Nyheter

Sport mycket viktig för socialisering av unga människor

För samhället är det få, om några, saker som är så viktiga som att på rätt sätt ta hand om våra ungdomar. Att på ett bra sätt fostra den kommande generationen på ett sätt som gör att de kan leva sina vuxenliv på ett fullständigt och lyckligt sätt är något av det som samhället bör sätta i toppen på sin prioriteringslista.

Som vi alla vet brister det dock samhället ganska ofta när det gäller att ta hand om ungdomarna. Dessa brister leder ofta i sin tur till mycket stora problem framöver vilket kostar samhället mångt mycket mer än vad det skulle kostat att ta hand om ungdomarna från första början, när samhället hade chansen att faktiskt lyckas.

Många samhällsproblem har sitt ursprung i brist på sociala sammanhang

Väldigt många samhällsproblem har sina rötter just i bristen på god fostran. Med god fostran menar vi här att ungdomarna fått tydliga förhållningsregler att rätta sig till, varit så upptagna att de inte kunnat ”hänga runt” och hamna i trubbel, att ungdomarna varit trötta på kvällarna så att de kunnat sova gott på natten.

Det säger sig ofta självt att det är ungdomar som har lite lägre socioekonomisk status som ligger värst till när det gäller fostran. I familjer med högre utbildning så löser familjen själv ofta fostran på ett bra sätt men i familjer som har det sämre ställt så är det ofta inte föräldrarna som har den största kontrollen utan snarare barnen kompisar och bekanta.

När man är uppe i medelåldern kan man med fördel dela upp en dag mellan arbete, träning och lite avkoppling med spelsajter online som till exempel CasinoStugan odds. Det ska vara okej att slötitta på TV eller spela spel då och då. Vi behöver ”nertid” för att kunna gå ned i varv och koppla av på ett sätt som gör det möjligt att prestera högt nästa dag. Mer hur ska vi ta hand om våra ungdomar så att de hittar rätt i tillvaron?

Idrottsrörelsen tillför struktur och regler

Det är i detta sammanhang som idrottsrörelsen är så viktig. Många idrottsmän vittnar om hur de fått en bra fostran genom att delta i olika sporter och hur tränare och ledare guidat dem framåt mot vuxenvärlden.

Själva idrotterna tillför också mycket av struktur för ungdomarna. Alla idrotter har regler under tävlingarna, alla idrotter kräver träning och andra förberedelser och på lite högre nivå så krävs det också ofta att idrottsmännen reser till tävlingar, deltar i träningsläger med mera för att de ska kunna lyckas med sin sport.

Fysisk aktivitet mycket viktigt för överaktiva ungdomar

En annan viktig sak som idrott förser ungdomar med är fysisk aktivitet. Särskilt för de ungdomar som har svårt att koncentrera sig är det viktigt med fysisk aktivitet. De allra flesta håller numera med om att utan fysisk aktivitet är det i det närmaste omöjligt att vila på ett fullständigt sätt. Våra kroppar är konstruerade för att användas och om vi inte låter kroppen arbeta så utsöndras inte många av de hormoner som gör att vi kan sova på nätterna till exempel. Detta gäller särskilt barn med koncentrationssvårigheter.

Det är kombinationen mellan idrott, skola och avkoppling som vi ger de unga är något de kan ta med sig i livet och ha stor nytta av när de är vuxna.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close