skanesport_desktop-panorama-1

FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Så här har MFF jobbat för att sätta samman truppen i damlaget

När MFF satt samman den nu nästan färdiga truppen till damsatsningen i division 4 har man jobbat efter ett par viktiga principer:

1) Noggrannhet.

När de två första presenterade spelarna – Elvira Ramel från Lunds SK och Beatrice Andersson från Dösjöbro IF – ikväll mötte pressen var även sportchefen Daniel Andersson och VD:n Niclas Carlnén på plats. Det går inte att ta miste på att de tycker det här är kul och att de engagerar sig hårt. Men de har ju lite annat att göra också. Därför har mycket av jobbet delegerats till Mats Engqvist i sportorganisationen. Han har nu i två veckor intensivt arbetat med att organisera allt, både det sportsliga och administrativa i processen att gå från 125 anmälda till ett 30-tal testande till 20 kontrakterade. Det har helt enkelt lagts ner åtskilliga arbetstimmar på att sätta samman truppen.

2) Spelarna ska hålla kvalitet för ett par nivåer över där de ska spela.

MFF ska starta i division 4, men man har konsekvent valt ut spelare som har erfarenhet och kvalitet för både division 1 och elitettan. Man har alltså inte byggt som ett topplag i lägsta divisionen, man har byggt som MFF. För att man kan!

När MFF gick ut med inbjudan till spel i det nystartade damlaget upptäckte klubben omedelbart att man inte aktivt behövde jaga spelare. Jag pratade en del med Mats Engqvist och han betonade att samtliga, både de som kom med och de som inte gjorde det, själv sökt sig till MFF och då valde man de man tyckte var bäst.

I division 4 kan det vara som att skjuta mygg med kanon, men ju mer jag funderar på det desto mer rätt känns det. Kan man gå på bäst möjliga ska man givetvis göra det. Sedan är det en annan sak att det gäller att hitta utmaningar och utveckling hos spelare som riskerar att segra ihjäl sig. I ett par år. Parallellt med seriespelet måste man hitta träningsmatcher mot lag betydligt högre upp, kanske möta duktiga pojklag och satsa på att gå långt i DM för att där kan man få möta bra lag och kvala in till Svenska cupen året efter. Det är MFF-staben väl medvetna om.

3) Prioritera entusiasmen.

Egentligen den lättaste punkten. Mats Engqvist var noga med att påpeka att förutom att spelarna självmant sökt sig till MFF brinner verkligen alla de utvalda för att spela i MFF.

– De är himmelsblå, kommer ofta från himmelsblå familjer, har många vänner som är MFF-supportrar och vi har haft lyxen att kunna koncentrera oss på spelare som verkligen vill dra på sig vår tröja, betonade han.

Det var Beatrice Andersson och Elvira Ramel två alldeles utmärkta exempel på.

Elvira Ramel kunde till exempel inte skriva kontrakt med MFF Dam i torsdags för då var hon på Parken i Köpenhamn för att se FCK-MFF.

Att Malmö FF numera kan ge även tjejerna som drömmer om att spela i MFF chansen att göra det har länge varit ett självklart steg att ta. Nu är det gjort.

Ole Törner

 

Related Articles

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2