FotbollHörby FFNyheter

Oskar Sverrisson – från gräsrot till elitfotboll

Likt lejonparten av alla fotbollsspelare inledde Oskar Sverrisson sin karriär i en mindre förening. Men till skillnad från den stora majoriteten har han lyckats gå hela vägen till den högsta nivån. 
– Jag har aldrig känt att jag vill sluta med fotbollen, säger Oskar Sverrisson. 

Allt började i Hörby FF för Oskar Sverrisson. Som åttaåring valde han att gå i sin brors fotspår och spela fotboll i den lokala föreningen. 

Oskar Sverrisson kom upp i Hörby FF:s seniorlag redan som 14-åring. 

Han berättar att han under de sena ungdomsåren hade möjlighet att gå till större klubbar och ingå i deras ungdomslag. Men där fortsatt spel på seniornivå vägde tyngre. 

– Jag kände att det var en bra utmaning att få möta vuxna män i stället för killar i min egen ålder. Det utvecklade mig på en massa sätt, på sätt som mina jämnåriga som spelade juniorfotboll nog inte gjorde, säger Oskar Sverrisson.

Vad gjorde att du stack ut och fick spela seniorfotboll tidigt?

– Jag spelade redan med ett år äldre i ungdomslagen i Hörby, eftersom vår åldersgrupp lades ner. Sen spelade jag där och gjorde det bra. 

Var det någonsin prat om juniorlandslaget för din del?

– Nä, faktiskt inte. Men jag tror det beror på att jag inte spelade på så hög nivå. 

Ovan: Oskar Sverrisson som ung grabb i Hörby FF:s tjänst. Foto: Privat

Den breda fotbollsmassan har lärt känna Oskar Sverrisson som en lojal, tvåvägslöpande vänsterback. Men det var på en annan position han inledde sin fotbollsgärning. 

– Jag var ju främst ytter- och innermittfältare i ungdomsåren. Då blev det en del mål.Sen när jag kom upp i A-laget i Hörby så blev jag snabbt omskolad till vänsterback. Så det har jag varit hela seniorkarriären. 

Har du aldrig fått testa på en annan position på seniornivå?

– Jag har spelat innermittfältare och mittback när det behövts. Annars har jag hållit till på vänsterbacken. 

Valde att testa vingarna i en större klubb

Oskar Sverrisson hann med en säsongs mellanspel i Höörs IS seniorlag innan han valde att flytta längre: Till erkända Lunds BK. 

– Det är alltid svårt att veta vilket val som är rätt att ta. Men jag kände där och då att jag ville uppåt, och jag kände att åren går fort. Jag var 20 år och kände att jag ville ta nästa steg, till en större klubb, säger han.

Utöver ett brutet nyckelben under den tre säsonger långa sejouren i Lunds BK har Oskar Sverrisson – peppar, peppar, ta i trä – hållit sig skadefri. 

– Jag kan väl inte säga att jag åkt på några större bakslag under karriären. Sen om det har varit enbart positivt vet jag inte, säger han.

Vad menar du då?

– Nä, men man kan ju härdas av motgångar de kan göra dig ännu starkare. 

Drömmen om att spela utomlands besannades

Efter tiden i Lund väntade Oskar Sverrissons första, och hittills enda, utlandsflytt. När väskorna packades för avfärd mot norska klubben Kvik Halden realiserades målbilden om att spela även utanför Sveriges gränser. 

–  Målet har väl alltid varit den här gamla klyschan; att man vill “nå så långt som möjligt”. Det är klart att alla drömmer om att spela i Premier League och för sitt landslag. Men någonstans gäller det att hålla fokus på nuet och göra det så bra man kan där man är. 

Året i Norge blev dock inte som Oskar Sverrisson hoppats på. Endast tio matcher noterades han för, och parterna valde vid säsongens slut att gå skilda vägar. 

Därefter väntade spel i Dalkurd FF och Landskrona BoIS innan vänsterbacken hittade rätt i Mjällby AIF. 

– Jag var kanske lite stukad i självförtroendet efter tiden i Norge. Sen hade jag lite svårt att hitta rätt. Men när jag väl kom till Mjällby så kändes det väldigt bra. 

I Blekingelaget fick Oskar Sverrisson en rejäl skjuts i sin poängmässiga produktivitet, då han fick allt större ansvar offensivt. 

Med två framgångsrika säsonger i Mjällby bakom sig blev Oskar Sverrisson en attraktiv spelare på den svenska marknaden. Allsvenska BK Häcken, som gjort sig ett lag att räkna med under de senaste åren, vann kampen om vänsterbackens namnteckning. 

Har hittat hem i allsvensk miljö

I Göteborgslaget har det hittills blivit sparsamt med speltid i en stark konkurrens. Men Oskar Sverrisson trivs med tillvaron för det. 

– Man vill alltid mer, man vill alltid högre i sin karriär. Men det är klart att jag är glad och stolt att jag är här [i Häcken]. Samtidigt som jag vill göra det ännu bättre här och prestera, så är jag medveten om att Allsvenskan är en bra milstolpe.

Artikelbild: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close