skanesport_desktop-panorama-1

FotbollNyheter

Magnus Nilsson om årets MIS cup

Magnus Nilsson är ungdomsledare i Marieholms IS P11 lag. Det är Magnus och hans lag som anordnar den årliga MIS Cupen Inomhus. I år för fjärde gången den 7-8 februari.

Kan du ge oss lite bakgrundsfakta om hur cupen startade?
– Vårt P11-lag har i dagsläget 13 spelare och 4 ledare. Två duktiga tjejer som är födda 2008 medan övriga spelare är födda 2009 och 2010.
Det ständiga problemet med att bo i en liten ort är att det ofta är ont om spelare, men vi försöker göra det bästa av det vi har. Vi vinner kanske inte alla matcherna, men vi har väldigt roligt och hittar på många roliga saker tillsammans. En av dem är MIS Cupen.

Varför en fotbollscup?
-Anledningen att vi startade en egen fotbollscup är att man själv spelade cup i hallen som liten och har fina minnen från den tiden. Givetvis vill man ju att spelarna i laget ska få liknande minnen.

-Sagt och gjort, så utsåg jag mig själv till ”cupgeneral” och anordnade första upplagan av MIS Cupen en lördag i februari 2017, då var vi totalt 6 lag.  Förutom två lag från Marieholms IS deltog även lag från Trollenäs IF, Teckomatorp SK och Gårdstånga/Flyinge.(GoF)

– Det blev succé och samtliga föräldrar i laget bestämde direkt att detta skulle bli en återkommande aktivitet. Året efter växlade vi upp och ökade till tolv deltagande lag varav ett lag som hette Greifswalder FC från Tyskland. Möjligheten att få hit det laget berodde på att en av ledarna i vårt lag, Jörn Retzlaff, är uppväxt i den staden och själv spelat i föreningen som för övrigt är Toni Kroos moderklubb.

2019 ökade antalet  lag till fjorton stycken men de fick ändå säga nej till ytterligare ett tiotal lag som ville vara med.

Så ni har utökat årets cup?
– Vi har till årets upplaga utökat med två speldagar och totalt 21 lag fördelat på tre grupper. Ändå har jag fått tacka nej till 8-10 lag. Samtidigt som man vill göra cupen så stor som möjligt så ska det vara hanterbart för vårt lag. För det är vi i laget som anordnar cupen och inte föreningen, vilket innebär att vi måste lösa alla uppgifter själva i laget.

Greifswalder kommer i år också men även ett lag från Polen?
– För tredje gången gästar tyska Greifswalder FC vår cup och i år har jag även lyckats få hit ett lag från Polen, MKS Gryf Sczew som är beläget ca 4 mil utanför Gdansk. Förhoppningsvis kan vi inleda ett samarbete även med denna klubben i framtiden.
– På lördagskvällen brukar vi bjuda in våra tyska gäster på en tillställning med god mat och glatt umgänge. I år blir vi ca 70 personer som har en liten ”fest” tillsammans på kvällen. Något som varit mycket lyckat och fått framför allt barnen, men även oss vuxna att se fram emot mer än bara fotbollen på dagen.

Vart spelas cupen?
– Den spelas i Marieholms Idrottshall.

Det är ett stort arbete att arrangera cupen?
– Det krävs mycket arbete för att det ska gå i lås, men nu när man gjort det några gånger så är det egentligen väldigt enkelt. Jag gör mycket av det förberedande arbetet själv, vilket jag gillar. Men oavsett min egen insats så hade det inte varit möjligt utan alla fantastiska föräldrar i laget som gör en enorm insats under cupdagarna. Det krävs att 15-20 personer delar på olika arbetssysslor. Mycket jobb, men fantastiskt kul och utvecklande. Förhoppningsvis gör man en liten vinst när man summerar allt efteråt och givetvis är det en viktig bit i det hela.  Ingen kan arrangera något i längden med ett minusresultat.

Alla som vill komma och titta är välkomna, inträdet är såklart gratis men handla gärna något i kiosken som det brukar heta.
Det viktigaste för oss är att skapa en rolig tillställning för alla spelare, ledare och anhöriga som kommer och att dem vill komma tillbaka vid nästa tillfälle.

Ni hade också MIS sommarcup?
– Exakt, i somras anordnades första upplagan av ”MIS Sommarcup International” och det blev succé direkt. Vi kopierade upplägget från vår inomhuscup och bjöd in totalt 14 lag till Åvallen i Marieholm.

Tyska Greifswalder FC var såklart med, men även Tårnby från Danmark.

Kommer ni att anordna det till sommaren i år också?
– Ja. Lördagen den 27 juni är det dags för andra upplagan och redan nu har både Greifswalder FC och Tårnby anmält sig. Vi satsar på att utöka till omkring 20 lag och spel på tre fina gräsplaner.
Ett mål för sommarens cup är att antalet utländska lag blir fler än de två som redan anmält sig, vilket vi tror är fullt möjligt.

Ni skall också besöka Greifswalder?
– Nu till helgen (1-2feb) åker vi med vårt lag till Greifswald för att vara med i en turnering där Bundesligalag som Hertha Berlin och Union Berlin samt Hansa Rostock också deltar. En mycket spännande upplevelse för både spelare, ledare och föräldrar, även om vi vet att det kommer bli väldigt tufft för oss. Givetvis hoppas vi kunna bjuda in något av de deltagande lagen till vår sommarcup.

Alla foto är privata

 

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close