FotbollNyheter

Klubbarna i division ett vill flytta fram seriepremiären

Under söndagen deltog samtliga division ett-klubbar i ett videomöte. Där fattade man ett enhälligt beslut om att föreslå Svenska fotbollsförbundet att flytta fram seriepremiären, meddelar Ettanfotboll. 

– Vi har idag tagit ställning till ett ramverk med huvudpunkter kring en ny Årsplan, mm, för seriespel i Ettan säsongen 2020 under de helt nya förhållanden som nu råder, säger Johan Englund, ordförande i Intresseorganisationen Ettanfotboll, i ett pressmeddelande, och fortsätter:

– Det är en svår situation för hela samhället och för fotbollen med den. För oss är det naturligtvis först och främst en fråga om människors hälsa; att ta ansvar för att begränsa smittspridningen och våra spelares och vår publiks hälsa. Det är också viktigt att klubbarna i Ettan kan göra en ny planering, även om förstås risken finns att vi om några veckor kan tvingas fatta nya, andra, beslut.

Problematiken grundar sig i att division ett-spelare lever under samma förhållande som de i Allsvenskan och Superettan, men där den ekonomiska aspekten är ojämförbar. Att ändra i spelschemat och lägga för många matcher på vardagar skulle krocka med spelarnas civila arbetssysslor.

I förslaget till SvFF ingår också att man ska se över hur matcherna läggs ut, ge klubbarna möjlighet att flytta matcher till sommaruppehållet, om man kan komma överens om det sinsemellan, samt att se på möjligheten att lag med stor publik – om de vill – kan börja med bortamatcher.

– Det handlar om att vinna tid, att kunna skjuta saker så långt fram som rimligen är möjligt. Detta i förhoppningen att hela den akuta situationen i samhället med smittspridningen kunnat lägga sig något, säger Johan Englund. Men jag vill gärna igen betona att vi kan komma att behöva fatta nya beslut. Människors hälsa och att följa myndigheters och förbunds beslut och rekommendationer kommer alltid först.

Det var total enighet bakom förslaget i dagens möte, något som gläder ordförande Englund:

– Det är en svår tid för alla. Förslaget innebär att alla klubbar bjuder till och jag är djupt imponerad av den “fighting spirit” som finns i Ettan-klubbarna och ligaorganisationen. Detta i ett läge där alla Ettan-föreningar redan är hårt prövade av det läge vi befinner oss i och redan tappat intäkter från inställda cuper, sponsorer som hoppar av, säger han. 

 

Artikelbild: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close