FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Därför är en fusion med LB07 en dålig idé för MFF

På tisdagskvällen avgörs årets viktigaste match för MFF.

Det extra årsmötet är extremt betydelsefullt för föreningen MFF!

Frågorna som ska tas upp handlar om klubbens identitet, värdegrund och framtid på ett sätt som inte varit aktuellt på många, många år och jag tycker faktiskt att det varit varje medlems skyldighet att ha funderat igenom dem och tagit ställning.

Min också eftersom jag är medlem.

Till det första förslaget det ska röstas om, ifall MFF ska starta damlag tänker jag rösta ja.

Till det andra, ifall MFF ska gå samman med LB07 och ta över den föreningens damlag och ungdomslag tänker jag rösta nej.

Först ja, sedan nej – svårare än så behöver det inte vara.

Att MFF ska ha damlag och på sikt även flickverksamhet är självklart. Det har jag tjatat om i evigheter och omröstningen är en unik chans att reparera misstaget som förre ordföranden Hans Cavalli Björkman i vår podd Blått snack kallade det i särklass dummaste beslutet i MFF:s historia, nämligen att för 15 år sedan att slänga ut det framgångsrika damlaget ur föreningen. Cavalli tog i, som han alltid gjort, men jag kommer faktiskt inte på något annat beslut som känns mer korkat. Ett nej i omröstning ett skulle dock framgångsrikt utmana på dumhets-topplistan.

Återstår omröstning två. Här är mina skäl för ett nej:

Egentligen tycker jag att det strandar redan på sammanslagningen. Dels gillar jag inte sammanslagningar överhuvudtaget. Men framförallt är MFF inte en klubb som ska slås samman med en annan klubb!

MFF har sin egen unika och stolta tradition sedan 1910. Medlemmarna har byggt den med egen kraft och ett sammanhållet hjärta och framgångarna – och motgångarna – är MFF:s! Helt och hållet och ingen annans. Så ska det förbli. Det finns helt enkelt många klassiska klubbar i Sverige som varken ska gå samman eller fusioneras. MFF är en av dem. Punkt.

Exakt samtidigt som MFF håller sitt extra årsmöte i restaurang 1910 firar IFK Malmö sitt 120-årsjubileum med massor av inbjudna gäster 100 meter bort i Stadionbaren. IFK Malmös storhetstid tog slut på 60-talet och dalarna har varit många och djupa, men att man har envist hållit sig aktuella beror på att man lika envist värnat sin egen identitet. Två gånger har man vacklat, först med samarbetsprojektet Malmö Bollunion kring år 2000 och sedan när man nästan tio år senare en kort period accepterade att bli utvecklings- och i praktiken farmarlag till MFF. Det första projektet dödade ett par av klubbarna IFK samarbetade med och det andra höll på att döda IFK.

Tafsa inte på klubbars identitet. Särskilt inte föreningar som har en lååång tradition. Det kan sluta illa.

Argumentet som fått de flesta att se rött och ta spjärn mot sammanslagningen, att MFF inte ska vinna fördelar genom att ta över ett annat lags position i seriesystemet, väger också blytungt.

Gamla MFF Dams organisationsnummer finns i FC Rosengårds A-lag. Där finns också de fem SM-gulden och tätpositionen i maratontabellen som FCR envisas med att räkna in i SIN historia. Och där finns alla som fortfarande har en anknytning till och bakgrund i MFF Dam. I LB07 finns bara något att surfa räkmacka på förbi en massa nivåer i seriesystemet. Det är principiellt fel eftersom man ska skapa sin egen historia och steg för steg bygga sin framgång och som det är nu gör MFF det genom att börja i division 4. Jag hade tyckt det även om man bytt LB07 mot FCR. Men ännu mycket mer nu.

Kalla det naivt, omodernt eller fisförnämt. Strunt samma. Utsikten är faktiskt rätt trevlig från en hög moralisk häst.

Tycker också att utgångspunkten för hela projektet känns fel. Initiativet kom alltså från LB07 när man insåg att klubben inte på egen hand samtidigt kan finansiera ett damelitlag, ett nyblivet division 2-lag (3 när beslutet togs) och Skånes största ungdomssektion. Inte ens i närheten.

De senaste två säsongernas driftsunderskott är på över tio miljoner kronor (3,3 plus 7,7 – siffror från intervju med LB07:s ordförande Robert Lenir i Kvällsposten). Det har man räddat och inte gått back genom att sälja sin inomhushall, fått solidaritetsersättningar för Mattias Svanberg, Robin Olsen och Saman Ghoddos och genom att en välvillig sponsor gått in med extra pengar. Det går inte i längden och en av åtgärderna LB07 genomfört för att stoppa dräneringen på pengar är att gå från elva till tre anställda, Det är extremt få för en så stor verksamhet. LB07 överlever utan tvekan på egen hand, men det blir inte samma LB07.

Att LB07 tog kontakt med MFF är alltså ett resultat av att man byggt upp en verksamhet och en nivå på A-lagen man inte på egen hand kan finansiera. MFF är räddaren i nöden. Men varför ska MFF vara det? Jo för att vinna stora egna fördelar och så är det, det finns många väldigt positiva faktorer för MFF i paketet. Men då tycker jag också att MFF-styrelsens argument att man inte köper en plats i seriesystemet faller. För är det inte just det man gör?

Ole Törner

 

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close