AnkaretHandbollNyheter

“Abbe” Borhammar i HK Ankaret: “Jag får det bästa av två världar”

HK Ankarets nya herrtränare kommande säsong är Per-Albin “Abbe” Borhammar. Abbe kommer närmast från Lugi där han har varit huvudtränare för Lugis herrjuniorer. 

Vad fick dig att ta ansvaret/uppdraget som tränare för HK Ankaret?
– Att få träna en välskött toppklubb i division 1 med tydliga ambitioner. Både att titta uppåt och samtidigt jobba med att utveckla vidare den fina ungdomsverksamheten är väldigt lockande. Jag får det bästa av två världar, jobba vidare med utveckling och samtidigt vara med och tävla.

Vad kommer att krävas för att fortsätta vara en toppklubb i Division 1?
– Hårt jobb. Det är det korta och enkla svaret. Att vi i gruppen gemensamt bestämmer oss för att göra jobbet som krävs, både innanför och utanför linjerna. Lyckas vi behålla truppen intakt så är det ett stort plus såklart.

Vad känner du att ni behöver utveckla och förändra i laget?
– Först och främst är det ett välskolat lag i grunden och killarna har väldigt mycket handboll i sig. Nu har vi ännu inte tränat något inomhus så det är svårt för mig att svara på. Såg ett par matcher förra året och ska titta på några matcher på datorn för att bilda mig bättre uppfattning. 

 Dina intryck av spelartruppen?
– Spelartruppen har jag träffat, dels på uppstartsmöte där jag presenterade mig. Och sen har vi har kommit igång med löpning och fys i Stadsparken i Lund där jag träffat killarna. Väldigt härliga och sociala grabbar. Verkligen en kanonstämning på träningarna, trots att det kanske inte är de roligaste träningarna man gör som spelare.

Har ni gjort upp någon form av målsättning?
– Målsättning sätter vi gemensamt efter sommaren. Vi har diskuterat lite redan och det är självklart killarna vill fortsätta tillhöra toppen men vi har inte skrivit ner någon målsättning ännu.

Det har gått bra för HK Ankaret de senaste säsongerna som varit uppe på kvalplatsen till allsvenskan. Känner du någon press redan nu på att prestera?
– Självklart känner jag en press efter de senaste säsongernas fina resultat. Samtidigt är det till stor del tack vare pressen som jag tog det här uppdraget.

Hur ser det ut framöver?
– Vi jobbar gemensamt på några namn vi vill kontraktera. Även om förhoppningen är att behålla alla så behöver vi bredda och spetsa lite på ett par positioner.

Hur kommer ni att lägga upp träningen och träningsmatcher under rådande Coronaläget?
– Just nu tränar vi som sagt bara utomhus med löpning och fys. Vi följer klubbens beslut om träning inomhus. Förhoppningen är att vi kan få köra något individuellt inomhus innan sommaren. Träningsmatcher tar vi efter sommaren. Vi har respekt för läget som det är nu. Planeringen utgår från att det blir säsongsstart i slutet av september både vad gäller träning och träningsmatcher. Jag hoppas att seriestarten ska kunna genomföras som planerat, kanske att det blir utan publik. Ska de starta fotbollsallsvenskan 15:e juni utan publik borde handbollen kunna gå att genomföra tänker jag. Men vi lyssnar på experterna såklart.

Vad tror du om kommande serie?
– Jag ser Drott och RP Linköping som de tydligaste hoten.

Vilken handbollsfilosofi har du?
– I grunden är det klassiskt svenskt svar, bra försvars- och målvaktsspel med mycket kontringsspel. Jag gillar att ge spelarna stor frihet under ansvar. Gemensamt sätter vi tydliga starter och ramar och sedan får spelarna vara kreativa utifrån det. Vill att killarna känner och tar stort ansvar för att vi gemensamt ska vinna matcher.

– I vår serie kan man kanske inte försöka springa på varje lag, de unga farmalagen är säkert bättre på att springa och spela handboll i högt tempo än vad de är på att spela lite mer långsam handboll. Man får vara beredd att anpassa sig en del efter motståndet, men inte för mycket, det är en hårfin balansgång.

Vad vill du se när säsongen startar?
– Jag ser väldigt mycket fram emot att spela hemmamatcher i en fullsatt Borgebyhall!

Abbe har varit tränare sedan 2010. Har gått upp till TS3 i förbundets utbildningsstege som ger honom behörighet att träna lag i Handbollsligan och SHE.

Foto: Lola Nilsson

 

 

 

 

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close