FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

Extranumret som avgör allt för MFF

Jo jag vet, ett möte mellan FCK och MFF som avgör allt är glödhett.

Prestigen, revanschen, allt att vinna, massor att förlora, pengarna, fortsättningen och en ödesmatch i sista insatsen för året.

Kan det bli bättre?

Inte nu. Men då.

Jag kan ju inte vara ensam om att reta mig på att avgörandet inte kom mot Dynamo Kiev istället?

För den matchen hade allt, precis allt. Utom belöningen.

Markus Rosenbergs avsked på hemmaplan med två mål, segern i sista sekunderna och den välregisserade och tårframkallande avtackningen kommer alltid att vara ett minne för livet. Och då tillkommer den radikala svängningen i MFF:s favör från första till sista halvleken, Erdal Rakips inhopp, fyra av fyra mål av Malmöfostrade spelare, stämningen, spänningen, kvalitén på motståndet och allt det andra som i en normal match hade varit värt att nämna, men inte den här gången när det spektakulära kom i skymundan av det ännu mer spektakulära.

Den matchen borde sänt MFF vidare!

Just där och då hade MFF förtjänat det.

Nu får vi istället ett extranummer där ljuset kan slockna och säsongen sluta på ett sätt som ingen MFF:are vill.

Helt i onödan för MFF borde vunnit i Schweiz mot FC Lugano och förtjänade mer än 1-1 i hemmamatchen mot FCK där det danska storlaget inte skapade en enda farlig målchans på hela matchen, men ändå hade flytet att se MFF göra självmål.

Flyt förtjänar man ofta – heter det – och FCK är försvarsmässigt stabilt, behöver inte skapa speciellt många chanser för att näta och när MFF blev handikappat av skador och inte kunde utnyttja sitt övertag var det trots allt inte helt ologiskt att ett internationellt rutinerat lag som FCK kunde rädda ett resultat som nu ger dem övertaget inför den sista omgången.

För objektivt är det så.

FCK har ett bättre läge än MFF. Inte minst för att det troligen kommer att krävas en vassare insats av MFF den här gången, mot ett FCK som har hemmafördel och ett mindre skadeskjutet lag

MFF saknar dessutom avstängde Fouad Bachirou och med tre osäkra startande i Oscar Lewicki, Anders Christiansen och Jo Inge Berget måste Uwe Rösler och staben dels hoppas att alla tre blir spelklara, dels ta det svåra beslutet att om de är kapabla att starta överväga om man verkligen ska chansa med att ha tre spelare i startelvan som man riskerar att behöva byta ut?

Å ena sidan; när ska man chansa om inte i den sista och allt avgörande matchen för året?

Å andra sidan, det är inte elva spelare som avgör, det är de elva som startar och de tre som byts in och det kan ibland vara viktigare vilka som avslutar matchen än vilka som börjar.

Lägg till att FCK är i säsong, MFF är det inte. Jag är övertygad om att det var absolut nödvändigt att resa iväg till det korta lägret på Marbella med värmen, de fina planerna och match mot Red Imps FC från Gibraltar. Det kompenserade mycket.

Tyvärr för MFF finns det alltså rätt mycket som talar emot.

Men givetvis finns det saker som talar för också.

Lägret är det första. 5-0 är bra även om det var ett lag från Gibraltar och FCK har varit hemma i kylan och inte på samma sätt kunnat lägga 100 procent fokus på just den här matchen så lång tid som MFF gjort det.

Markus Rosenbergs lyft nu när det snart är dags att säga definitivt tack och adjö, han slipper konstgräset och bara kan gå all in i några av karriärens häftigaste matcher är ett väldigt stort plus. FCK har mycket, men ingen Rosenberg.

De senaste säsongerna har MFF dessutom lyft bortaspelet till en ny nivå. Besiktas är ett exempel, FC Midtjylland ett annat och Chelsea faktiskt också. MFF förlorade på Stamford Bridge, men gjorde länge en mycket bra insats. Skillnaden som förr fanns till exempel mellan MFF hemma mot Atletico Madrid och MFF borta mot Atletico Madrid  var ett gigantiskt gap som numera blivit betydligt mindre.

Når MFF nivån laget höll mot Dynamo Kiev för bara ett tag sedan eller i bortamatcherna mot FC Midtjylland och Besiktas har man ett övertag mot FCK. Men det gäller att göra det också!

Eller sätta hoppet till att FC Lugano ska ta poäng i Ukraina. På något sätt hade det varit det ultimata avslutet på en grupp och ett Europa League-spel där hela tiden det oväntade blivit det som hänt…

Till sist:

Expressens uppgifter att MFF sonderat marknaden om andra tränare för nästa säsong tror jag inte är någon överraskning varken för laget som sådant eller spelarna. Även om timingen att det läcker ut är helt fel dagen före en avgörande match är jag övertygad om att det inte påverkar ett dugg.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close