Eslövs IKHandbollNyheter

Eslöv jagar SHE-plats – redo att springa sönder Hellton

Under tisdagskvällen tar Eslövs IK emot Hellton på hemmaplan.
Hemmalaget jagar en direktplats till SHE och förlitar sig till stor del på sin fysik.
– Visst, vi har många tunga och starka spelare – men vi är också det lag som springer mest och i långa loppet räknar jag med att det ska vara avgörande, säger tränare Lasse Eklöv.

Mycket talar för att det är de båda skånska lagen Kristianstad Handboll och Eslövs IK som gör upp om förstaplatsen i Damallsvenskan. Motståndare som Hallby, Kärra och Helsingborg nafsar i hasorna, men har kanske inte den bredd och rutin som är så värdefull.
Eklöv hymlar inte med att Eslöv är en klubb som på många sätt hör hemma i högsta serien, inte minst tack vare sin historia. Men nysatsningen som gjorts efter det ekonomiska stålbadet har fortfarande en bit kvar för att nå upp till önskad nivå.
– Utvecklingen är ändå tydlig och konstant. Vi är ett bättre lag nu jämfört med i våras och även om vi tappat skyttedrottning så har den fysiska förbättringen vägt upp det. Det Eslöv som kvalade i våras hade inte vunnit mot det som möter Hellton under tisdagen.

Eslöv är ett av relativt få lag som spelar 7-6 långa stunder i matcherna. Efter IK Sävehofs framgångsrika väg till SM-guldet, på herrsidan, förra säsongen antogs det att fler lag skulle anamma den taktiken. Så har det dock inte blivit. Speciellt inte i Damallsvenskan.
– Vi har spelat 7-6 till och från och bland annat framgångsrikt vänt matcher och vunnit på det. Vår playmaker Filippa Sarenbrant är väldigt duktig på det. Hon har bra timing, är en farlig skytt och kan även hitta linjen och kanterna. Det gäller samtidigt att hitta rätt i niometersspelet när motståndarna lyfter upp sitt försvar och just det har inte fungerat perfekt.
– Ärligt talat är jag lite förvånad att så få damlag i de högsta serierna kör med 7-6. Det är väl mest H65 som gör det en del, utan att man egentligen behöver. Spelsättet kan var avgörande i längden. Mot Kristianstad HK var det 7-6 som var helt avgörande till vår fördel. Få lag som behärskar det fullt ut och innerst inne gillar jag inte det, men man skapar fler målchanser och många gånger är det en matchvinnarnyckel.

Hur ser du på matchen mot Hellton?
– Hellton är ett frejdigt gäng bara fyra poäng efter oss. De har spelat många tighta matcher och slog OV Helsingborg senast – som vi förlorade hemma mot. De är ett bra lag som kommer att bli svåra att besegra.
Finns det någon speciell spelare vi ska hålla ögonen öppna på i ditt gäng?
– Truppen är intakt, men Emma Jönsson som kom till Eslöv inför förra säsongen ser väldigt intressant ut. När hon nu fått vara frisk och kurant och har tränat på en tid har utvecklingen kommit snabbt. Hon har gjort sig förtjänt av en startplats efter 14 mål på två matcher. Det är en niometersspelare som är väldigt allround.
Du brukar prata om att fysiken ska tala för er?
– Vi är stora och tuffa och orkar allt bättre i matcherna. Dessutom börjar vi få bra bredd på bänken. Vi är samtidigt det lag som sprungit mest och har fler kilometer i benen än vad motståndarna har, i långa loppet räknar jag med att det ska vara avgörande

Hur ser du på resten av säsongen?
– Vi tränar redan nu för att en dag vara förberedda på den tempohöjning som finns i SHE. Det är mitt uppdrag att ta tillbaka Eslöv till Sveriges högsta liga och sakta men säkert har vårat nybygge fått stabilitet. Normalt sett brukar det var helt avgörande att vinna serien, för att kvala mot SHE-lag är väldigt svårt och få Allsvenska lag har lyckats kvala sig upp de senaste åren. I år undrar jag dock om inte bottenlagen i SHE är lite svagare är normalt och då behöver inte en andraplats i Allsvenskan vara lika ”hopplös”. Men, det är långt dit och mycket jobb som ska göras innan vi kan tänka mer på det – och mot Hellton krävs det att alla tar sitt ansvar. Vi är starka på hemmaplan och har riktigt bra publikstöd numera så jag är försiktigt optimistisk, avslutar Eklöv.

Foto: Christoffer Borg Mattisson

Relaterade artiklar

Back to top button
Close