Nyheter

Bengt Edquist – eldsjälen med stort E

Eldsjäl med stort E kan man säga att Bengt Edquist är. Han har varit ordförande i Hörby BIK Bordtennis och innebandyklubb i hela 34 år! Han var 12 år när han slog sin första bordtennisboll i Lyby småskola 1962 då klubbens namn var Hörby NTO. 

Vad betyder föreningslivet för dig?

-Föreningslivet ger mig otroligt mycket och har alltid legat mig varmt om hjärtat. Blev ordförande 1986 i Hörby UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund som det då hette. Har träffat massa trevliga och härliga ungdomar genom åren. En del spelar bordtennis än i dag i Hörby Korpen. Att hålla igång en förening är inte enkelt men kul. 

Hur många är det som är med och spelar? 

-Idag har Hörby bordtennisklubb ca 15 st aktiva spelare och innebandyn har ca 30 st. Jag ansvarar inte längre för träningen av bordtennis. Vi har en duktig förälder som har gått bordtennisutbildning. Jag är med som hjälptränare måndagar och onsdagar kl 17.30 -19.00 i Hörbyhallen. 

Märker du en uppgång/nedgång med medlemmar? 

-Jag tycker vi har en uppgång för bordtennisen sedan Sverige blev 3:a i lag VM i Halmstad 2018 och Mattias Falk kom 2:a i singel.

Vad är den största myten om bordtennisen? 

– Att bordtennis är en billig sport. Att man tror det är enkelt att spela men det är det inte. Har man hållit på ett tag och börjat tävla så möter hela tiden bättre motstånd. Det är en mycket snabb sport där man måste “vara på hugget” hela tiden då det är mycket skruv på den lilla vita bollen som man inte ser.

Hur ser fördelningen ut i dam/herr/ungdom? 

-Vi har bara ungdomar och de flesta är killar. Skulle gärna vilja se att flera flickor börja spela både bordtennis och innebandy. Även pensionärer är så klart varmt välkomna.

Någon ”kändis” från trakten som har varit med? 

-Bröderna Christian och Fredrik Ohlsson. Christian var vår stora reklampelare under 1980 talet inom bordtennisen. Han var bland de 10 bästa i Sverige. Sedan fortsatte han sin karriär i  Eslövs AI BTK och Malmö FF. Vi hade även Mats Lundström som var duktig bordtennisspelare. Han blev ledare när han flyttade till Skurup och var coach för elitserielaget i Simrishamn Österlen BTK för några år sedan. 

Hur ser din egen aktiva bana ut?

– Som aktiv i bordtennis hade jag inga större framgångar. Spelade i serielaget och vi vann några gånger. Har bl.a mött en världens bästa damfotbollsspelare, Nilla Fischer då hon spelade i Verum. Hon var en blyg liten tös på 90-talet när hon var 13 år. Sedan började hon spela fotboll.


Bengt Edquist, ordf i Hörby BIK

Till hösten avgår du efter 34 år. Kommer du att kunna hålla dig ifrån föreningslivet?

-Nu är detta sista året jag är som ordförande i Hörby BIK. Jag avgår till höstens årsmöte. Tycker jag har gjort mitt när jag blir 70 år till hösten. Då är det dags att någon annan tar över. Kommer dock alltid att vara en stöttepelare i föreningen och givetvis hjälpa till så gott jag kan. Föreningslivet kommer jag inte att släppa.

Innebandyn har nu flyttat in i nya Lågehallen? 

– Ja, de tränar söndagar i Lågehallarna kl 13.30 -15.00 och det även där är det föräldrar som håller i träningen.  Innebandyn lades ner för några år sedan för att återuppstå förra året på initiativ av en förälder. John Carlsson ringde mig och ville starta innebandy igen och givetvis ställde jag upp. På träningarna är det ca 30-40 barn och ungdomar, både killar och tjejer, vilket är kanonbra.

Framtiden för innebandyn?

-Vi har märkt i innebandy att flera föräldrar är med och hjälper till och det är mycket positivt. Vi har bara ungdomar för närvarande. Innebandyn är inte heller med i något seriespel ännu. Vi skulle gärna starta upp med en grupp för pensionärer också. Det gäller bara hitta någon som kan ansvara för det.


En del av gänget i innebandyn i Hörby

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close