FotbollLB07Malmö FFNyheter

LB07 tar inte rygg på MFF – nöjer sig med enkel majoritet

På onsdag samlas LB07:s styrelse för att fastställa datumet för det extra årsmötet som ska besluta om samgåendet med Malmö FF.

– Det kommer att vara i nära anslutning till MFF:s extra årsmöte den 26 november, berättade LB07:s klubbchef David Wernersson när han på måndagskvällen gästade MFF:s informationsmöte för medlemmarna.

MFF beslöt ju nyligen att ta beslutsprocessen i två separata steg. Först en omröstning om ja eller nej till att starta ett seniorlag i damfotboll och om det blir ett ja göra en ny omröstning om ja eller nej till det ursprungliga förslaget om samgåendet med LB07. I den första röstningen räcker enkel majoritet (fler än hälften), i den andra krävs kvalificerad (fler än två tredjedelar). Om det blir nej i omröstning två startas damlaget i division 4,

I LB07 ska man bara rösta om samgåendeförslaget och man kommer inte att ta rygg på MFF och kräva kvalificerad majoritet.

– Vi kör enkel, fler än hälften, berättade David Wernersson efter mötet.

Han betonade också att det extra extra årsmötet som man redan haft för att utöka antalet röstberättigade var nödvändigt.

– Stadgarna säger senast betald avgift den 31 januari för rösträtt. Men vi bytte medlemssystem till sportadmin och då gick inbetalningskorten ut först den 29:e. Det hade gett ett konstigt läge. Vi räknade fram att vi bara hade haft 51 röstberättigade medlemmar, som hunnit betala. När vi beslöt oss för att sträcka ut tiden ökade det rejält, upp mot cirka 250. Därmed får vi ett mycket bättre underlag för beslutet.

På informationsmötet fick MFF frågan om det inte var fel att gå emot stadgarna och kräva två tredjedels majoritet och om det inte fanns en risk att tillvägagångssättet blir prejudicerande och i framtiden kommer att användas i många andra frågor.

– Det här är en väldigt stor och avgörande fråga som vi har diskuterat länge i styrelsen. Vi tycker att den är så pass unik att det är berättigat att kräva att fler röstar för, sa MFF-ordförande Anders Pålsson.

Han fick medhåll av Pontus Hansson och Lars Kongstad från styrelsen som betonade att 2/3-delar kommer att vara en inskriven del av förslaget från styrelsen. Att godkänna den kvalificerade majoriteten blir därmed en del av det man röstar om. Det är heller inte meningen att tillämpa det annat än i unika fall – som det här – och när det gäller saker som finns inskrivna i stadgarna som man alltid ska rösta om på det ordinarie årsmötet – som medlemsavgift och val – går det inte att ändra den enkla majoriteten.

– Att genomföra en så här omfattande förändring kräver dessutom rent praktiskt att man måste ha många medlemmar med sig. Annars blir det väldigt mycket svårare att göra allt som krävs efter beslutet är taget.

– Vi vill absolut inte ha en splittrad förening. Ska vi göra det här, och det tycker styrelsen eftersom det finns så många fördelar, vill vi ha en stor majoritet med oss, konstaterade Anders Pålsson.

Ole Törner

Foto: Bildbyrån

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close