FotbollIFK Hässleholm

IFK Hässleholmtränaren: ”Vi vill ta stora steg nästa år”

IFK Hässleholm rustar för kommande säsong. Man hoppas på att förändringar i ledarstaben samt kontinuitet spelartruppen ska vara framgångsreceptet.
– Vi är mycket längre fram nu än för ett år sedan, säger huvudtränaren Jonas Jönsson. 

Inför varje ny säsong väntar intensiva månader av truppbyggande. Vintertiden är ofta hektisk för sportchefer och tränare i fotbollsrörelsen. Där är dock IFK Hässleholm ett undantag.

– Vi står väl rustade, tycker jag. Vi har sedan länge, när vi avslutade serien, 17-18 spelare på kontrakt till nästa säsong, så vi är inne i en ganska lugn och harmonisk period, säger Hässleholmtränaren Jonas Jönsson.

Trots detta står dörren för nyförvärv fortsatt öppen.

– Vi har kunnat fokusera på att ha lite provspelare hos oss, prata med lite andra spelare och skaffat oss en bild av vad vi behöver förbättra. Truppen behöver fortfarande ett par spelare, och det är det vi kollar på just nu, säger Jonas Jönsson.

IFK Hässleholm var aldrig med och tampades om de riktigt höga tabellpositionerna under 2019. I statistiken kring det målgladaste laget placerade man sig dock högt.

Jonas Jönsson är nöjd med sin offensiva arsenal, men bakåt önskar han sig ytterligare något tillskott.

– Vi behöver en försvarare till, det har varit ett något tunt antal där. Det vi framför allt behöver är ledaregenskaper. Vi är ett ungt lag och det har varit en bristvara. Såklart kan vi utveckla det i den truppen vi har, men att få in någon med ledaregenskaper hade inte skadat.

Jonas Jönsson i samspråk med Chadie Hotait – som går från assisterande till målvaktstränare. Foto: Bildbyrån

För Jonas Jönssons del blir säsongen 2020 hans andra som huvudansvarig i IFK Hässleholm. Under vintern har det skett förändringar i hans ledarstab, där tidigare assisterande tränaren Chadie Hotait blivit målvaktstränare. Därav har Alexander Fridlund, som arbetat i Halmstad BK:s akademi, hämtats in som assisterande.

När Jonas Jönsson ombes reflektera kring lagets förbättringspotential framhäver han att den utökade ledarstaben kan komma att gagna laget i stort.

– Vi måste bli jämnare i det vi håller på med. Sen att vi kan utveckla våra spelare i en snabbare takt. Nu har vi fått in en till tränare, vilket gör att vi får väldigt många fler personella timmar att utveckla laget och individuella spelare, säger han.

Hur ser du på att arbeta tillsammans med Alexander Fridlund?

– Vi träffades för första gången genom Skåneidrotten, där han jobbar. Sen så ville Chadie gå från assisterande till att vara målvaktstränare. Då letade jag och tyckte att Alexander var intressant. Jag tror vi kan komplettera varandra väldigt bra. Vi har olika spetsegenskaper, tror jag – och det kommer lyfta oss och truppen.

Vilka spetsegenskaper ser du i honom?

– Han är väldigt bra på att arbeta med videoanalys. Han är bättre på att uttrycka terminologi rätt. Han kan träningsupplägg och periodisering. Där är han betydligt bättre än jag.

Utöver de ovan nämnda omstruktureringarna i ledarstaben har IFK Hässleholm valt att ingå ett samarbete med en utomstående part – hälsocoachen Albin Pålsson.

– Vi har inlett ett samarbete med Albin Pålsson, som även är i Mjällby och Vittsjö, där de lagens spelare fått individuella program att jobba efter. På så sätt kommer vi kunna träna bort de brister som leder till slitage på spelarna.

Albin Pålsson är ett välkänt och aktat namn inom branschen av fysisk hälsa.

– Det är en resurs jag känner att vi saknat sedan vi blev av med vår massör. Det behövs en resurs, även på plats, som tar hand om spelarna några gånger i veckan. Vi är inte färdiga på den biten ännu. Men vi är väldigt tacksamma att få Albins hjälp.

Med alla parametrar i beaktning – hur högt siktar ni kommande säsong?

– Ja, målsättningen måste ju vara att vinna, annars känns det onödigt att lägga ner så mycket tid och energi som vi gör. Från den niondeplatsen i år vill vi ta väldigt stora steg uppåt. Sen får vi se hur förutsättningarna för oss och de andra lagen ser ut när vi väl kommer dit i vår.

– Jag hoppas att vi kan få ut väldigt mycket mer av kommande säsong än vad vi fick av den här. I fjol hade vi flera betydande spelare som lämnade oss. Inför nästa säsong är vi ett år mer samspelt, ett år äldre och mer erfarenhet, avslutar Jonas Jönsson.

 

Joel Ask

Artikelbild: Lennart Månsson/Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close