FotbollMalmö FFNyheter

Damfotboll i MFF på medlemmarnas villkor – rekordhögt deltagande

Aldrig någonsin har ett årsmöte i MFF dragit så många medlemmar. Och de röstade fram ett rungande ja till att starta damlag och sa ett nästan lika bestämt nej till att gå samman med LB07, som var styrelsens förslag.

Röstsiffrorna blev 296 ja och 1090 nej till sammanslagningen i den slutna omröstningen på det extra årsmötet. Eftersom det hade krävts två tredjedelars majoritet för ja var det en förkrossande seger för nej-sidan.

Beslutet innebar också att LB07 ställde in det extra årsmöte den klubben skulle haft imorgon onsdag. Istället kommer man att ha ett informationsmöte om hur man ska gå vidare på egen hand.

Nu kommer MFF att starta ett damlag i division 4.

– Första mötet kommer vi att ha redan imorgon och då ska vi se om vi åtminstone kan få till två flicklag i de lite äldre åldersgrupperna och sedan har vi redan haft en planering om hur vi ska göra om beslutet blev en start i division 4. Den fortsätter vi med nu. Vi har alla datumen att ha koll på och vi har haft ett samtal med Skånes Fotbollförbund. Från och med imorgon går vi från planering till action, konstaterade MFF:s VD Niclas Carlnén efter mötet.

– Egentligen har anmälningsdatumet gått ut, men det har aldrig tidigare varit så att man inte tagit emot en anmälan och gett plats om ansökan kommit lite efter och när det gäller flicklagen är det anmälan i januari. Beskedet jag fått är att det inte är någon panik och att vi kan starta i division 4 och spelare ska vi hitta.

Rollerna för damsatsningen kommer att bli desamma som för herrlagen; Daniel Andersson blir sportchef för seniorlaget och Per Ågren ansvarig för flickverksamheten.

– Gränsen för ungdomslagen blir som tidigare. 17 och 19 tillhör Daniel, resten tillhör Per. Tränare har vi redan sonderat terrängen för. Vi har haft fullt fokus på förslaget som de facto blev nedröstat här, men vi har även haft en beredskap för ett nej till sammanslagningen och är förberedda även där. Ambitionen som vi jobbar mot är att ha ett lag till start i division 4 2020, betonade Niclas Carlnén.

Om Daniel Andersson vill ha hjälp att snabbt organisera damverksamheten får han den?

– Det finns ju konsulter i alla branscher.

MFF Supports ordförande Thelma Ernst var jublande glad över de klara röstsiffrorna.

– Det känns väldigt bra att fick ett så tydligt utslag och att det var så många som röstade, nytt rekord för Sverige. Jag ser verkligen fram emot att vara ordförande i den officiella supporterföreningen för det nya damlaget. Jag var ju en av dem som lade en motion om det redan 2016 och nu är vi framme.

Ordföranden Anders Pålsson var överraskad av de klara siffrorna mot sammanslagningen.

– Visst trodde jag att det skulle vara jämnare. Nu ligger vi i startgroparna för att få detta med ett damlag i division 4 på plats 2020. Det var oavsett utgången i den andra omröstningen väldigt tydligt att medlemmarna ville ha ett damlag. Någon begärde votering där, men det visade sig ju snabbt vara fullständigt onödigt. Det gläds vi åt.

– Vi har haft en budgetgenomgång inför 2020, men avvaktat det här mötet innan vi stängde den helt. Nu blir det både lägre kostnader och intäkter än om sammanslagningsförslaget gått igenom.

Var ska laget spela?

– Det hade ju varit tydligare om sammanslagningen gått igenom, då hade det blivit Limhamn. Nu får vi se, det närmaste alternativet är ju Malmö stadion och det kan vara dit vi ska titta.

Det enda laget som har gammel-Stadion som hemmaplan idag är IFK Malmös herrar i division 2.

Anders Pålsson framhöll också att mötet visserligen sa nej till det enda styrelseförslaget, men sa ja till det viktigaste – att starta ett damlag.

– Det var väldigt viktigt för Malmö FF ur ett jämställdhets- och socialt perspektiv att vi på nytt kan gå in i 2020 med att ha damfotboll på agendan. Det är vi väldigt glada för.

Niclas Carlnén hade räknat ut att antalet röstande motsvarande 26 procent av de röstberättigade medlemmarna.

– En fantastisk siffra för ett årsmöte. Det betyder också att föreningsdemokratin fungerar, vi fick ett beslut som var så jättetydligt att det inte ens behövs någon diskussion och nu får vi arbeta efter det.

Hur känns det att ha jobbat med ett förslag som blir så nedröstat?

– Jag tror ju fortfarande att den vägen hade varit en bra väg. Men det är så här det fungerar, att om jag tror att något är bra så jobbar jag med ett förslag till beslut och presenterar det för de som ska fatta beslutet. I vissa frågor är det styrelsen, i vissa medlemmarna. Mitt uppdrag är att försöka driva utvecklingen framåt och sedan agerar man utifrån – i det här fallet – vad medlemmarna tycker. För mig var det absolut viktigaste beslutet att vi fick damfotboll och det fick vi och där var det ännu större majoritet. Ur det perspektivet är jag nöjd. Sedan är de klart att jag har argumenterat för det som inte blev av. Men medlemmarna bestämmer.

970 medlemmar var på plats i restaurang 1910 och hade med sig 435 fullmakter.

Ole Törner

Foto: Bildbyrån

 

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close