HandbollIK LåganNyheter

Pernilla Gren första kvinnliga ordföranden i IK Lågan

När Anders Nilsson efter sju år vid ordförandeklubban tackade för sig som ordförande hos IK Lågan har föreningen nu fått sin första kvinnliga ordförande i Pernilla Gren. Hon valdes enhälligt på årsmötet i veckan. 
– Jag tar mig an detta uppdrag med stor ödmjukhet och nyfikenhet.

Pernilla är en glad, positiv, utåtriktad och familjekär 48-åring som gillar stugliv. Hon lever ihop med sin man Tomas och deras dotter. Till yrket är hon verksamhetschef i Lärarförbundet vilket innebär mycket resande. Hon började som regionombudsman på Lärarförbundets kontor i Malmö och sedan 2013 har hon haft olika chefspositioner inom Lärarförbundets kansli. Dels inom marknad och medlemsvärvning och nu som verksamhetschef.

Vad fick dig att tacka ja till ordförandeposten?
– Jag uppskattar gemenskapen som finns i IK Lågan. Att vi hjälps åt och ambitionen och inställningen till barn- och ungdomsidrottare. IK Lågan är en förening som utvecklas framåt och det är där jag ser mig ta vid.    

Hur vill du leda föreningen?
– Med stora öron och öppenhet. Man ska uppleva att man kan komma med en idé eller synpunkt och att man blir hörd. Jag skulle beskriva mitt ledarskap som tillitsbaserat och utifrån hur jag känner styrelseledamöterna som drivna och ansvarstagande så finns bästa förutsättningarna för att vi ska lyckas.  

Vilka förändringar anser du bör göras i föreningen?
– Svår fråga. Jag vill lyssna in de andra och därigenom bilda mig en bättre uppfattning. Men om vi tar de olika arbetsgrupperna som exempel så är de nu på plats i lite olika stor utsträckning och nu behöver vi tillsammans hitta arbetsformer och utveckla arbetet så att uppdrag och mandat är tydligt i alla grupperna. Sedan tycker jag att vi ska synas mer utåt. Det gedigna arbetet vi gör med våra unga behöver lyftas fram och komma till allmänhetens kännedom än mer. 

Hur kommer du att fortsätta leda utvecklingen i föreningen?
– Steg för steg. Exempelvis finns grundläggande värdegrundsarbete formulerat men jag hör att allt inte är ordentligt definierat och förankrat så att alla vet vad de olika begreppen betyder och hur de ska efterlevas i föreningen.   

Vad har du för syn på den utmaning du har antagit?
– Jag tar mig an detta uppdrag med stor ödmjukhet och nyfikenhet.

Vilka egenskaper kan du ta med dig från ditt nuvarande yrke till din ordförandepost?
– Lyhörd, målinriktad, nyfiken, inspirerande, engagerande och prestigelös är det jag kan komma på. Vikten av att jobba med gruppen är en erfarenhet och insikt jag har och som jag kommer att ta med mig i styrelsearbetet men som jag gärna ser spilla över på arbetet med lagen i större utsträckning. Jag uthållig och envis. Att bygga en hållbar organisation är ingen quickfix, utan kräver ett systematiskt arbete där vi alla är involverade.

Vad ser du som föreningens största utmaning under det närmaste året?
– Jag vet inte om det är den största utmaningen men en hjärtefråga är att få tjejerna att stanna kvar längre inom handbollen. Ett dilemma som jag vet att vi delar med andra idrotter. Av någon anledning så tappar vi många tjejer när de börjar på högstadiet och när de kommer i gymnasieåldern. Detta är verkligen något som jag skulle vilja grotta mer i för att se om vi kan göra några insatser som kan leda till att fler stannar längre.

Anders Nilsson fd ordf lämnar över klubban till nya ordf Pernilla Gren i  IK Lågan

Foto: Lola Nilsson

Relaterade artiklar

Back to top button
Close