FotbollNyheter

Skånes Fotbollförbund lanserar Nolltolerans 2.0

För ett 15-tal år sedan blev Nolltolerans ett begrepp i den skånska fotbollen. Med gott resultat. Nu är det dags igen. Skånes Fotbollförbund går ut med Nolltolerans 2.0.

Ett par allvarliga incidenter har satt fokus på behovet. Generellt sett har antalet bråk och bestraffningar inte ökat, tvärtom, men det innebär inte att man slår sig till ro. Dessutom har som sagt ett par av händelserna varit allvarliga.

– Färre, men värre kan man nog säga, poängterar Skånes Fotbollförbunds VD Peter Ekvall.

– Vi kände att vår Nolltolerans behövde väckas till liv. Vi har trots allt haft rätt mycket problem inte bara ute på planerna utan även runt omkring matcherna med funktionärer, ledare och publik.

– Det gäller att stötta domarna och förbättra deras arbetsmiljö. Inte många yrkesgrupper hade accepterat att drabbas av en del av det de ibland kan råka ut för. Dessutom måste vi se upp med en tendens att nivån förskjuts. Det får inte bli så att till exempel antalet röda kort minskar mest för att det som gav rött för ett antal år sedan numera bara ger gult.

För 15 år sedan när Nolltolerans lanserades blev det en omedelbar succé. Spelare, ledare och domare pratade om det ute vid matcherna och när någon till exempel fick gult kort för att ha skrikit ett könsord sa många direkt ”det är nolltoleransen”, förstod och accepterade att det kommit en ny strängare bedömning.

– Nu har det tunnats ut, som det blir när åren går. Därför är det dags igen, säger Skånes Fotbollförbunds utbildningsansvarige Lars Eiswohld.

På ungdomssidan har man redan jobbat med Nolltolerans i tre separata delar:

1) Grönt kort med utbildning av 3 000 ungdomsledare och 180 föreningsbesök. Där har man gett utbildning till ledarna om hur man hanterar situationer som kan uppstå i samband med matcherna och gett redskap som matchvärdsvästar och speciella gröna kaptensbindlar.

2) Begreppet juste match. Ett samarbete mellan fotbollen och de andra stora lagidrotterna, handbollen, ishockeyn och innebandyn. Där har fotbollen också använt FC Rosengårds landslagsstjärna Caroline Seger som ambassadör.

3) Grönt kort för spelare.

Allt detta kommer att fortsätta parallellt med att man kör igång Nolltolerans 2.0 även på seniorsidan.
Där kommer man att jobba med följande punkter:

Gula och röda kort till ledare, statement inför varje match, matchvärdspaket, punktinsatser., obligatoriska regelgenomgångar plus värdegrundsinfo och riktad domartillsättning.

– Vi har redan startat projektet internt med förberedelserna. Nu kommer vi att lansera det bit för bit, säger Peter Ekvall

Givetvis kommer inte alla problem att försvinna, men man hoppas och tror att Nolltolerans 2.0 blir lika lyckat som föregångaren.

– Det går att jämföra med trafikens Nolltolerans. Alla förstår att noll är ett mål att sträva mot och komma så nära som möjligt även om det är omöjligt att nå ända fram till noll, säger Lars Eiswohld.

Ole Törner

Foto: Bildbyrån

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close