skanesport_desktop-panorama-1

FotbollMalmö FFNyheter

Tapper, Zielinski och Sjöblom har släppt en bok om MFF:s sociala arbete

Micke Sjöblom, Staffan Tapper och Hans Zielinski  har skrivit en bok om Malmö FF:s sociala arbete, ett engagemang som Tapper och Zielinski i hög grad varit med om att bygga upp och utveckla.

– MFF är inte en fotbollförening som även driver sociala projekt, samhällsinsatserna är en del i MFF:s DNA det naturliga arvet och har varit det ända sedan Eric Perssons dagar, betonade Staffan Tapper när man på måndagskvällen hade släppe-fest..

Därför berättar man i boken om Karriärakademin, Fotboll mot rasism, Fotboll för ensamkommande, MFF-museet, rundvandringarna och fotbolls- och idrottsakademin, med 17 akademier i 14 skånska kommuner och totalt 1 000 elever.

– Samhället finns i klubben, klubben finns i samhället.

På släppe-festen för boken – som ges ut av Malmöbaserade Kira förlag som drivs av MFF Dams gamle lagledare Jeanette Vantze Rosengren – berättade författarna om att man för att betona kontinuiteten har ett kapitel om Eric Persson och alla de som varit ordförande i MFF efter honom. Persson var bland annat med om att organisera så att 7000 danska judar kunde fly undan nazismen, Hans Cavalli Björkman använde miljonen klubben tjänade på att avancera till Europacupfinal 1979 till att starta Sveriges första professionella akademi för unga fotbollsspelare, Bengt Madsen tog steget fullt ut och fattade 2004 beslutet att köra igång fotbollsakademin som nu växt till de 14 akademierna där man hela tiden satt skolresultaten i fokus och Håkan Jeppsson stöttade aktivt framväxten av MFF i Samhället. I slutkapitlet knyter man dessutom ihop säcken med dagens ordförande Anders Pålsson, som lovar att fortsätta och utveckla arbetet.

Men utan Tommy Larsson hade boken knappast blivit av.

– Han har tjatat och drivit på. Tommy brinner för MFF:s samhällsengagemang och har sagt till oss att vi måste dokumentera allt det vi gjort. Det är den här boken till för, även om jag inte gillar ordet dokumentera. Jag föredrar berätta, dokumentera låter så trist och det får ju inte hindra någon att ta del av det här, säger Staffan Tapper.

Tommy Larsson är givetvis intervjuad i boken och får där bland annat berätta historien om när han gick in och köpte portalplatsen på tröjbröstet med sitt företag Rörläggaren och ställde kravet att en del av pengarna skulle öronmärkas just för MFF i samhället. Utan fotbollsakademierna och Fotboll mot rasism hade han aldrig gått in och han tror att många andra samarbetspartners resonerar likadant.

I kapitlet får Tommy Larsson också avslöja att han länge tvekade att ta det ekonomiskt omfattande beslutet, men att det växte fram när han efter det inledande mötet med MFF gick hem och lyssnade på ”Valet” med Mikael Wiehe.

”Vakna upp

fatta mod

börja se dig omkring

bli inte en av dom

som bara står där sen

och säger att jag visste ingenting”

I boken berättas också om hur dagens akademier med 1 000 elever en gång startade med en enda  sjundeklass på Lorensborgsskolan med Staffan Tapper och Kirseberg IF-profilen Richard Ohlqvist som lärare. Ohlqvist har sedan i många år varit rektor för idrottsgrundskolan på Stadionområdet där väldigt många av de stora profilerna i den moderna Malmöidrotten och nästan alla de egenfostrade MFF-spelarna studerat.

Tapper och Zielinski drog också ett par exempel från Fotboll mot rasism som kom till när Malmö stad tog kontakt med MFF och man tillsammans med Gustavo Nazar från Malmö stad och Jan-Olov Kindvall samt Tapper och Zielinski från MFF upp ramarna, som de deltagande skoleleverna fick vara med om att bestämma.

– Vi bestämde oss för att mixa och blanda. Om en klass från Rosengård mötte en från Höör skulle man göra det i Kristianstad.

– När eleverna från olika ställen träffades var många avvaktande i början, men så satte vi på dem varsin himmelsblå tröja och plötsligt var alla i samma lag och gränserna var rivna, poängterade Tapper och Zielinski och lite länge bak i den välfyllda lokalen satt Gustavo Nazar och nickade ivrigt.

Precis så var det. Och är det fortfarande i Grundskolefotboll mot rasism som arbetet nu bedrivs i.

Ole Törner

Foto: Ole Törner

 

 

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close