FotbollLunds BKNyheter

Succésäsong för LBK:s nya damsatsning

Lunds BK valde inför 2019 att återstarta sitt damlag. En process som såg laget avancera till Division 3 kommande säsong.

Huvudtränaren Mikael Törnqvist delegerades uppdraget att bygga ihop en trupp – först och främst numerärt tillräcklig för deltagande – men inte minst för att inleda klubbens nysatsning på damfotboll.

– Vi inledde diskussioner under slutet av förra året. Då hade jag inget lag. Vi visste bara att klubben ville bygga upp sin damverksamhet igen, efter ett år utan. Jag stod väl med ett blankt papper, mer eller mindre, berättar Mikael Törnqvist.

Mikael Törnqvist hade en bakgrund inom damfotbollen att luta sig emot. Efter att tidigare tjänstgjort inom bland annat Södra Sandbys verksamhet hade han kontakter för att möjliggöra ett truppbygge.

– Jag visste att det fanns tjejer som ville ha någonstans att spela. Det blev dels spelare från vårt U16-lag, och sedan började även frimånaden, där spelare var fria att gå vart de ville. Vi gjorde vad vi kunde för att locka spelare, marknadsförde oss ganska hårt. Och i april hade vi ett lag på 25 tjejer – och nästan alla stannade, säger han.

Hur såg processen ut att få seniorlaget samspelt?

– Ja, det hade ju sina utmaningar, såklart. Det kom spelare från olika lag, och även spelare som hade haft uppehåll på några år. Så alla stod ju inte på samma ruta från början. Det var ganska knepigt till en början, ska jag erkänna.

Missionen att få laget i harmoni visade sig görbar – men vägen dit var inte fri från hinder.

– Jag kände direkt vilken trupp jag hade, och att det var många duktiga spelare i den. Vi gick in i premiären och vann den med 9-0, och då kände vi att det nog kunde bli ett roligt år. Men några omgångar in gjorde vi en mindre bra match, och då tog vi ett snack inom laget. Därefter var det idel vinster, säger Mikael Törnqvist.

Vintern hägrar, med den uppbyggnadsperioden inför kommande säsong.
Mikael Törnqvist ser absolut sitt lag bli en stark utmanare i Division 3.

– Vi har definitivt en slagkraftig trupp, framförallt är det en trupp med stort fotbollskunnande. Som det ser ut nu så får jag behålla alla spelare. Det känns absolut som vi kommer kunna hävda oss bra.

Letar ni förstärkningar aktivt?

– Nä. Det är inte så vi valt att jobba. Vi är inte ute och värvar, utan det är mer kontakter. Jag tror vi har en ganska stor dragningskraft i oss själva. Det märker vi med spelare från Malmöregionen som rör sig till oss.

Utöver seniorlaget sker ett arbete för att säkerställa återväxten och fortlevnaden av damfotboll inom föreningen. Och Mikael Törnqvist ser positivt på framtiden för damfotboll i Lunds BK.

– Vi vill ju jobba för att bredda flick- och damsidan. Så att dam representeras ända ner till bollskolan. Så att vi blir en klubb som visar att vi även sätter damfotboll högt på agendan.Nä, det sr ljust ut, men det är något som måste förvaltas. vi försöker jobba långsiktigt, se till att det blir kontinuitet och attraktivt att komma till Lunds BK.

 

Joel Ask

Artikelbild: Privat

Relaterade artiklar

Back to top button
Close