FotbollNyheter

Landslaget som är fullt av skåningar

Det är landslaget som är sprängfyllt av skåningar.
Vid flera tillfällen när P02-landslaget samlats har uppemot halva truppen bestått av skåningar.
– Det är lite unikt på det viset, i just den här årskullen, att så många spelare är hemmahörande i samma distrikt, säger förbundskapten Viktor Eriksson.

Det svenska P02-landslaget har ända sedan starten 2017 haft en stark skånsk prägel. När de för ett år sedan spelade U17-EM på Irland bestod 20-mannatruppen av inte mindre än nio skåningar. En tionde spelare hade in sin tur, likt många av lagkamraterna, sin hemvist i Malmö FF. Halva truppen var alltså fostrad i den skånska klubbfotbollen.

Efter EM-äventyret blev Viktor Eriksson, 35, ny förbundskapten för P02-landslaget och spelarna fostrade i klubbar såsom Bjärreds IF, BK Höllviken, GIF Nike, Kristianstad BoIS, Maglasäte IF och Malmö City FC har fortsatt att aspirera på landslagsplatser.

– Historiskt sett för hela den här kullen, och på de senaste samlingarna, har det varit väldigt många spelare med klubbtillhörighet i Skåne. Det är många spelare från Malmö FF. Det sticker ut, säger Viktor Eriksson.

Förbundskaptenens tränarkarriär tog fart i moderklubben Skogstorps GoIF redan i tonåren. Insatserna där, och studierna inom Sport Management, gjorde att Eskilstuna United DFF plockade in den unge Eriksson redan 2007.

Det som började med en tjänst som F19-tränare ledde så småningom till att han blev huvudtränare och sportchef i den damallsvenska klubben. Efter elva år i föreningen kände han sig dock mogen för att testa på något nytt, och 2018 dök möjligheten att bli förbundskapten för pojklandslagen upp.

– I perioder saknar man verkligen att ha sitt lag och träffa dem varje dag. Att få jobba med processen från den ena träningen till den andra och ha match varje helg. Det är klart att man saknar det men just nu trivs jag jättebra i den här rollen, slår han fast.

Som förbundskapten må han inte få träffa sina spelare dagligen – men där finns andra fördelar.

– Här får jag välja mellan alla landets spelare födda 2002. Sen är det väldigt spännande år att jobba med dem. Jag har dem från att de är 17 år till att de ska in i U21-landslaget. Det är en spännande tid för spelarna där de ska ta klivet från juniorfotbollen in i seniorfotbollen.

Sedan P02-landslaget bildades 2017 har inte mindre än 18 skåningar – och ytterligare ett par andra svenskar som representerar skånska föreningar – fått chansen att dra på sig den blågula dressen för första gången.

– Det är ett stort distrikt med väldigt många spelare som är bra. Om man tittar på seriesystemet så finns det ganska många elitklubbar där också, med akademier som jobbar hårt med sin spelarutbildning. Malmö, Helsingborg, Trelleborg och Landskrona. För att nämna några.

Även om Skåne har för vana att vara representerade i ungdomslandslagen sticker P02-generationen ut. När P01-landslaget deltog i U17-EM 2018 var Alex Timossi Andersson och Amel Mujanic de enda skåningarna i truppen medan antalet uttagna skåningar vid P03-landslagets senaste samling stannade vid tre.

– Det är alltid några Skånespelare med i ungdomslandslagen men det som sticker ut med den här årgången är att det är väldigt många. Det har varit det i alla fall. Det är en väldigt stark kull med spelare som kommer från Skåne, även om alla kanske inte spelar i Skåne just nu.

Han lägger kort därpå till:

– Det är lite unikt på det viset, i just den här årskullen, att så många spelare är hemmahörande i samma distrikt. Det är det ju.

I början av juni var det tänkt att P18-landslaget skulle samlas i Skåne. Dubbellandskamper mot Ungern stod på schemat och åskådare i Kristianstad och Ystad skulle få en chans att få se några av landets mest lovande spelare födda 2002.

Coronavirusets framfart har dock inte bara fått effekter på seniorfotbollen, utan även påverkat juniorfotbollen på så vis att bland annat P18-landslagets landskamper mot Ungern ställts in.

– Att de skulle gå att genomföra i juni kändes inte speciellt troligt. Om man tillåter sig att vara i sin bubbla så är det så klart tråkigt. Det var matcher vi verkligen hade sett framemot, att få spela på hemmaplan.

Han fortsätter:

– Jag brukar säga att fotboll är det viktigaste av oviktiga saker. Men nu får det stå åt sidan och vi får göra vad vi kan för att hjälpa samhället i stort med smittspridning.

Nästa inplanerade samling för P02-landslaget, som det ser ut i nuläget, är istället en fyrnationsturnering i Norge i början av september. Den är därefter tänkt att följas av en dubbellandskamp på Irland och EM-kval i november.

FAKTA: Skåningar som spelat i P02-landslaget

 • Adam Kaied, Helsingborgs IF
 • Aleksander Nilsson, Malmö FF
 • Alvin Holmgren, Helsingborgs IF
 • Armin Gigovic, Helsingborgs IF
 • Filip Jörgensen, Villarreal CF
 • Hussein Ali, Örebro SK
 • Jacob Ondrejka, IF Elfsborg
 • Lucas Larsen, Helsingborgs IF
 • Martins Egbe, Malmö FF
 • Melker Roslin, Malmö FF
 • Melker Widell, Malmö FF
 • Nikolaj Möller, Malmö FF
 • Noah Eile, Malmö FF
 • Oscar Uddenäs, SPAL
 • Samuel Burakowsky, Malmö FF
 • Sebastian Nanasi, Malmö FF
 • Tim Prica, Malmö FF
 • Totte Holmqvist, Trelleborgs FF

Även bohuslänningen David Edvardsson (Malmö FF) och smålänningen Mubaarak Nuh (Malmö FF) har landslagsmeriter.

Foto: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close