skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Odds på sportsbetting – Hur fungerar det?

När du ska spela på sportsbetting är det viktigt att du vet hur oddsen fungerar, hur du spelar
på sportsbetting samt att du har koll på att odds online ser annorlunda ut baserat på den
sport och plats som du spelar på.
Det spelar dock ingen roll vilken typ av odds som du försöker lära dig, alla indikerar samma
sak och det handlar helt enkelt om de potentiella vinsterna som matchen eller evenemanget
kan ge dig.

https://pixabay.com/photos/fair-hustle-and-bustle-year-market-1559180/

Hur du läser sportsbetting odds
Sportsbetting odds delas upp i tre olika delar, amerikanska odds, fraktionella odds (UK odds) och decimala odds (europeiska odds). Amerikanska odds ser t.ex ut såhär: +200. Fraktionella odds är uppdelade i fraktioner som t.ex.1/2 och decimala odds på t.ex. 2.50.

När du spelar på sportsbetting kommer du oftast se decimalodds, i alla fall på svenska spelsajter. Spelar du på en UK baserad spelsajt lär du se fraktionella odds, vilket oftast är de odds som du ser på t.ex. hästkapplöpning.

Decimalodds är populärast i Sverige och resten av Europa, samt Kanada och Australien. De flesta spelare tycker att decimalodds är enklast att förstå sig på. Du hittar decimalodds hos Casumo.com odds och många andra spelsajter som är aktiva på den svenska marknaden idag.

Siffran i decimalodds är den exakta summan som kommer betalas ut om spelet blir en vinst. Decimalodds motsvarar essentiellt det decimala värdet av fraktionella odds. Eftersom odds kan visas upp i alla dessa tre former, är det alltid bäst att ha vetskap om alla delarna innan du börjar spela på sportsbetting.

Hur fungerar sportsbetting odds?
Sportsbetting odds skapas av bookmakers eller casinon och visar upp det eventuella resultatet som en match eller ett evenemang kan få. De visar även upp hur hög vinst spelaren kan få om hen bettar på ett speciellt evenemang på den spelsajten.

Ändrar sig oddsen beroende på sport?
I teori kan odds vara olika och det spelar ingen roll vad för spel det handlar om. Dock kommer platsen där mest spelare befinner sig influera hur oddsen visar upp sig. I t.ex. NFL är kommer oddsen nästan alltid visa upp sig som amerikanska odds eftersom de flesta som tittar på NFL är baserade i Amerika.

Hur räknar jag ut mina eventuella vinster?
De flesta sportsbetting sajter har idag funktioner som låter dig räkna ut dina eventuella vinster direkt. Om de inte har detta, finns det kalkylatorer och konverterare online som låter dig räkna ut eventuella vinster, om du inte känner dig bekväm att göra det med huvudräkning.

Varför måste jag förstå odds i sportsbetting?
Det är viktigt att ha koll på de olika typerna av odds, då du kan spela på spelsajter överallt i världen. Vissa sajter visar bara upp odds i ett format. Dessutom kommer det hjälpa dig att inte råka göra misstag när du lägger kuponger på evenemang som faktiskt har rätt dåliga odds.

Vilka väljer oddsen i sportsbetting?
De flesta bookmakers har sitt egna team som räknar ut oddsen baserat på olika kriterier, allt från var matchen spelas till vad för slags väder det är, till om spelare inte kommer köra under matchen till eventuella skador som kan ske. Oddsen ändras snabbt, då bookmakers ser till att uppdatera dem när evenemanget spelas. De brukar också använda Las Vegas betting odds som utgång, vilket också kan influera alla varianterna av odds som erbjuds till spelare.

Vad är skillnaden mellan Amerikanska-, fraktionella- och decimalodds?
Även om de ser rätt olika ut, är det ingen skillnad på ändamålet med varje odds. Alla är menade att visa din utbetalning på ett spel, en siffra som kommer vara oförändrad oavsett vad för slags typ av odds som du spelar på. Det finns alltså ingen riktigt stor skillnad på dem, även om de ser olika ut.

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close