan frågan hur många silver, lilla silver eller brons. INGEN vet. Testade mig själv. Jag ska kunna så mycket som möjligt om MFF. Erkänner direkt; jag har ingen aning. Blir nästan lite irriterad på frågan trots att det är jag själv som ställer den…

Förstå mig rätt. Ibland kan det nästan bli lite pinsamt, som på 90-talet. Men det lönar sig i längden att hålla fast vid inställningen allt eller inget och nu efter framgångarna utan motstycke från 2010 och framåt är det fullständigt självklart. Två säsonger i rad utan SM-guld är inte godkänt. Om det är kaxigt eller inte är strunt samma, om folk retar sig på det eller ej är ännu mer strunt samma.

En gyllene regel är att laget som toppar tabellen efter den sista omgången alltid är bäst.

Djurgårdens IF var bäst 2019. Att ta upp 0-2 till 2-2 mot IFK Norrköping när det behövdes var ruggigt starkt gjort. Dessutom var det bara kulmen på en tendens att man hela säsongen ofta gjort starka avslutningar i matcherna. Gillar också att man var konstgräslaget som kunde prestera på både det riktiga och konstgjorda underlaget. Om jag räknat rätt i hastigheten tog Djurgården 13 poäng på gräs, Hammarby tog bara fem.

Djurgården vann guldet.

MFF förlorade det.

Och det gjorde MFF på flera olika sätt.

Det absolut mest uppenbara är de sex raka straffmissarna.

Två av dem hade ingen poängmässig betydelse. De övriga tappade MFF massor med poäng på. Poängtappen kom bland annat mot BK Häcken hemma och borta. Båda matcherna slutade 1-1, mål på straffarna hade gett fyra poäng plus. MFF brände även en straff mot Djurgården där 0-1-förlusten blivit 1-1 och gett MFF en poäng mer och Djurgården två poäng färre. Titta hur tabellen ser ut och spekulera. Lägg också gärna till att MFF brände en straff vid ställningen 0-0 i förlustmatchen med 1-3 mot GIF Sundsvall.

Missa sex straffar är heller inte otur. Det är uselt.

Tycker också att just matchen redan i den andra omgången i Sundsvall är den enskilt mest retsamma för MFF under hela året. MFF spelade rätt bra, men allt gick fel och ska man hamna ovanför ett lag som tar 66 poäng finns det varken utrymme att förlora mot GIF Sundsvall eller bara få 1-1 hemma mot IK Sirius. Dessutom hade 0-0 borta mot Östersunds FK varit okej tidigare säsonger, men inte i år.

MFF har heller inte varit bra nog mot de övriga topplagen.

Mot Djurgården har det blivit en oavgjord och en förlust.

Mot Hammarby en vinst och en förlust.

Mot AIK en oavgjord och en seger.

Åtta poäng mot de övriga lagen i topp fyra – snitt 1,33 – är inte fullt ut konkurrenskraftigt.

Till sist:

Falkenbergs FF! En riktigt vass prestation.

Oj hur mycket det hjälpte Kalmar FF att mobba ut Magnus Pehrsson.

Ole Törner

 

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close