FotbollNyheterÖsterlens FF

Gjorde sitt bästa år någonsin – siktar nu högre: “Målet är att vinna serien”

Österlen FF har aldrig gjort en bättre säsong än 2019.
Nästa år hoppas de dock kunna sudda ut klubbrekordet.
– Målet är ju att vinna serien, säger ÖFF:s Jacob Blixt.

Samarbetet mellan Branteviks IF och Skillinge IF, under namnet Österlen FF, har de senaste åren mynnat ut i nya toppar var och varannat år. Den senaste säsongen var inget undantag. Klubben gjorde såväl poäng- som placeringsmässigt sin bästa säsong någonsin. När 26 omgångar var spelade av division 2 Östra Götaland parkerade Österlen FF på en femteplats – som bästa skånska lag i den östra tvåan.

Det trots en säsong som kantades av skadebesvär och att man under vintern haft en stor spelaromsättning samt förändringar på tränarposten, med allt vad det innebär.

– Vi kommer ändå femma, vilket är jättebra. Men om jag ska vara ärlig så var det enda laget som var mycket bättre än oss Karlskrona – och de vann serien med. Mot Husqvarna spelade vi jämnt två gånger och borde vunnit en. Mot Berga borta har vi ledningen med 2-0. Vi är väldigt nära toppen, så att säga. Med några nyförvärv till nästa år så ser det riktigt bra ut, säger Österlenmittfältaren Jacob Blixt, 23, som själv stod för åtta mål framåt under säsongen.

Att Österlen lyckades ta ett ordentligt kliv framåt och knipa en placering på övre halvan tror han främst har med spelarnas ambitioner att göra.

– Jag tycker vi har en jävla bra grupp med go stämning. Alla har rätt inställning från spelare till ledare. Så det är det jag tror gjort att det gått så bra. Att alla vill framåt och att alla är väldigt ambitiösa är den största delen. Det har väldigt mycket med viljan och att vi är en stark grupp att göra.

Den senaste veckan har Österlen FF varit aktiva på transfermarknaden. Från Tomelilla IF i trean har man hämtat in Filip Malmqvist, 21, och Hugo Hellichius, 20, medan Timothy Axelsson, 19, närmast kommer från rollen som lagkapten för Trelleborgs FF i U19-allsvenskan.

Utöver de tre unga Österlensgrabbarna kunde ÖFF redan några veckor innan säsongsslutet presentera en ordentlig bomb – då välmeriterade Zoran Jovanovic, 33, kritade på ett treårskontrakt. Efter 13 år med spel i allsvenskan, superettan och division 1 väntar nu division 2-spel med Österlen för den gamle TFF-spelaren.

– Han kommer bidra jättemycket. Han har varit Trelleborgs bästa spelare nu, så det är klart han kommer bidra jättemycket till vår trupp. Det kommer han absolut att göra, säger Jacob Blixt.

Flera nyförvärv, från närområdet, är på ingång och på förlustsidan noteras redan nu bland annat André Lidholm, Linus Nilsson och TFF-lånet Merlin Nuhanovic. Däremot behöver Österlen FF inte oroa sig för att Jacob Blixt – som har en bakgrund i U19-allsvenskan med Malmö FF – lämnar klubben. Han stannar istället kvar i föreningen, där han den gångna säsongen var lagkamrat med lillebror Victor och kusinen Oskar.

– Det är klart att jag stannar för nästa år. Jag skrev faktiskt på i dag, precis nu innan jag ringde upp, så det blev klart i dag.

Är det ett ettårskontrakt som gäller då?
– Ja, ett år har jag skrivit på.

Den kommande säsongen blir 23-åringens sjunde a-lagssäsong i klubben – trots att han hunnit med sejourer i MFF, IF Limhamn Bunkeflo och studerat i USA – och han är övertygad om att det kommer bli den bästa hittills.

– Målet är ju att vinna serien. Det har ledningen varit väldigt tydliga med, så målet är absolut att vinna serien.

Hur ser du på chanserna till det då?
– Med den truppen vi har nu så tycker jag absolut att vi ska tillhöra toppen av division 2. Det tycker jag faktiskt.

Enligt Jacob Blixt finns det också en hel del som talar för att Österlen FF kommer lyfta från den där femteplatsen.

– Vi har fått ett år med de nya tränarna och hela detta året har vi satt grunden. Sen får vi till exempelvis in Zoran (Jovanovic) med och bara en sån spelare kan göra jättemycket framåt. Med den truppen vi redan har plus några nyförvärv så tror jag att det kommer se riktigt bra ut.

Division 2-serierna fastställs nästa vecka men enligt det nu liggande remissförslaget ställs Österlen mot Asarums IF, IFK Karlshamn, Hässleholms IF, IFK Hässleholm, Ifö Bromölla IF, Kristianstad FC, Nosaby IF, FK Älmeboda/Linneryd, Husqvarna FF, IFK Berga, IK Tord, Räppe GoIF och Dalstorps IF.

Foto: Lennart Månsson/Bildbyrån.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close