skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Två skånska golfbanor bland de fem bästa i Sverige

Tidningen Svensk Golf har rankat landets 50 bästa golfbanor och listan toppas av Visby Golfklubb med två Skånebanor på plats tre och fem.

I julinumret av Svensk Golf presenteras en ranking av Sveriges bästa banor. Listan toppas av 18-hålsbanan på Visby Golfklubb.

Den stora banrankingen som görs vartannat år har tidigare publicerats i den svenska utgåvan av Golf Digest och har från och med i år tagits över av Svensk Golf. Topp 50-listan med Sveriges bästa golfbanor bygger på betyg från över 60 jurymedlemmar, som bedömt hundratals svenska banor.

I den breda och kunniga juryn ingår banarkitekter, proffs, golfjournalister och golfentusiaster. Gemensamt för alla är ett stort intresse för att spela svenska banor samt gedigen kunskap i att värdera banor mot varandra. Det är bara banorna och spelupplevelsen som bedöms, ingen hänsyn tas till historik, restaurang, klubbhus eller andra faciliteter.

60 procent av betyget baseras på bandesign/arkitektoniska värden, 20 procent utgörs av konditionen/presentationen av spelytorna och 20 procent är estetik.

Det här är första gången som Visby GK toppar listan.

– Visby är en unik bana på många sätt. Vild, vacker och oerhört rolig att spela. Klubben har jobbat väldigt målmedvetet och ambitiöst med banan sedan den stora ombyggnationen i slutet av 00-talet och kan med rätta vara väldigt stolta över hur bra den är idag, säger Oskar Åsgård, chefredaktör på Svensk Golf.

Tvåa på listan är Bro Hof Slott Stadium Course, tätt följd av Åhus Östra på Kristianstads GK och Ullna GC som delar tredjeplatsen. Femma är Falsterbo GK.

”Sveriges bästa banor håller hög internationell klass.”

– Det är ett riktigt getingbo i toppen av listan. Sveriges bästa banor håller hög internationell klass. Jag vågar påstå att inget annat europeiskt land kan visa upp samma unika bredd av högklassiga spelupplevelser som de bästa banorna i Sverige utgör. Från härlig linksgolf på Falsterbo till förtrollande fjällbanor som Idrefjällens GK och allt läckert däremellan, säger Oskar Åsgård.

Topp-5 årets svenska golfbanor 2020

1. Visby GK, 18-hålsbanan. Betyg: 9,02 Öppnad/ombyggd: 1958/2008

2. Bro Hof Slott, Stadium Course, Betyg: 8,72 Öppnad/ombyggd: 2007

3. Kristianstads GK, Åhus Östra, Betyg: 8,56 Öppnad/ombyggd: 1969/2017

3. Ullna GC, Betyg: 8,56 Öppnad/ombyggd: 1986/2013

5. Falsterbo GK, Betyg: 8,42 Öppnad/ombyggd: 1911

Foto: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close