skanesport_desktop-panorama-1

FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Stanna en stund och njut av MFF:s prestation

Mångmiljoninkomsterna fortsätter att rulla in.

Det är lottning på måndag.

Men skit i det nu. I alla fall ett tag.

Och stanna i prestationen MFF gjort.

För andra året i rad är laget vidare till 16-delsfinal i Europa League. Den här gången som gruppetta.

När lottningen kom med Dynamo Kiev, FCK och FC Lugano kändes det som en väldigt öppen grupp där MFF mycket väl skulle kunna gå vidare.

Men att göra det på elva poäng och som etta före ett riktigt, riktigt bra lag som Dynamo Kiev och som segrare i kampen mot FC Köpenhamn i kampen om Norden – före i tabellen och med fyra av sex poäng i de inbördes mötena, då är det inget snack – tror jag för många var mer en förhoppning än ett realistiskt tips.

Fast det allra starkaste är faktiskt att MFF gjort det här utan att mer än stundtals behöva plocka fram det fantastiska och spektakulära. Ett par andrahalvlekar har nått den nivån, inte minst den i sista hemmamatchen mot Dynamo Kiev. Sista 45 både hemma och borta mot FCK har också varit väldigt imponerande. Plus första 45 hemma mot FC Lugano. Det vill säga precis när det behövts som bäst!

Tittar man dock på gruppen som helhet är det dock mest MFF:s stabilitet, bredd och höjda grundnivå i det internationella spelet som avgjort.

För så är det.

MFF har bara förlorat en match, med uddamålet 0-1 borta i Kiev i premiäromgången, Med ett mål i den 84:e minuten när laget var på väg att klara 0-0. = Stabilitet!

MFF har bara släppt in sex mål på sex matcher. Och i en jämn grupp klarade man ändå att göra flest (åtta räckte). = Höjd grundnivå.

Och när MFF behövt byta i uppställningen på grund av skador och avstängningar – och det har man verkligen behövt – har MFF klarat utmaningen. Idag vann MFF över FCK på Parken där hemmalaget har ett extremt starkt facit i internationella matcher utan avstängde Fouad Bachirou, skadade Jo Inge Berget och Oscar Lewicki som inte var helt redo för start efter sitt särskilt för honom långa skadeuppehåll. Dessutom spelade Anders Christiansen rimligen några tio procent under sin egentligen kapacitet efter att ha haft strul med skador i två månader och precis rest sig från sjuksängen. Ändå var han bra och det var hans briljanta pass som öppnade för segermålet. Dessutom spelade Bonke Innocent som för ett år sedan var totalt utdömd 90 nyttiga och smarta minuter och Erdal Rakip som låg och petade bland Gorby-pirogerna längst ner i frysboxen hoppade in och var lysande mot Dynamo Kiev och gick sedan in från start idag i en mer offensiv position. = Bredd. Plötsligt väldigt mycket bredd.

Eller också är allt bara upplagt av The eye in the skye för att göra Markus Rosenbergs avsked från Malmö FF så vackert, episkt och förtjänt som möjligt? Köper det också…

Matchen då?

Inte vacker. När FCK möter starka lag, inte minst internationellt, är man bra på att skapa någon slags kampfotboll. Svåra att göra mål på, svåra att hålla undan från det egna målet. Starkt av MFF att ha tålamodet, växa in i matchen, ta över och vara det bästa laget i den andra halvleken, skapa fler avslut, fler hörnor och till slut en god kontroll. FCK ville ha samma matchbild, men med den omvända statistiken. Det fick man inte och det gjorde MFF bra. För FCK hade förmodligen utnyttjat det.

Kollfråga för de som satt och var nervösa; hur mycket hade Johan Dahlin egentligen att göra?

FC Lugano luggade Dynamo Kiev. Därmed gick laget som haft den högsta högstanivån i gruppen inte ens vidare. Tyckte dock att man kunde se tendenser till väldigt dålig disciplin i Kiev-laget mot MFF.

Ole Törner

 

 

Läs mer

Snack med Daniel Andersson om de utlånade spelarna

Daniel Andersson summerar läget för höstens utlånade MFF-spelare

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close