Nyheter

IF Lödde startar upp damlag

Varken 2018 eller 2019 hade fotbollssparkarna på Tolvans IP i Löddeköpinge något damlag i seriespel. Men till hösten är det dags igen.

Stommen består av flickor från de egna leden – klubben har haft en god tillväxt i samtliga årskullar de senaste åren. Dessutom har klubben under våren/sommaren fått in fem nya spelare i 19-21 års åldern med tidigare rutin av spel på seniornivå. Laget kommer spela i DU div.2 södra där de kommer möta följande lag med start i början av augusti: Gärsnäs(A-lag i div 4), IFK Trelleborg(A-lag i div.2), Trelleborgs FF (A-lag i div.1), Hammenhög (A-lag i div.1), Verberöd (A-lag i div.4), Hardeberga/GOF (A-lag i div.3), Janstorp (A-lag i div.2), Sjöbo IF (A-lag i div.2), Genarp / Dalby (A-lag i div.3)

Efter seriens slut i oktober blir det försäsong med träningsmatcher, en cuphelg för damlag i Växjö, träningsläger och sedan i april kommer laget vara redo för seriepremiären i div.4. Truppen består idag av 22 spelare och Lödde hoppas få in ytterligare några som har erfarenhet från att ha spelat på seniornivå tidigare. Tränare är Martin Andersson (och fotbollssugna damer i Löddeköpinge med omnejd når denne herre på 0709-827526).

– Kul med damlag i IF Lödde igen och riktigt skoj att föreningen fått med sig så många från det äldsta flicklag som består av en 06:a, tre 05:or, nio 04:or samt fyra 03:or. Dessa tjejer kompletteras med fem äldre tjejer som lirat seniorfotboll tidigare, säger Andersson.

Tre av dem, Emilia Karninger (19år), Ebba Manglid (21år) samt Tilda Persson (19år), startade sin karriär i IF Lödde och har spelat i IF Löddes damlag men har också lirat seniorfotboll i andra klubbar runt Löddeköpinge. De två andra nytillskotten är Linnea Nilsson (20år) samt Isabella Lundin (19år) som båda spelat i IK Wormo från Landskrona.

– Det känns redan som en bra mix i truppen även om laget nog mått bra av några tjejer till som har seniorrutin.

– En nyckel till att IF Lödde återigen har ett damlag är att styrelsen i IF Lödde visat stort tålamod och gett ledarstaben runt F03/06-laget stort förtroende att inte stressa igång ett damlag förrän tjejerna varit redo. Tjejerna har nu fått spela enda vägen upp till F16-serie vilket gör att de nu är redo seniorfotboll på helt annat sätt jämfört med om det stressats upp i ett damlag som 14-åringar!

Alla tre i ledarstaben runt laget har en gemensam nämnare i IF Löddes lag födda 1975 och de har följts åt i stort sett hela livet. Tränaren Mattias Jakobsson har spelat ungdomsfotboll i IF Lödde och senare seniorfotboll i Helsingkrona inne i Lund. Därefter började han träna tjejerna i IF Löddes F05/06 som efter några år slogs ihop med F03/04 och det är denna sammanslagning som nu 3,5år senare har resulterat i stommen till dagens damlag. Tränaren Martin Andersson har spelat i IF Lödde i stort sett hela sitt liv och har bl.a. 16 säsonger i IF Löddes A-lag. Han har sedan verkat som tränare i föreningen både som pojktränare(P03) och tjejtränare där han hängt med F05/06 och sedermera F03/06 under en hel del år.

– Hela tjejsidan i IF Lödde är på stark frammarsch där de nystartade grupperna med flickor födda 2015 är 25 spelare och flickor födda 2013/2014 är 40 spelare i sina trupper. Flickor födda 2012/2011 är strax under 20 spelare och 2010/2009 är strax över 20 spelare. Gruppen med tjejer 2007-2008 har vuxit under våren och de kan nu räkna in 25 spelare i sin trupp. Kul och viktigt att tillväxten finns underifrån så att det kan fyllas på allt eftersom de är mogna för seniorspel. Framgångsreceptet för IF Lödde, där de yngre grupperna är rekordstora, är att man nyligen bytte till en lyckad strategi då man valde att starta upp renodlade tjejgrupper istället för, som man gjort i många år, kört mixade grupper det första året.

– Damlaget tränar på två veckor till och avslutar sedan vårsäsongen med ett tre dagars läger i Hällevik i mitten av juli där fotbollsträningar, träningsmatch mot Vanneberga IF (div4 NÖ) mixas med bad, gemensam matlagning och andra sociala aktiviteter. I början av augusti drar DU-serien igång och det skall bli riktigt kul att se hur laget står sig mot lite äldre och starkare motstånd än vad laget mött i F16-serien under våren. Laget har dock redan matchat mot div4-motstånd under våren där IFK Klagshamn(div4 SV) och Veberöds AIF(div 4 S) besegrats i två träningsmatcher.

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close