skanesport_desktop-panorama-1

FotbollLB07Nyheter

Olof Persson: ”Har saknat fotbollen”

I slutet av 2018 lämnade Olof Persson Malmö FF och strålkastarljuset på den stora fotbollsscenen.
Ett drygt år senare förbereder han sig för en stundande säsong med division två-laget LB07.
– Med ambitioner och hårt jobb kan man uppnå mycket, säger 41-åringen. 

Förfrågningarna har funnits, de inre resonemangen med sig själv har varit långt fler. Men saknaden av fotbollen har varit den största kraften i att föra Olof Persson tillbaka.

Under vintern har han hoppat på det tåg som LB07 hoppas ska destinera på svensk elitnivå.

– Först och främst har jag kommit på mig själv – utan fotbollsuppdrag – att sakna det. Att vara på plan, att få jobba med ledarskap och utveckling av spelare – det har jag saknat, säger Olof Persson.

Han fortsätter:

– Det har dykt upp en del förfrågningar under resans gång som då inte varit tillräckligt intressanta. Men när LB07 kom in i bilden, så var det många saker jag tyckte var intressanta. Där i var det ingen nackdel att vi bor på – som man ska säga – Limhamn och att min son spelar i klubben.

Med oklanderlig erfarenhet från spelarkarriären kombinerat med en tränarskolning i Malmö FF:s regi har Olof Persson mycket erfarenhet att tillföra LB07.

I dagsläget har klubben redan ett damserniorlag på svensk elitnivå. Han ser potentialen i att herrlaget ska lyckas med samma bedrift.

– Jag tycker att det finns stor potential i LB07. Storleken på klubben, antalet utövare, klubbens ambitioner. Allt stämmer in på hur jag tycker att en bra klubb ska vara, säger han.

I LB07 kommer Olof Persson att agera assistent till huvudansvarige John Wall.

– John kommer ju med väldigt mycket fotbollskunskap. Han har varit verksam i flera klubbar innan och är väldigt teoretisk. Sen hoppas jag kunna möta det med mina starka sidor; att vara verksam på planen, instruera, jobba med spelare ”hands on”. Jag tror vi kommer ha en bra mix, John och jag.

Har ni delat upp arbetsuppgifterna. Exempelvis att du har större ansvar över försvarsspelet?

– Nä, det har vi inte. Vi delar många sätt att se på fotboll, både offensivt och defensivt.

Olof Persson medger att ett resonemang kring att vara huvudtränare eller assisterande har förts hos honom.

– Ja, det har det absolut. Och det har funnits olika möjligheter, utan att gå in på det för djupt. Men den roll jag får i LB07 tror kommer ta vara på min kompetens väl.

Olof Persson tillsammans med Uwe Rösler och Andreas Georgson. Idag återfinns samtliga i andra klubbar. Foto: Bildbyrån

Det har förbigått få att en sammanslagning mellan Malmö FF och LB07 varit på tapeten under hösten.
Olof Persson har numera koppling till båda föreningarna, och han ger sin retroaktiva version av hur han upplevde spektaklet.

– Det skulle vara intressant för mig oavsett[om sammanslagningen blivit verklighet]. Jag tror att potentialen i LB07 hade kunnat hjälpas fram ytterligare av Malmö FF. Där finns duktiga instruktörer, man hade fått en styrning som varit värdefull i en klubb med så många medlemmar. Men, jag tror, att få arbeta i sin egen regi är betydligt mer utvecklande på lång sikt för LB07. Även om det är ett stort arbete, säger Olof Persson.

Du tar steget från allsvenska, resursstarka MFF till division två-laget LB07. Hur ser du på det?

– Det är definitivt så att förutsättningarna skiljer sig åt. Sen är det så att man alltid vill ha en så professionell verksamhet som möjligt, oavsett var man är. De som spelar ska bli omhändertagna på bästa möjliga sätt. Sen får det anpassas utifrån möjligheter, resurser, tid.

Vad har du för uppfattning om ditt nya lag?

– Att det finns en väldigt hög ambitionsnivå hos killarna. Sen i utförandet, det är där vi tränare får komma in och stötta, bygga på och provocera. Just för att vi ska bli så bra som möjligt. Serietillhörighet är inte det vi primärt tittar på, utan det handlar om ambitioner på längre sikt.

Vad vill du implementera i laget?

– När vi inte har bollen, då ska vi ta tillbaka den. Det är något jag fascinerats mycket av i den moderna fotbollen. Att man är aktiva, inte låter motståndarna ta initiativ, utan det är vi som ska göra det. Anfallsmässigt vill jag ha stor aktivitet i djupled, vi får inte bli statiska.

LB07 har tappat flera tongivande spelar under vintern – och ersatt lika starkt. Foto: Bildbyrån

LB07 var i de flesta matcher övermäktigt sina motståndare under fjolårssäsongen, och man lyckades slutligen knipa seriesegern i division tre. Nu väntar en ny verklighet i division två.

– Man ska absolut ha respekt för att man kommer upp på en ny nivå. Och vi har tappat en del spelare som varit viktiga. Men jag tycker att en ambition ska vara att ha initiativ i matcherna. Och då menar jag inte bara när man har boll, utan även när motståndarna har den. Det gäller för oss att vara bra förberedda när vi väl står där, säger Olof Persson.

Hur ser du på klubbens övergångsperiod?

– Nu är inte jag helt inkörd i alla spelare. Men det är klart att vi har tappat en del erfarenhet. Vi har ett väldigt ungt lag. Jag tror det handlar om att få ut den entusiasm som de yngre spelarna har. Då kan man nå en hög nivå ganska snabbt. Såklart är ambitionen att vi ska plocka in någon spelare till, gärna med erfarenhet från lite högre nivå, så vi får en ryggrad att bygga runt. Erfarenhet kommer krävas när det blåser.

Kan din erfarenhet gagna laget i stunder av ”hård blåst”?

– Det hoppas jag. Jag var jäkligt sugen själv att vara med och träna här när vi drog igång. Nä, men det är klart att jag har mycket erbjuda. Och det var väl en av tankarna med att knyta mig till klubben.

Jag måste ställa frågan: Spelande assisterande tränare är uteslutet?

Olof Persson river av ett skratt.

– Haha! Ja, det är uteslutet.

 

Joel Ask

Artikelbild: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close