FotbollLunds BKNyheter

Laddat och klart hos Lunds BK

När Lunds BK tränade på fredagskvällen var Skånesport på plats för att ta ett snack med tränarduon Anders Glimberg och Ted Waltersson-Larsson som hoppas på seriestart inom kort.
– Laget är och har varit laddade länge nu.

Anders har spelat elitfotboll i 18 år och är inne på sitt 25:e år som tränare från div 2 och uppåt i seriesystemet. Han är snart 60 år och gift med Tina. Bor på Sibbarp och har två vuxna barn.
Arbetar sedan 13 år som fotbollsinstruktör på Malmö Fria Läroverk och är dessutom
med i sångkören för grundskolan 3 år. Han älskar att sjunga och detta helst i duschen eller bilen.

Ted är en snart 33-årig man med fotboll och familj i hjärna och hjärta. Uppväxt i Malmö och Lund. Jobbar utöver fotbollen som konsulterande inom finans- och betallösningsbranschen. Har under hela sitt liv haft ett stort intresse kring detaljer, ledarskap och filosofi.  2010 hamnade han i Örebro SK där han under 5 år arbetade med klubbens U-lag parallellt med förbundskaptensroller för länets distriktslag på pojksidan. 2015 tog han sitt första seniorlag i form av IFK Kumla där det blev tre säsonger innan det följde två häftiga år i Norrettan och Carlstad United. 2020 gick flytten ”hemåt” mot Skåne och Lunds BK.

Hur fungerar samarbetet mellan er?
– Anders är en väldigt fin person, erfaren och kompetent. Att arbeta med gemensamt ansvar tillsammans medför många fördelar i dynamik och ledarskap. Anders och jag kommer från olika tider med olika erfarenheter och kunskap att dela med oss av. Vi båda brinner för vårt arbete med laget och älskar att ta diskussioner högt och lågt kring stora och små detaljer för att utvecklas och vinna matcher. 

– Ted är en ung och mycket driven tränare som ger mig mycket energi i sitt sätt att instruera. Vi jobbar väldigt nära och kör träningar och matchupplägg gemensamt. Han är en spännande tränarkollega med ett gott fotbollsöga avslutar Anders.

Vad driver dig som tränare, Ted?
– Jag drivs av gemenskapen i fotbollen och möjligheten att tillsammans med spelare och stab forma ett spelsätt, en kultur och mentalitet för att vinna fotbollsmatcher. Den möjligheten är få förunnat. 

Vilken fotbollsfilosofi har du Anders?
– Ha ha ha…det har alltid varit en komplex fråga för mig. I dagens fotboll ska man vara ett duktigt lag på att vara bollförande i vissa matcher och försvara sig med bra kontringsspel i andra matcher. Svaret får bli att vara mångsidiga. Gillar
annars ett disciplinerat försvar med rakt och snabbt anfallsspel.

Vad anser ni kännetecknar en duktig tränare? 
– Engagemang med ryggradskänsla säger Anders.
– Självklart god kunskap, förståelse och analytisk förmåga inom fotboll, fysiologi och psykologi. Men jag värdesätter även starkt engagemang, rakhet och öppenhet hos tränare och ledargestalter menar Ted. 

Både Anders och Ted tycker att Lunds BK är en bra klubb med goda förutsättningar. Laget blev åtta förra säsongen och målsättningen är att få en bättre placering i år.  
– Är medvetna om att vi har förmågan och möjligheten att ta 3 poäng i varje match. Vi ska spela en disciplinerad fotboll både defensivt och offensivt. Vad det sen räcker till när man sammanfattar tabellen efter 30 spelade omgångar är upp till oss med Krubban-märket på bröstet. 

