FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

MFF kan skaffa det bästa utgångsläget någonsin

Matchen ikväll mot FC Lugano i St Gallen är en möjlighet som är för bra för att missa.

Seger innebär att MFF skaffat det bästa utgångsläget någonsin i ett europeiskt gruppspel, bättre än förra årets när laget avancerade till 16-delsfinal.

Då hade man också fyra poäng efter tre omgångar, men spelade 1-1 mot Sarpsborg i match fyra. Det gick ju bra ändå.

Vinst mot FC Lugano och MFF har sju poäng.

Om FCK samtidigt vinner mot Dynamo Kiev i Parken kan MFF säkra avancemanget redan i nästa hemmamatch mot Dynamo Kiev och se till att avslutningen mot FCK bara handlar om prestige.

Det finns mycket som talar för MFF i St Gallen.

När FC Lugano och MFF möttes i Malmö var MFF nästa löjligt överlägset första 45. Den andra halvleken blev jämnare och tuffare, men det berodde mer på att MFF tappade sitt momentum än att Lugano övertygade.

Med Allsvenskan slutspelad kan MFF helt och hållet koncentrera sig på Europa League.

FC Lugano kommer inte att få någon hemmafördel. Det lär 900 tillresta MFF-supportrar i en annars rätt tom gryta – det kom 1281 åskådare till den förra “hemmamachen” mot Dynamo Kiev – se till.

MFF startade den förra matchen mot Lugano utan Rasmus Bengtsson, Behrang Safari och Markus Rosenberg.

Spontant känns MFF:s form bättre inför den här matchen. Titta bara på resultaten och prestationerna i de tre senaste matcherna.

Med fler matchminuter i benen har spelare som Jo Inge Berget och Guillermo Molins lyft sig och MFF blivit farligare i boxen.

Det som kan tala emot är att FC Lugano bytt tränare och risken att det blir en smutsig match.

Tränarbyten kan ge en snabb effekt och FC Lugano vann senast i Ligan. Nye tränaren Maurizio Jacobacci har dessutom pratat om att han vill prioritera högre press och mer aggressivitet.

En av anledningarna till att FC Lugano gjorde en bättre andrahalvlek än första 45 i Malmö var att något annat inte var möjligt. Så uselt spelade man. En annan var som sagt att MFF tappade. En tredje var att Lugano fick utdelning på sitt ofta alltför fula spel. Man åt sig in i matchen med fasthållningar, skavningar, skitprat, gnäll på domaren och Rob Harvey från Irland var inte bestämd nog för att stoppa det.

Matchen ikväll döms av Giorgi Kruashvili från Georgien. Bara att hoppas att han klarar att stå emot bättre. Och att MFF är berett på att det kan bli fult. Det tror jag att MFF är och med all den rutin man har av Europaspel både som lag och individuellt ska man kunna hantera det, ta duellerna och jäklas tillbaka när det behövs. Erfarenhetsmässigt är MFF överlägset de flesta lag på FC Luganos nivå.

………………..

Vet inte om det är ett gott omen, men kungen som gjorde Malmö till huvudstad i Sverige dog och ligger begravd i St Gallen.

Sett till hans livs historia är det svårt att undvika slutsatsen att Gustav IV Adolf var en envis idiot.

Han blev kung redan som 14-åring när Gustav III mördades och efter att ha haft förmyndare de första fyra åren körde han sedan full satsning på krig överallt i Europa där han kunde komma åt och jaga sitt stora hatobjekt Napoleon. Det gick inte alls bra och förstörde dessutom totalt rikets finanser. Till slut blev läget så allvarligt att han avsattes i en statskupp.

Eftersom han hatade Stockholm flyttade han om kung ett halvår hela regeringsmakten till Malmö. Där bosatte han sig i Residenset vid Stortorget och tog över alla de kringliggande byggnaderna. I boken “Historien om ett Residens” berättar författaren Åke Jönsson att den engelske ministern Pierrepont beklagade sig hos kungen över Malmö i allmänhet och de ständiga dimmor som svepte över Skåne i synnerhet. Men kungen tog både Malmö och det skånska vädret i försvar och konstaterade att dimmorna över Malmö kan inte jämföras med de som förmörkar de brittiska statsmännens förstånd.

Gustav Adolfs torg är uppkallat efter honom och Drottningtorget efter hans gemål drottning Fredrika.

Efter statskuppen togs minnesmärkena av honom bort. I Malmö behöll man dem dock och det är alltså han som är Gustav i torget Gustav.

Lika envis som han var när han förklarade krig mot Frankrike och Napoleon och flyttade regeringen till Malmö eftersom Stockholm var så tråkigt var kungen som icke-kung. Efter att ha blivit avsatt vägrade han ta emot hjälp. Han utvisades och sattes i en båt från Karlskrona för avresa till slottet i Baden där Fredrika växt upp. Där hade de det rätt bra och Fredrikas farfar erbjöd dem att bosätta sig på slottet Mersburg vid Bodensjön. En bra idé kunde man tycka, men Gustav Adolf avreste istället plötsligt och utan att meddela Fredrika, ensam till Schweiz och inledde skilsmässoförhandlingar.

De kommande åren reste han runt i Europa, oftast som överste Gustafsson, fick barn med tre olika älskarinnor, fick vid flera tillfällen olika könssjukdomar och bosatte sig till slut 1833 på värdshuset Vita Hästen i St Gallen. Där dog han fyra år senare, svårt alkoholiserad och utfattig bara 59 år gammal i ett slaganfall efter att under ett halvårs sjukdom vägrat ta emot vård eftersom han inte litade på och avskydde läkare. Han blev obducerad och då konstaterade man att hans fysik egentligen var god och att han kunnat leva många år till om han bara tagit emot hjälp eller råd.

Men det gjorde han som sagt aldrig. Uppfostrad som han var i att en kung ALLTID hade rätt. I allt.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close