Nyheter

Fotbolls-EM 2020 – Kommer turneringen att spelas?

Den nära framtiden inom idrotten är alltid oviss, men i nuläget är den mer så än vanligt. I takt med att coronavirusets spridning har växt sig till en pandemi så begränsas allt fler sportevenemang. Vad som i Europa började med flyttade matcher och spel inför tomma läktare ser mer och mer ut att gå emot avbrutna säsonger – framför allt nu när även aktiva idrottare har börjat drabbas. Framtiden för sommarens stora idrottshändelse, fotbolls-EM, är även den oviss. Förberedelserna för turneringen är i full gång, men osäkerheten över huruvida den kommer att kunna genomföras växer sig allt större.

Förhoppningar om att spela 

Sommarens fotbollsfest är än så länge en aktuell händelse i kalendern. I skrivande stund fortgår planerna för Fotbolls EM 2021, med förhoppningar från UEFA:s sida om att turneringen ska kunna gå att genomföras som tänkt. Turneringen är en av UEFA:s största och mest inkomstbringande evenemang så de kommer inte att vifta med vit flagg förrän de absolut måste. 

Det börjar dock närma sig en punkt där UEFA inte har så mycket till val i frågan. Nyligen testades Juventus Daniele Rugani positivt för COVID-19 och både lagkamrater och kollegor i andra klubbar har satts i karantän. Utan spelare som kan delta skulle en turnering självfallet vara omöjlig att genomföra.

För bettingsidor och deras kunder skulle en inställd EM-turnering givetvis vara ett enormt bakslag, men ovissheten i sig har varit en möjlighet för många av dem. Många spelbolag erbjuder för stunden odds på om EM kommer att genomföras eller inte, och det finns liknande spel för många andra turneringar och evenemang. 

Problematiken med en inställd turnering

Skulle fotbolls-EM inte gå att genomföra i sommar så är det stora frågan när turneringen skulle kunna spelas istället. De fönstren som finns mellan ligornas säsonger är inte många och skulle turneringen flyttas fram ett år så krockar den med damernas EM-slutspel. Att flytta fram den hela vägen till sommaren 2022 skulle i teorin fungera med tanke på att VM det året spelas under vintern. Det känns dock avlägset långt borta och det är lite som tyder på att Europas klubbar hade ställt sig positiva till två så stora turneringar tätt inpå varandra. 

Ett inställt fotbolls-EM skulle inte enbart vara en ekonomisk smäll för UEFA, utan även de olika förbunden runt om i Europa. Eftersom en större del av UEFA:s inkomst kommer från turneringen så kommer även de enskilda länderna med sannolikhet att drabbas, då UEFA kommer att sitta med en betydligt mindre summa att allokera. 

Ett alternativ skulle vara att spela EM inför tomma läktare. Det skulle fortfarande bli ett ekonomiskt bakslag utan alla publikintäkter, men de stora summorna från tv- och sponsorintäkter skulle vara en nämnvärd ekonomisk inkomstkälla. Detta är dock enbart möjligt om spelarnas hälsa och säkerhet går att garantera, och det är ett stort om. 

Det är oklart hur mycket till fotbollsfest det faktiskt blir i sommar, men förhoppningarna lever i allra högsta grad. Oavsett hur det blir så håller vi alla tummar för att så många som möjligt klarar sig igenom pandemi utan att drabbas.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close