Vad kommer att krävas för att vara en toppklubb i Ettan? 
– Ettan en enormt krävande serie där många bra fotbollsspelare, ledare och lag kämpar med olika förutsättningar och strategier för att nå drömmar och ambitioner om spel högre upp. Tittar man på pappret har flera av lagen i serien en hög högstanivå och möjlighet att vara med och slåss om topplaceringarna. Stor trygghet i sitt sätt att spela, en hållbar fotbollsfysik och en högt hållen lägstanivå över 30 omgångar är vad som skiljer placeringarna åt när vi sammanfattar säsongen framåt vinterkanten.

Vad tror ni om kommande serie?
– Landskrona och Utsikten kommer att vara bra i år.

Vad behövs utvecklas och förändras i laget?
– Jag och Ted har jobbat efter en modell sedan första dagen i januari och känner att den utvecklingen är god.
– Vi är stolta och glada över den sammansättning av människor som finns i vår trupp. Det är både tacksamt och motiverande att arbeta med en ambitiös och kompetent grupp med hög arbetskapacitet och ett genuint driv att vinna matcher.

Hur fungerar det med upplägg av träning och ev träningsmatcher under rådande Coronaläget?
– Just nu kör vi för fullt med 4 träningar och hoppas på att träningsmatcherna kommer igång. Sedan hoppas och tror vi att serien startar i mitten av juni.

Tror du att starten blir som planerat och går det att ladda upp som planerat inför den?
– Ja det tror vi. Laget är och har varit laddade länge nu. Med all respekt för den samhällssituation som råder hoppas vi få klartecken för fotboll ges kommande vecka. Då är det helt upp till oss att koppla på alla cylindrar och vrida upp motorerna på högsta effekt igen för att komma förberedda inför starten i juni. Det finns inga ursäkter!

– Att motivationen för tävlingsfotboll finns där råder ingen tvekan om. Nu handlar det om att koka ihop och finjustera under de träningar och förmodade matcher man hinner med innan det är dags att sparka igång.

Ni har en hel del nyförvärv, berätta gärna lite om dem.
– Jesper Strid, U19: Ung förmåga som klivit in och tagit för sig ordentligt under försäsongen. Kvick och rapp såväl med som utan boll. Är användbar på flera positioner.

– Simon Ingheden forward från IF Lödde: Simon har sprutat in mål i sina tidigare klubbar och blev tidigt klar för oss i våras. Har fått en lång och nyttig försäsong att acklimatisera sig på och ska nu bekänna sin målnäsa i ettan. 

– Filip Bohman forward från BK Olympic: Även Filip blev klar tidigt i våras. Stark och rivig i alla riktningar. Har jobbat hårt och målmedvetet under våren och ser fram emot sin första säsong i Ettan. 

– Jakob Ottosson mittfältare/ytterback från Mjällby AIF: Fostrad och skolad i Listerlandets stolthet Mjällby. Stort driv i steget och skicklig såväl offensivt som defensivt. 

– Felix Konstandeliaz forward/mittfältare från Mjällby AIF: Felix, även han närmast från Mjällby. Kreativ, lösningsorienterad och bollskicklig spelare med gedigen fotbollsskolning. 

– Jakob Andersson mittfältare från Landskrona BOIS: Jakob har inför säsongen bytt randigt mot gulsvart. Tagit stora kliv under våren med sin löpstarka och kraftfulla spelstil. 

– Mathias Nilsson målvakt frånMalmö FF: Inlånad från Malmö FF. Skicklig och trygg med flera olika styrkor i sitt spel i straffområdet.

– Oliver Stojanovic-Fredin forward/mittfältare från Oskarshamns AIK: Oliver, fostrad i HIF och MFF, kommer närmast från seriekollegorna i öst. Lösningsorienterad spelare med två bra fötter.

– Mirza Halvadzic forward/mittfältare från Mjällby AIF: Sist in i årets truppbygge. Hemvändande Lundaprodukt med fina bollkvaliteter. 


Tränarduo Anders Glimberg och Ted Waltersson-Larsson 


Nyförvärv i Lunds BK 2020

Foto: Lola Nilsson

Bilder från träningen finns här:
https://skanesport.se/2020/05/23/bildspecial-lunds-bk/

Relaterade artiklar

Back to top button
Close