FotbollNyheter

Nesat Spahiu: “Det finns endast en räddning och det är en ny konstgräsplan”

Nesat Spahiu är initiativtagaren till att få en förändring av Rosengårds konstgräsplan som är i bedrövlig skick. Han är kritisk till att inget har görs för att lösa problemen med IP. Han har nu startat en facebookgrupp där det visas och pratas om problemen. 

Hur ser ditt engagemang ut i Rosengård? 
– Allt som berör Rosengård är hjärtefrågor för mig. Har varit ledare på Rosengård i mer än 20 år. Startade som ledare i MABI nuvarande FC Rosengård, Håkanstorps BK, Liria IF och nu har jag mina barn som är aktiva i FC Möjligheten. 

2013 fick ni denna konstgräsplanen som redan då var i begagnat skick?
– Ja det stämmer att de lade denna mattan som innan använts på gamla Malmö IP. Då hade den redan varit i bruk i 3-4 år. En nylagd matta har en livslängd på 8 år och en matta som flyttats 5 år. Är man duktig nog på matte så förstår man att Malmö Stad ligger minst 2 år efter och man har fortfarande inte påbörjat med att byta ut planen.

Vad har hänt sedan 2016 då kommunen var på plats och inspekterade planen?
– Stämmer, de ansvariga var på plats. Vi tog några foton och tackade vi för att de besökt oss. Exakt i den turordningen och inget hände efter det. Det som hänt på IP är att man är lite snabbare på att limma, pussla och plåstra om konstgräset. Vaktmästarna gör ett grymt  bra jobb, det vill jag faktiskt framföra. Dom är väldigt behjälpliga och till den mån de har befogenhet så är de där för föreningarna.

Hur påverkar detta era träningar? Kommer det att kunna spelas några matcher?
– Har pratat med några ledare som finns på IP, de tycker det är förkastligt att planen ser ut som den gör. Man försöker anpassa träningarna så gott det går för att undvika de platser på planen som är som sämst. Det är dock inte mycket yta kvar. När det kommer till matcher så måste man ju spela efter mått som förbundet bestämt och då lirar man på de ytorna också. Man har upplevt att många barn skadat sig då de fastnar på ställen som lossnat och sticker upp. Skrapsår på knäna är de vanligaste skadorna på barnen. De upplever också väldigt tråkiga kommentarer från motståndarna och från oroliga föräldrar från motståndarlaget.

Vad behövs göras/krävs för göra för att detta ska bli en accepterad spelplan? 
– Det finns endast en räddning och det är en ny konstgräsplan. Man kan inte tro att det ska fortsättas limmas och pusslas.

Är ni många som tränar på IP?
– Förra året så var det hela 7! föreningar som härjade på IP.  FC Möjligheten, Liria IF, Turkiskcenter FF, Orient FF, Sandzak, Kosova IF och Rosengård FF. Sen så har FC Möjligehten nio ungdomslag och även Liria har en fungerande ungdomsverksamhet. I år är det endast tre föreningar som är kvar, FC Möjligheten, Rosengård FF och Liria IF.

Har det hänt att spelare väljer bort träning med risk för att skada sig på planen? 
– Det finns flera fall där föräldrar uttryckt viss oro över planen och sedan inte kommit tillbaka med sina barn. Som förälder så förstår jag detta. Jag vill heller inte att mina barn ska skada sig men jag vill heller inte vara den som springer ifrån problemet. 

Skadorna i konstgräset, när uppkom dessa?
– Svaret på denna fråga är inte när, utan hur ofta händer det vid varje tränings och matchtillfälle.

Vad är din förklaring till att det fortfarande ser ut som det gör?
– Jag har personligen funderat väldigt mycket kring just den frågan, man har ju varit på många andra idrottsplatser och sett stor skillnad. Varför är det just vi på Rosengård som drabbas? En stor fråga men kanske en väldigt enkel förklaring. Man har sett tydliga mönster hur de ansvariga gång på gång inte bryr sig om de som bor på området. Vi har en livsfarlig konstgräsplan, vi har haft belysningsproblem, vi har gräset som inte har någon belysning för att bedriva fotbollsträningar, vi har en liten grusplan som för länge sedan borde lagts om till konstgräs, två tvättmaskiner och en torktumlare på alla de lagen förra året. Allt detta blundar man för, man blundar för att man vet att folk som bor i dessa områden inte orkar ta itu med mer problem som livet redan medför. Visst är där eldsjälar men dessa gör allt i sin makt för överlevnad och inte hamna i kläm med Malmö Stad.

Vad är kostnaden för en ny konstgräsplan?
– Jag vet att det skulle kosta ca 5 mkr att lägga en ny konstgräsplan och då Biofill istället för gummigranulat som man försöker komma bort ifrån pga miljöskäl.

Vad säger Malmö Stad? 
– Senaste nytt säger att de planerar en omläggning av konstgräset 2021.  Att de planerar att byta den lilla grusplanen till konstgräs 2025 med en begagnad matta från stadionområdet. Man väljer alltså att byta konstgräset på Lindängen, utveckla Hyllie IP och byta ut plan 10 på stadionområdet före än att påbörja arbetet på Rosengård Norra IP. Som jag sa innan, de är redan två år sena och nu ska man vänta ett år till.
Hur många fler barn ska behöva skada sig eller hur allvarligt ska de behöva skada sig innan man inser allvaret?Vi kan inte vänta fem år till för att våra barn och ungdomar ska vara på samma villkor som resten av Sverige.

Vad tror du själv om framtid för planen?
– Jag vågar inte tro längre. Senast 2016 hade vi en politiker nere på IP och då fick vi frågan om det skulle vara bättre att plocka bort konstgräset och istället köra på grus. Hade hon sagt det idag så hade jag synat hennes bluff, men på den tiden representerade jag en förening och de ville inte hamna i kläm med staden. Idag så driver jag denna fråga som en förälder som har sina tre barn nere på IP minst tre gånger i veckan.

Nesat avslutar med att han önskar få till ett möte med de ansvariga för att få svar på hans frågor om allt som hänt och det som komma skall. Han vill att de ska förstå att det inte endast hjälper med att byta ut mattan utan förstå att det är deras skyldighet och deras rättighet att ha en matta som inte innebär hälsorisk.

Thomas Sterner Malmö stad: “Ambitionen är att planen ska bli spelklar till hösten/vintern 2020”

Facebooksgruppen, Rosengård Norra IP.

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close