skanesport_desktop-panorama-1

FotbollLunds BKNyheter

Strålande säsongsinledning för Ted:s Lunds BK

Lunds BK leder Ettan södra efter fem omgångar.
Ted Waltersson Larsson, som tränar laget tillsammans med Anders Grimberg, är inte främmande för att det kan bli en rolig säsong.

Det var länge sedan så många bitar stämde samtidigt för Lunds BK. Inledningen på årets säsong har varit väldigt bra och i en öppen serie, där måhända Landskrona BoIS är favorittippade, har 2020-versionen av LBK tagit fyra segrar på fem matcher, senast på hemmaplan mot Eskilsminne IF.
Anders Grimberg är en mycket rutinerad pjäs i tränarsammanhang. Ted Waltersson Larsson är det inte, men är ändå inte alls obekant med vad som krävs i division ett-sammanhang. Förra säsongen tränade nämligen Ted, uppvuxen i Arlöv och utbildad i Lund, Carlstad United i den norra Ettan och dessförinnan IFK Kumla.

När bestämde du dig för att tränaryrket var någonting du ville satsa på?
– Fotboll och idrott överlag har alltid varit mig nära, och redan som väldigt ung fanns ett stort intresse för ledarskap, samtidigt som jag tog varje chans jag fick för att diskutera, analysera och fördjupa mig kring detaljer i spelet. Oavsett om jag spelade själv eller stod som åskådare.
– Det var däremot först vid min flytt till Örebro för ledarskapsstudier 2010 som jag bestämde mig för att starta en väg som fotbollstränare.
Du fick smak för elitfotbollen i Carlstad United som överraskade många positivt. Sammanfatta tiden där?
– En underbar tid på alla vis. Inför 2018 ringde min goda vän David Ekelund upp och sålde in en spännande resa för oss att göra tillsammans i Carlstad. Vi bestämde oss direkt för att vi ville skapa ett koncept där vi – genom att sätta ribban högt och dagligen utmana varandra skarpt i vårt ledarskap och tänk kring tränings- och fotbollsfilosofi – skulle få ut max av spelartruppen. Så här i efterhand är jag stolt över det arbete vi gjorde och jag har framförallt tagit med mig stora lärdomar, erfarenheter och goda vänner ifrån tiden i klubben.
Hur vill du beskriva dig själv som tränare?
– Jag ser mig själv som en väldigt rak, energisk och noggrann person, och vill också att mitt tränarskap skall präglas av det. För mig är det viktigt med en tydlig, inkluderande och prestigelös kommunikation mellan samtliga i stab och spelartrupp, och jag lever i övertygelsen att raka budskap är närmsta vägen till inlärning och utveckling. På så sätt ödslas ingen onödig tid och energi, utan fokus kan istället hållas på detaljer och helhet vecka efter vecka.

Har du en tydlig idé kring hur du vill att ditt lag ska spela fotboll, eller är du typen som har lätt för att anpassa en idé utifrån materialet?
– Jag tror – och hoppas – att alla tränare har en tydlig idé kring hur man vill spela fotboll i en optimal värld i en optimal mix av önskade egenskaper. Någonstans är det ändå den där mentala bilden man har i nackloben av den perfekta fotbollen som gör att man hela tiden vrider och vänder på varje detalj av och på plan.
– För mig ligger dock den riktiga utmaningen och kärleken i att just kunna anpassa ens idéer utifrån den spelartrupp man har för att få ut starka prestationer och vinna fotbollsmatcher. Det är här det vackra och riktiga hantverket sker.
På vilket sätt kompletterar du och Anders Grimberg varandra?
– På så många sätt. Vi kommer båda från olika bakgrunder och har med oss olika erfarenheter och kunskaper från olika tidsepoker när det kommer till allt som berör fotboll, ledarskap, träning, fysiologi, psykologi, scouting och så vidare.
– Jag lär mig och inspireras varje dag av Anders, likt jag hoppas och tror att även han lär och inspireras av mig.
Hur ser ansvarsfördelningen ut mellan er?
– Vi jobbar tillsammans i alla aspekter och diskuterar och varvar våra röster för att få en bra dynamik i omklädningsrum och ute på plan.

Ted & Anders.

Du har följt Lunds BK länge såklart. Vad sticker ut med årets upplaga?
– Svår uppgift att jämföra tidigare upplagor av LBK där jag sett laget från sidan jämte i år då jag är fullt insatt och varit med från start i truppbygget. Jag är dock imponerad över den ambition och arbetsvilja vi har i årets trupp och tycker att vi i år har en upplaga med både spets och bredd att disponera över.
LBK har de senaste säsongerna varit kända som ett starkt omställningslag. Hur tränar man på att gnugga de bitarna rent praktiskt?
– Hur laget tränat tidigare år får någon annan svara på. Utgår jag däremot från hur vi vill bedriva träning så handlar det mycket om att försätta spelarna så ofta och realistiskt som möjligt i de situationerna vi vill lära oss/bli experter på att hantera.
– Vill man exempelvis utveckla sitt offensiva omställningsspel bör man ställa sig frågor därefter; Var och hur vill vi vinna bollen? Hur och i vilka ytor vill vi kontra? Med vilka spelare vill vi kontra? Vill vi vara direkta eller indirekta? Utifrån det sen skapar vi spel och övningar där vi får repetera, diskutera och effektivisera – i det här fallet – sättet vi ställer om på.

Ettan-fotbollen har väldigt många unga talanger som får sitt genombrott i serien, både på planen och bland tränarna. Tycker du att serien får den uppmärksamhet den är förtjänt utav?
– Ja och nej. Division ett i sverige är som du säger en utmärkt miljö för utveckling av framtida spelare, ledare och domare för Allsvenskan och Superettan. Under mina tre år i ettan har det tagits fina steg framåt när det kommer till exponering och marknadsföring av serien, inte minst nu senast med Sportexpressens satsning, tv-sändningar med mera.
– Nästa steg som behöver tas för att Ettan ska kunna lyfta ytterligare är rent finansiella. Aktiva på den här nivån tränar, reser och lever fotboll likt heltidsprofessionella spelare, men gör det med kvällsträningar, marginella ersättningar och jobb samt studier på sidan av. Jag hoppas och tror att det inom några år skall ha banats väg för en seriesponsor så att vi även i Sverige kan ha möjlighet att professionalisera landets tredje högsta serie. Kommer vi dit tror jag vi kan få se en positiv utveckling på spelarproduktionen till de högsta serierna framöver.

Vad betyder det för LBK att ha en spelare som Jesper Möller som är inne på sin nionde (!) säsong i den gula tröjan?
– Jesper har med åren växt till en flagg- och kulturbärare i klubben och är – trots sin ringa ålder – en av de äldre och mest rutinerade spelarna i årets trupp. Självklart betyder han mycket för laget både på och av plan.
Vilka lag gör upp om seriesegern?
– Har hela tiden hållt Landskrona och Utsikten som favoriter, och vidhåller vid det. Bakom dem är vi däremot en handfull lag med potential att kunna utmana.
Avslutningsvis – vart är du i din tränarkarriär om tio år? Tänk stort.
– Det finns många drömmar att förverkliga, både inom fotbollen som inom andra näringar. Som älskare av svensk fotboll har mitt långsiktiga mål alltid varit att bli allsvensk och vinna landets högsta serie. När vi passerat det vill jag oavsett vad man väljer att åldras med aldrig bedriva en försäsong i ett land med medeltemperatur under 15°C igen.

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close