BloggarNyheterPadelbloggen

Vart är svensk padel på väg?

En välbesökt nätverksträff i Skurups Padelcenter, arrangerad av Padel Coaching Sweden, diskuterades ”Vart är svensk padel på väg?”. Padel Coaching Sweden, som drivs av mig och min man Stefan Krüeger, hade bjudit in en panel bestående av Per Carlsson, tf ordförande i Svenska Padelförbundet, Mats Nilsson, ordförande i Fair Play TK – Sveriges största tennisklubb som bygger 4 padelbanor 2020, Mari Andersson, utvecklings- och aktivitetsansvarig i PDL Group Sveriges största padelkedja med 16 anläggningar och Reza Deheshjoo, padelagent för världens och Sveriges bästa spelare. Diskussionen leddes av tidigare SVT-journalisten Björn Hedman.

Per Carlsson presenterade siffror, som visade vilken stark utveckling svenska padel har haft de senaste åren och som stärkte bilden av att padel är Sveriegs snabbast växande sport. Han redogjorde bland annat att:
I dag finns 82 klubbar, 618 banor och 225 anläggningar.
Licensierade spelare, d.v.s. de som tävlar, börjar närma sig 2 000 från att för fem års sedan varit runt 100.
Padelförbundets omsättning var 2017 knappt 0,5 Mkr. och förväntas 2020, trots uteblivet stöd från Riksidrottsförbundet (RF), jfr nedan, bli ca 3 Mkr.
Det var ett bakslag för padelförbundet att på den senaste RF-stämman inte bli invalda i RF, men Per såg oavsett detta beslut en ljus framtid för padeln i Sverige och förstod inte motiveringen från RF att ”tennis och padel är för snarlika sporter”.

Mats Nilsson, som erkände att han numera spelade mer padel än tennis och att detsamma gällde många i hans bekantskapskrets, såg stora skillnaderna i sporterna. Enligt honom var den stora fördelen med padel att sporten är så enkel att lära sig. Fair Plays beslut, att bygga fyra padelbanor, berodde främst på den ökade efterfrågan bland klubbens medlemmar på padel, men även av en nedgång på dem som önskade fasta tennistider. Hans förhoppning var att fler padelspelare till klubbens anläggning även skulle ha en positiv effekt på uthyrningen av tennisbanor.

Mari Andersson, som har en gedigen tenniskarriär bakom sig både som spelare och tränare, hade även hon blivit padelfrälst och bland annat representerat svenska landslaget i såväl EM som VM. Hon poängterade hur viktigt det var för svensk padel och PDL att få i gång väl fungerande träningsverksamheter för såväl vuxna som juniorer. Mot denna bakgrund, berättade hon att PDL startat ett eget utbildningsprogram för tränare, eftersom padelförbundet inte kunnat matcha det stora behovet av att utbilda padeltränare.

Reza Deheshjoo såg en stor potential för padeln att attrahera svenska företag, eftersom sporten kan bli en folksport och dessutom är spektakulär. I hans roll som agent har han ett nära samarbete med Euro Finans, som förutom att vara huvudpartner till både padelförbundet och den svenska World Padel Tour-tävlingen, även exponeras på Rezas padelspelare. Han förklarade att prispengarna i internationella tävlingarna är långt ifrån tennisens summor och att det därför endast är topp 20-spelarna bland herrarna och topp-10 spelarna bland damerna, som kan leva på att enbart spela tävlingar.

Björn Hedman avrundade med att konstatera att svensk padels fortsatta framgång underlättas om sporten blir invald i RF, antingen som eget förbund eller tillsammans med tennis eller andra racketsporter. Han förklarade att detta dels genererar betydande intäkter till förbundet, dels innebär att media kommer uppmärksamma sporten ännu mer eftersom den då blir erkänd. Han och deltagarna var även överens om att en annan prioriterad fråga för svensk padels fortsatta positiva utveckling är att få fler barn och ungdom att börja spela.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close