FotbollNyheter

VD:n om speciella fotbollsåret: “Varit svårt att ta beslut”

Turerna var många och direktiven otydliga.
Till slut kom dock beskedet att säsongen 2020 skjuts upp och avgörs som enkelserier.
– Det har varit svårt att ta beslut som alla är nöjda med, konstaterar Peter Ekvall, VD för Skånes Fotbollförbund.

Coronavirusets framfart i världen har som bekant även fått stora konsekvenser för idrottsvärlden. Efter flera turer kring seriespelet i Skånes Fotbollförbunds regi meddelades det i mitten av april att seniorserierna kommer dra igång tidigast den 15 juni.

– Det har varit en märklig tid och svårt att fatta beslut eftersom att det kommit olika budskap och besked hela tiden. Vi har valt linjen att följa Folkhälsomyndighetens och Svenska Fotbollförbundets rekommendationer och riktlinjer hela tiden, säger Peter Ekvall, VD för Skånes Fotbollförbund.

Innan beskedet om att seriestarten skjuts fram och att det blir enkelserier i distriktsserierna kom hade de olika distriksförbunden agerat olika. Mycket beroende på att tydlighet saknades från myndigheterna och att rekommendationerna kunde tolkas olika.

När Folkhälsomyndigheten och Svenska Fotbollförbundet slog fast att det inte kan bli tal om något seriespel eller några träningsmatcher den närmsta tiden stod det också klart att Skånes Fotbollförbund skjuter på seriestarten för såväl senior- som juniorfotbollen.

– De har hela tiden varit experter på smittskydd. Inte vi. Vi är experter på fotboll och det får vi sköta, säger Peter Ekvall.

Bland medlemsföreningarna i Skånes Fotbollförbund har åsikterna kring spel eller inte-spel varit delade.

– Det man kan säga är att det har varit svårt att ta beslut som alla är nöjda med. Det är något man märkt under denna perioden. Det har varit väldigt delat. Några har tyckt att det klart att vi ska spela medan andra halvan absolut inte velat spela. Oavsett vilket beslut vi tagit har den ena halvan tyckt det varit tokigt. Därför har vi valt att ta det experterna säger så att vi kan luta oss mot det.

Den redan speciella säsongen kommer alltså att bli rekordkort för seniorlagen. Bara elva matcher ska spelas innan serierna avgjorts. Men när seriestarten sköts upp till tidigast 15 juni fanns inget annat alternativ än att spela enkelmöten.

– Vi kommer inte igång förrän höstsäsongen startar. Den andra halvan av juni är de första omgångarna på hösten. Det hade varit svårt att hinna med att pressa in elva omgångar här under augusti och september. Det är långtifrån alla som kan spela dubbla matcher i veckan.

Även om en speciell sommar väntar var det inte heller något alternativ att lägga in omgångar i mitten av sommaren, då många spelare har semester och inte har möjlighet att medverka i matcherna i samma utsträckning.

Ytterligare en faktor i det hela är förhoppningen om att slutföra DM i höst.

– Om vi ändå hade valt att försöka få in fler matcher hade vi kanske fått ställa in DM och även ställa in kvalet. Det brukar vara en liten krydda på moset, att spela kval på hösten.

För en del lag kommer det innebära att de får spela färre hemmamatcher än sina motståndare och även går miste om en del hemmaderbyn.

– Vi lyssnar på de föreningsrepresentanter vi för diskussioner med. Och de allra flesta har förståelse för det här. De köper resonemanget att det är ett speciellt år.

Men även om senior- och juniorfotbollen har fått skjutas upp kunde barn- och ungdomsfotbollen dra igång som planerat i början av maj. Då risken för smittspridning är så pass låg bland barn och unga har bedömningen skilt sig åt där.

– Det är tvärtom bra att man håller igång och spelar. I den situationen, med så mycket negativ publicitet i massmedia med antal döda varje dag och hemska nyheter som kan ha skrämt barn, tror jag fotbollen är en ljusglimt i vardagen.

En uppsida med att barn- och ungdomsfotbollen dragit igång tror Peter Ekvall även är att färre ungdomar väljer att lägga av med fotbollen, än vad som varit fallet om de skjutit på serien.

Förbudet mot fler än 50 deltagare gäller dock även på barn- och ungdomsmatcher. Någonting som fått Skånes Fotbollförbund att vädja till föreningarna att det inte ska vara någon publik där heller.

– Vi vill inte att våra föreningar ska behöva stå och räkna och få bekymmer om det är 50 stycken eller inte. Därför får det vara nolltolerans mot publik.

Anhöriga rekommenderas därför istället att ladda ner Min Fotboll, appen från Svenska Fotbollförbundet.

– Man kan prata med ledarna som där kan rapportera in vem som gör mål, vad det står i matchen och lägga in filmsnuttar. När man är ute och går i samhället, i byn eller runt idrottsplatsen kan man då följa barnet den vägen.

Även om seriespelet för barn och ungdomar är igång har spelarutbildningarna i maj skjutits upp, för att minska på resandet och för att inte riskera att mer än 50 personer samlas på ett och samma ställe. Dessutom har årets Skåneläger, som skulle genomföras i sommar, skjutits upp till hösten för att undvika många personer på trånga utrymmen.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close