BasketNyheter

Het basket i Malmö Isstadion

På söndagseftermiddagen möter Sverige Montenegro i basketens EM-kval och man gör det i Malmö Isstadion. Ett par skånska spelare ser fram emot matchen lite extra.

Det blir Kalis Loyds 30:e A-landskamp, men den första i Malmö, hennes hemstad.

– Jag har alltid drömt om att få spela med landslaget i Malmö så det här är hur stort som helst. Det här är hemmaplan, säger Kalis Loyd (bilden) i ett pressutskick.

Även för Paulina Hersler blir det en speciell match. Precis som Kalis är Paulina fostrad i Malbas, stadens basketförening, men hon flyttade redan som 15-åring till Södertälje för att gå på basketgymnasium, och har sedan fortsatt sin karriär på college och nu som proffs ute i Europa. Söndagens landskamp blir alltså hennes första match i sin hemstad på tio år.

En annan skånska i truppen är Maria Gültekin, som växte upp i Lund. I torsdags gjorde hon comeback i landslaget efter att senast ha varit med 2016. Hon blev förvånad när hon fick kallelsen till landslaget, men ändå inte. Maria Gültekin har alltid trott på sin egen förmåga och vetat innerst inne att det är här hon hör hemma. Samtidigt tänkte hon att eftersom det gick så bra i somras så utgick hon ifrån att det skulle vara samma grupp som skulle fortsätta i nästa landslagsfönster. Maria kommer inte att spela på söndag mot Montenegro, men är tacksam för möjligheten att vara med i landslaget igen.

– Jag insåg nog inte hur stort det var förrän jag låg ut något på Facebook eller Instagram och det var så många som hörde av sig, säger hon. Då kände jag att det här är på riktigt, säger hon i utskicket.

Det svenska landslaget är spända med förväntan inför söndagens match. De räknar med att det kommer bli tuffare än mot Israel, samtidigt som de minns den beskedliga vinsten över just Montenegro för bara sex månader sedan.

– De är fortfarande högre rankade än vi och det är för att de har varit jämnare än vi, säger Kalis Loyd. De har varit med i fem raka EM-slutspel och spelar på en hög nivå, sen när de förlorar enstaka matcher här och där så märks det inte på världsrankingen. Det är en bra basketnation.

Montenegro är rankade som nummer 20 i världen, jämfört med Sverige som nyligen klättrade upp till plats 22. Men Sverige spelar bättre än någonsin tidigare och det är nu som gruppen verkligen har börjat klicka.

– Nu har vi varit ungefär samma grupp i 2-3 år och lärt känna varandra. Nu märks det att vi börjar spela ihop oss, precis som Spanien och Frankrike, som har spelat ihop länge. Nu har vi hittat varandra och det känns bra, säger Kalis Loyd.

Den första EM-kvalmatchen mot Israel i torsdags vann Sverige med 37 poäng. Det var samtidigt premiär för nye förbundskaptenen Marco Crespi som coachade med en ständigt brinnande glöd.

– Jag har varit i Italien ett år tidigare och jag känner igen kulturen och gestikulerandet. De är väldigt engagerade på matcherna. Jag tycker bara de visar ambition, att de är med och står bakom oss. Men det är väldigt annorlunda mot typisk svensk coaching, konstaterar Kalis Loyd.

Matchen startar klockan 15.00.

Foto: Bildbyrån

 

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close