skanesport_desktop-panorama-1

FotbollNyheterVittsjö GIK

Vittsjö-tränaren: ”Vi är några procent bättre i år”

Under fjolåret stod Vittsjö GIK för en sensationell säsong när man lyckades sluta tre i den damallsvenska tabellen. I år vill man ta sig an säsong med en blandning av ödmjukhet och frejdig optimism.

2018 lyckades Vittsjö säkra det allsvenska kontraktet i seriens näst sista omgång. 2019 var situationen den omvända när laget skrällde och länge var med i kampen om Europa-platserna.
Hur kommer då detta sig?

– Det är såklart många saker som låg bakom. En viktig sak var att de spelare som var kvar 2018 fortsatte. Det blev ett bra avstamp att tjejerna fortsatte och ville nå högre. Utöver kontinuiteten så fick vi in bra spelare, och vi kunde arbeta vidare med ett spelsätt som passade Vittsjö, säger tränaren Stefan Ekstrand.

– Självförtroende föder framgång. Det blev en snöbollseffekt av det hela. bitarna föll på plats, helt enkelt. Vi fick en fullträff i fjol, tillägger han.

Vittsjö gick alltså från bottenstrid till Europa-kandidat över en säsong.

Vad ska man förvänta sig av klubben kommande säsonger?

– Vi har en klar ambition om att vara ett lag på den övre halvan 2020. Vi tycker att vi blivit några procent bättre. Samtidigt gäller det att vara ödmjuk och förstå var vi ligger budget-mässigt i Damallsvenskan. Det är ett långsiktigt arbete som gör att man ständigt är med där uppe. Men vi hoppas kunna störa alla lag redan i år.

Det känns som att ni ses på med andra ögon i år.

– Ja, det är klart att det blir så. Motståndarna kommer säkert ta oss på större allvar. Det blir en svårare säsong i år på flera sätt, samtidigt som vi vill möta det med vår egen utveckling av spel. Det ska vi kunna klara av.

Trotjänaren Sandra Adolfsson är en viktig kugge i maskineriet Vittsjö GIK. Foto: Bildbyrån

Stefan Ekstrand, som leder Vittsjö tillsammans med Thomas Mårtensson, ser positivt på hur försäsongen artat sig hittills för laget.

– Det hat varit en bra första månad. Tjejerna kom tillbaka och hade skött sin underhållsträning på ett bra sätt. Det har gjort att vi kunnat starta på en nivå högre en vad vi gjorde förra året. Därtill har vi – peppar, peppar – kunnat träna på utan skador och sjukdomar. Jag är verkligen nöjd med hur det sett ut, säger han.

När en klubb presterar så pass högt över det förväntade, likt vittsjö gjorde säsongen 2019, så ökar risken för spelartapp. Men istället för en rockad i spelartruppen, så är laget till stora delar intakt.

– Vi gjorde det väldigt bra förra säsongen och blev därmed attraktivare. Men vi gjorde det kanske inte så pass bra att vi skulle bli sönderköpta. Det fanns säkert möjligheter för vissa av våra spelare att byta miljö, men de har istället valt att stanna, säger Stefan Ekstrand, och tillägger:

– Vi har både kunnat förlänga med bra spelare och även kunnat rekrytera de spelare vi velat ha. Jag tror spelarna inser att Vittsjö är en bra och lugn miljö att utvecklas i.

Vittsjö har förstärkt under vintern. Bland annat har man tagit in meriterade Mie Leth Jans och Emma Pennsäter.

– Det är bra spelare som vi tror och hoppas kommer kunna bidra och utvecklas här. Bra personligheter som kommer passa in.

Hur nöjda är ni med det ni befogar över just nu?

– Vi är väldigt nöjda. Det enda vi tittar på är en forward, för att spetsa till konkurrensen och täcka upp för eventuella skador. Där har vi ett par namn vi tittar på.

 

Joel Ask

Artikelbild: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close