FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

En storsuccé som lovade mycket mera för MFF:s nystartade damlag

När MFF nyligen gick ut och bjöd in till provspel till det nystartade damlaget i division 4 kom det in cirka 125 anmälningar! Efter en inledande urvalsprocess fastnade man för runt 35 spelare och idag var nästan alla i den gruppen på plats på konstgräset på plan 9.

Kvalitetsnivån var hög och många av spelarna har erfarenhet från Elitettan och division 1.

Snacka om rivstart!

Jämför också gärna med utfallet när MFF upprepade gånger försökte börja i andra änden med de allra yngsta. Trots omfattande PR- och andra insatser gav det ett mycket klent resultat.

Nu blev det succé.

Av det kan man dra två slutsatser:

1) MFF började i fel ände.

2) Beslutet att återstarta damlaget borde kommit för flera år sedan.

En sak kom nämligen bort i samband med det extra årsmötet. Oenigheten fanns i hur man skulle satsa på damfotboll i MFF-regi, inte i att man skulle göra det. Ja till damlag fanns det en nära nog 100-procentig majoritet för.

Den majoriteten tror jag kunnat uppstå tidigare om man drivit frågan hårdare.

Och i eftertankens klarsyn framstår det som rätt självklart att det var lättare att locka spelare på det här viset. Nu ger man bevisligen fotbollsintresserade spelare som redan fått igång sin karriär chansen att ta klivet till MFF. Tidigare försökte man få unga tjejer att börja längst ner i en verksamhet man inte ens börjat bygga upp.

Med ett damlag i himmelsblå tröjor lär det dessutom bli enklare att rekrytera till flicklagen i åldersklasserna 13-14 och 11-12 som MFF kör igång parallellt.

Ett par intryck från provträningen:

…MFF:s organisation visade musklerna direkt. Sportcheferna Daniel Andersson och Per Ågren var på plats liksom VD:n Niclas Carlnén, Janne Möller specialstuderade målvakterna, fysavdelningen skötte uppvärmning och annat och bland dem som hjälpte till att scouta urvalet fanns Ann-Helen Grahm och Lars Eiswohld.

Malmö FF kommer att starta i division 4 med 18-20 spelare, en huvudtränare, en assisterande tränare plus målvaktstränare och fystränare man kan lösa i organisationen som redan finns i MFF och akademierna.

…Nivån var som sagt hög med massvis med spelare från divisioner lågt över division 4. Åtskilliga av dem kom från Dösjöbro IF, som i höstas kvalade till Elitettan, men fick stryk av Jitex. Dösjöbros tränare Fredrik Jahnfors nämndes också tidigt som en av kandidaterna till ny tränare för MFF dam. Han lär också ha varit på plats bland de cirka 100 åskådarna.

…Ett par spelare med erfarenhet från division 1 och uppåt kunde inte vara med i dagens test. De är ändå med i urvalsprocessen och redan på söndagen startar MFF utvärderingen. Ambitionen är att nästan allt ska vara på plats när frimånaden tar slut den 15 december.

…Det fanns en spontan entusiasm. Alla från spelarna till publiken och Carlnën, Daniel Andersson och company verkade genuint glada och stolta över både uppslutningen och det som väntar.

…Det var jäkligt kallt.

…Rätt mycket talar för att den historiska första MFF-hemmamatchen i division 4 kommer att spelas inne på Stadion. Jag ställde en som jag trodde smart fråga till Daniel Andersson om att det finns rätt många i MFF-organisationen som lobbar för den placeringen (för det vet jag att det finns) och han svarade direkt att lobba är ju helt fel ord.

– Om du ska säga att någon lobbar för något måste du ju hitta någon som tycker motsatsen, och det tror jag inte att du kan.

Tänker inte ens försöka…

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close