FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

MFF höll på traditionen – den här cupomgången ser alltid seg ut

En riktigt usel förstahalvlek. Följd av en bättre andrahalvlek som lyfte betyget från kass till okej och MFF var vidare i cupen med en till slut rätt stabil 2-0-seger mot IFK Värnamo.

Hade MFF spelat hela matchen som första kvarten efter pausvilan hade man kört över IFK Värnamo. Nu nöjde man sig med att mer bevaka än gå för 3-0 efter 2-0.

Ändå förståeligt med tanke på var man är på säsongen, hur mycket kraft man redan fått krama ur kropparna och knopparna och hur mycket som behövs i de två – egentligen tre, man ska kasta in en träningsmatch mot OB också – matcher som väntar innan det är över.

Det som definitivt inte är förståeligt är den sällsynt svaga insatsen första 45. Där brände MFF möjligheten att ta en stor och stabil seger att boosta humöret med både på och vid sidan planen. Men framförallt hade man lite flyt och tur att IFK Värnamo inte utnyttjade läget till att ta ledningen med 1-0 och göra uppgiften mycket svårare för MFF.

Ett bättre lag än IFK Värnamo hade gjort det!

Förstå mig rätt nu, det är ingen diss av division 1-laget. Sett till sina förutsättningar gjorde Värnamo det riktigt bra. Inte minst syntes eleganten och MFF-legendaren Jonas Therns inflytande i passningsspelet och tekniken och även i organisationen. Jag tittade på första halvleken av Kalmar FF-Brage innan det blev dags för matchen på Finnvedsvallen och IFK Värnamo hade minst lika bra passningsspel som både Kalmar och Brage. Det som brast var kylan, precisionen och kvalitén i avsluten. IFK Värnamo hade ett halvdussin chanser på skalan mellan nästan bra och bra första 45. Men avsluten blev antingen för ivriga eller pinsamt usla. Naturligt när ett division 1-lag möter ett allsvenskt topplag, men det gav MFF ett bättre läge inför den andra halvleken än man förtjänade.

Tyvärr finns det två envisa traditioner för MFF i Svenska cupen.

En gammal och bekant 30-årig från den senaste triumfen för mesta cupmästarlaget, 1989. Det är sällan MFF ens är nära. Det är som en mörk garderob där man ett par gånger tänt en svag lampa.

Men sedan finns det även en relativt färsk tradition att MFF just i den här tidiga cupomgången, som datummässigt ofta tack vare Europaspelet blir sen, ser extremt trögt ut. Och det har man gjort oavsett säsong, tränare och spelare.

Minns jättefiaskot mot Landskrona BoIS, förlängningsmatchen mot IS Halmia där MFF egentligen inte förtjänade att avancera och förra årets uppvisning i tröghet första 45 mot Lunds BK. Tittar man noga på matcherna som ser ut att vara undantag är de det heller inte. 6-0 mot Sävedalens IF ser ju bra ut, men det stod 1-0 kvarten in på andra halvlek då Sävedalen gjorde 2-0 på ett självmål. 4-1 mot FC Trollhättan ser också hyfsat ut till man ser att Trollhättan ledde med 1-0 och att det stod 2-1 till den 86:e minuten. Och insatsen i Sandviken var som bekant heller ingen höjdare…

Många allsvenska lag kör ofta över lag från lägre divisioner i tidiga cupomgångar. MFF gör det nästan aldrig. 5-0 mot Götene IF är ett av få undantag, men då mötte MFF ett division 3-lag.

Ska MFF bli ett bra och stabilt cuplag igen har man därför två trista traditioner att bryta.

Positivt med matchen i Värnamo?

MFF vann trots allt.

Två forwards gjorde mål.

Jo Inge Berget kom in med energi, bröt dödläget med 1-0 med ett bra avslut och fortsatte att gå in i dueller som fler borde gjort.

Med tanke på att han var rostig efter att knappt fått någon speltid var Erdal Rakip en av ytterst få som var godkänd i den första halvleken. Om han fick problem med skada eller trötthet förstår jag bytet, annars inte. Varför inte ge honom 90 minuter? Har svårt att se att fler på planen behövde det mer.

Dusan Melicharek var också klart godkänd. Han är bra med fötterna och nu börjar det snart bli dags att glömma hur det såg ut första gången i år han ersatte Johan Dahlin. Nerverna? Han har i alla fall lyft nivån.

I övrigt var det mesta präglat av att det just nu ser ut att finns ett väldigt stort behov av vila och mental återhämtning i MFF.

Inga minuter för Tim Prica eller Amel Mujanic? Svårt när de inte är med på bänken.

………….

Strax efter matchen gjordes lottningen för gruppspelet. Att MFF skulle få möta AFC Eskilstuna var redan klart. Sedan såg lotten till att det även blev FK Karlskrona och Syrianska. Det är en grupp MFF givetvis ska vinna. Bättre lottning än så kunde man knappast fått.

 

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close